bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Senators viní z jejich odchodu své bývalé hvězdy

27. února 2019, 8:12

Petr Adler

Za to, že je musel vyměnit jinam, si mohou Matt Duchene, Ryan Dzingel a Mark Stone sami, řekl jejich dnes už bývalý generální manažer Pierre Dorion. A ani jednou nedal ani mrknutím najevo, že musí nutně vědět, že se obecenstvo Ottawa Senators po vyslechnutí těchto slov zakucká nad svými snídaněmi, obědy či večeřemi, podle toho, kdy se dozvědí zprávu o jeho projevu po letošní uzávěrce výměn.

Podle Doriona mužstvo nabídlo všem třem zmiňovaným uprchlíkům po smlouvě, jenže oni neměli za nutné souhlasit. Kdyby je Senators nevyměnili, po ukončení základní části sezóny by o ně přišli. Zbyly by jim jenom oči pro pláč. Takhle za ně alesponb získali nějakou náhradu. A ne, zdůraznil Dorion, tahle rozhodnutí neměla nic společného s majitelem Eugenem Melnykem, to byla jeho rozhodnutí.

Tím potvrdil platnost starého pravidla, že fámám, dohadům, drbům a pověstem lze uvěřit teprve poté, kdy byly vyvráceny úředně.

Aby věc zdůraznil, uzavřel Dorion svoji výzvu ke zbývajícím věrným žádostí, aby zůstali věrní. Zdůraznil ji obdivuhodným způsobem: když si večer po uzávěrce výměn čistil zuby před odchodem na lůžko, měl pocit, že ten den byl sice únavný ale že pro Senators učinil něco hodně kladného, a že se tudíž může vyspinkat v klidu a do růžova.

Jak do toho zapadla zpráva, že Mark Stone vzápětí po výměně podepsal s Vegas Golden Knights novou smlouvu na osm let za devět a půl miliónů dolarů ročně, o tom už se nezmínil.

Zbývající utkání základní části sezóny Ottawa Senators v jejich domově Canadian Tire Centre v Kanatě zůstávají i nadále nevyprodaná. Zdá se tedy, že Dorion nedůvěřivé ottawské nepřesvědčil.

Volání na poušti

Hvězdy nepřesvědčil ani samotný majitel Melnyk. Před nedávnem sezval nejrůznější sponsory mužstva do Dvorany slávy v Torontu, a v přítomnosti hráčů prohlásil, že jeho mužstvo bude do dvou let ve špičce NHL. Jakmile k tomu dojde, bude na hráčských mzdách utrácet částky blízké mzdovému stropu.

Že to má být obráceně, totiž, že se nejdříve investuje, a teprve pak se dostavují zisky, to asi neví.

Vzápětí zazněla otázka: jak moc si Eugene Melnyk vymýšlí a proč? Kdyby se takhle ptali komentátoři, dobrá, od toho jsou placení. Jenže tyhle otázky kladou docela veřejně i mnozí ottawští obyvatelé, tedy ti, kteří by měli zaplňovat stadión, kdykoliv hrají Senators, a kteří ten stadión nezaplňují.

Nepříjemné také bylo, že domácí Maple Leafs asi ten večer nedávali pozor na společenské události, takže Melnykovy Senators porazili. Sice těsně (pět ku čtyřem), ale porazili.

Někteří si také povšimli, že Melnyk strávil část dne v kanceláří soudce Warrena Winklera, mezi ulicemi Bay a Adelaide. Ctihodný soudce přijal úkol zkusit nějak smířit majitele Senators se stavitelem Johnem Ruddym. Melnyk sám nemá na to, aby předělal ottawskou čtvrt jménem LeBreton Flats, včetně stavby nové haly, a se známým (a navíc mnohem bohatším a v Ottawě mnohem oblíbenějším) Ruddym se rozkmotřil. Tím pádem jejich společná skupina přišla o stavební povolení. Jestli nedojde ke smíření, je tu několik možností, většinou znamenajících, že mezi jejich účastníky bude chybět jméno Eugena Melnyka.

A v tomto ovzduší Melnyk vytáhl z kufříku barvy, jednu růžovější ne druhou.

Podnikatelé, z nichž se snaží vymámit peníze, mají jeden zvláštní zvyk: chtějí vidět číslice, které jsou černé na bílém, bez jakýchkoliv okras. Jistě, je jim známo, že ve sportu, včetně toho profesionálního, se úspěchy nedají předpovídat s jistotou vyšší než plus-minus pár procent. Znají ale také vědní obor jménem aktuarni statistiky, tedy výpočet risik a jejich kontroly (v anglické podnikatelské řeči: risks and risk management).

Co si mysleli o Melnykově projevu, to zatím vědí (nebo tuší) jen oni sami a jejich účetní.

Co si o něm mysleli hráči, které si, dle Dorionova tvrzení, mužstvo chtělo zavázat na dobu pokud možno co nejdelší, známo je: jeden za druhým pronesli oblíbené věty o tom, jak strašně moc se jim nechce z Ottawy, ale to víte, je to naše živobytí, hokejem se nebudeme živit až do starobního důchodu, takže sbohem a šáteček, bylo to krásné, ale bylo toho dost.

Posměch mezi odborníky

Obdivuhodné ale navíc je, že řada známých komentátorů se vyjádřila o nadějích Senators opravdu hodně cynicky.

Doug MacLean, bývalý generální manažer a kouč, dnes mluvící hlava (talking head) kanadského Sportsnetu, řekl, že první potíž spočívá v tom, že Melnyk není důvěryhodný (doslova: he has a credibility problem).

Brian Buirke, bývalý vice-president NHL, pak několikanásobný president a generální manažer mužstev NHL, byl ještě otevřenější. Základem je, řekl, nová hala. Její dokončení ale je v tuto chvíli v nedohlednu. Bude stát nejdříve za čtyři roky, a to ještě jenom v tom případě, že dojde k dohodě všech zúčastněných stran teď hned, a úřad, který rozhoduje (National Capital Commission, zkráceně NCC) jim vrátí stavební povolení obratem. To, uzavřel Burke, to bych rád, ale opravdu moc rád viděl.

A Burke sám zažil přinejmenším jednu bitvu na obdobném bojišti, když presidentoval hokejovým operacím Calgary Flames. Mužstvo se dožaduje většinové peněžní účasti daňových poplatníků, a ti říkají, že to ať si Flames nechají zajít chuť.

V rámci výměny žalob mezi Melnykem a Ruddym vyšlo najevo, že Melnyk by také rád viděl, že větší část nákladů uhradí veřejné peníze. Obyvatelstvo rozhodně nemiluje Senators tolik, aby se namáhalo kupovat si lístky na jejich zápasy na domácím ledě, takže je poměrně těžké uvěřit, že by souhlasilo se svou peněžní účasti.

A toho všeho si jsou hráči vědomi.

Tři největší současné hvězdy mužstva daly hlavnímu městu Kanady vale hned při první příležitosti, která se jim naskytla.

Na posměšných poznámkách mluvících hlav ze Sportsnetu byla zajímavá ještě jedna další souvislost: Sportsnet vlastní hlavní kanadská televizní práva NHL. To znamená, že se od něj neočekává, že by na ní štěkal. Přesto se to stalo, a NHL ani nepípla.

V každém případě bude v pondělí 1. července hodně zajímavé sledovat, kolik volných hráčů skočí na udičku Pierra Doriona. Stejně, jako bude zajímavé vidět, kolik nastávajících volných hráčů bude souhlasit s prodloužením pobytu má březích Ottawa River.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.