bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Stevie Y poklidným odchodem rozčeřil klid vlnou dohadů

13. září 2018, 5:34

Petr Adler

Odchod Stevea Yzermana od Tampa Bay Lightning je voda na mlýn lidem, kteří milují spiknutí: proč to, sakra, udělal? Proč pouhých pár dnů před zahájením tréninkových táborů? Co se za tím může skrývat? Odpovědí je spousta, a jen Yzerman má možná tušení, která z nich je ta správná. A možná ani on ne.

V první řadě není známo, proč z toho všichni dělají takové obrovské překvapení. Yzerman měl v červenci podepsat smlouvu, která by prodloužila jeho pobyt v Tampě o několik let. Nepodepsal, a na tom je zajímavé snad jedině to, kolik lidí si toho nevšimlo. Je ovšem ale také pravda, že Yzerman nedělal z této skutečnosti žádné představení o zpěvech a tancích. Tichý a věcný přístup k čemukoliv, co dělá, je pro něj typický. Zpráva o nepodepsaném prodloužení Yzermanovy smlouvy co generálního manažera Tampa Bay Lightning upadla vzápětí v tiché zapomnění.

Až na to, že někteří nezapomněli. Třeba vedoucí činitelé Oak View Group, tedy skupiny podnikatelů, která usiluje o návrat špičkového hokeje do Seattle.

Tady teprve začíná dostávat smysl fáma, podle níž se pánové z Oak View Group cestou zcela neúřední poptali dosavadního generálního manažera Detroit Red Wings Kena Hollanda, zda by se nechtěl stěhovat do podobného úřadu v tichomořském severozápadu Ameriky.

Holland vzápětí zprávu hlasitě popřel. To musel udělat: v létě podepsal smlouvu, která prodlužuje jeho pobyt v Motor City (též známém co Hockeytown) o dva další roky.

Podobně museli fámu popřít i zástupci Oak View Group. Kdyby byla pravda, že se vůbec Hollanda zeptali, aniž požádali majitele Red Wings o povolení, bylo by to pytlačení. Kdyby byli přistiženi při pytlačení, mohli by očekávat potíže na prosincové schůzi Rady guvernérů. Ta totiž, jak naznačil komisař NHL Gary Bettman, začne projednávat žádost Seattle o přijetí do soutěže.

V každém případě je zajímavé, že i Holland samotný vyjádřil (prý upřímné) překvapení, když se dozvěděl o Yzermanově rozhodnutí.

Tady něco nehraje.

V první řadě: v roce 2010, když Yzerman přijal místo u Tampa Bay Lightning, měl se stát generálním manažerem Red Wings. O tom si tehdy cvrlikali vrabci na střechách. Nakonec, odehrál tam celou svoji kariéru v NHL. Jenže Holland prý nabídku, aby ustoupil do úřadu, který se nebude zabývat každodenní činností mužstva, odmítl.

To prý je zde záměrně: přesné znění Hollandova tehdejšího odmítnutí zná jen on a před časem zesnulý tehdejší majitel, Mike Ilitch.

Je-li to pravda, a nic jiného než pravda, nemá nikdo důvod se domnívat, že by Holland přenechal místo Yzermanovi teď, když má novou smlouvu, a Yzerman nemá nic (kromě vzpomínek a úspor).

A také to nehraje kolem té fámy o Oak View Group a Hollandovi.

Podle fámy si Holland odslouží v Detroitu příští rok, tedy ten rok, během něhož bude Yzerman radit svému nástupci Julienu BriseBoiseovi. Pak Holland zavolá někomu z rodiny Ilitchovych, kterým patří kromě sítě pizzerií Little Caesar’s i Red Wings, řekne, že takových 63 let na krku, to už je znát, a že potřebuje změnu podnebí, a Yzerman se vzápětí přestěhuje do 2645 Woodward Avenue, sídla arény malých císařů. Nebude to mít na nové pracoviště daleko: jeho rodina bydlí v okolí Detroitu (Bloomfield Hills), a Yzerman řekl, že hlavním důvodem jeho odchodu z Tampy je stesk po rodině a pocit, že právě teď nastala ta pravá chvíle, kdy by se jí měl věnovat naplno a souvisle, a ne jen čas od času, podle toho, kdy nebo jak je jeho mužstvo někde v dostřelu.

Při třech dospívajících dcerách to vůbec není nepochopitelný důvod.

Dave Poulin, bývalý přední hokejista, později trenér a funkcionář, dnes komentátor kanadské TSN, to řekl velice prostě: nejjednodušším vysvětlením je, že je Yzerman unavený.

Když potkáte kouče nějaké špičkové hokejové soutěže na konci sezóny, potkáte doslova trosku. A když potkáte téhož kouče o pár měsíců později, dejme tomu v prvních dnech září, září z něj mládí, energie a nadšení nad životem.

Má za sebou dovolenou.

Generální manažer si může dovolit týden, nejvýše dva. A i tuhle krátkou dobu mu pravidelně přerušují telefonáty: tu je nabídka výměny, tamhle je požadavek na zbrusu novou smlouvu, tuhle je tohle, tamhle je něco jiného. Věk moderních hraček, které už snad ani nejsou telefony, co všechno dovedou, způsobuje, že takový dnešní generální manažer nejen poslouchá a odpovídá, ale současně také může (nebo též musí) i číst nejrůznější úřední papíry (či spíše obrazovky).

Pokud se on doslechl, řekl Poulin, Yzerman si letos dopřál právě těch dvou neděl v pevné naději, že se vrátí a bude mít zase dobité baterky. Vrátil se, a neměl.

Je všeobecně známo, že Yzerman nedovede dělat cokoliv jen tak napůl. Na to je příliš poctivý. Právě tato vlastnost z něj udělala člena hokejové Dvorany slávy a později také generálního manažera roku.

V Čechách se říkávalo (snad říkává dosud), že není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu.

Návrat Stevea Yzermana do Detroitu je logický. Ostatně, když oznamoval své rozhodnutí hráčům, ještě před tiskovou konferenci, během níž to oznámil světu, řekl doslova, že se vrací domů (do Detroitu). Totéž řekl i na tiskovce. O návratu k Red Wings nepadlo ani slovo.

Ale asi právě proto budou fámy kolovat dál. Co jiného mají dělat?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.