bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Světový pohár bude pro Vojnova tabu

28. května 2016, 8:05

Petr Adler

Sláva Vojnov (na snímku při výslechu před kalifornským soudem) patrně neposílí ruské národní mužstvo na Světovém poháru v září v Torontu. I přesto, že ho vedení ruského hokeje v pátek jmenovalo mezi 23 hráči na soupisce.

Potíž spočívá v tom, že opustil Severní Ameriku, aniž by vyčkal vyřešení nebo dořešení svého trestního případu.

Vojnov byl obviněn, že zmlátil svoji manželku Martu Varlamovou tak, že potřebovala okamžité lékařské ošetření na pohotovostním oddělení místní nemocnice.

Vojnov obvinění popřel, a jeho manželka dokonce sepsala psaní okresnímu žalobci, v němž obvinila z celého skandálu sebe samu.

Tvrdila dále, že jde o neuvěřitelné nedorozumění, neboť policejní úředníci, které nemocnice povolala, neuměli rusky, zatímco ona neumí anglicky. Policajti s sebou nepřivezli úředního tlumočníka, takže, uzavřela, nic z toho, co sepsali do zprávy, která se stala základem soudního případů, není založeno na pravdě.

Los Angeles Kings, kterým Vojnov pomohl získat dva Stanleyovy poháry, mu obratem zrušili smlouvu. NHL jejich krok potvrdila.

Marta Varlamova odmítla u soudu vypovídat. Státní žalobce se pokusil ji vyhrožovat obviněním z pohrdání soudem, jenže její zástupci a Vojnovovi právníci mu vysvětlili, že ústava země stojí nad všemi zákony, a jestli paní Varlamova užila svého práva mlčet u soudu, je to zaručené právo, které ji dává pátý dodatek k ústavě. Pan státní zástupce se může jít klouzat.

Ve chvíli, kdy už to začínalo vypadat, že se soudní přelíčení potáhne do nekonečna, přistoupil Vojnov na kompromis. Nepřizná vinu, ale řekne, že se se žalobou nehádá. V anglické právní řeči se tomu říká “plead no contest.” Žaloba souhlasila, neboť tušila, že má k vítězství hodně daleko. Soudce dohodu schválil také. Vojnov byl nakonec odsouzen za přestupek, nikoliv za zločin.

Rozdíl spočívá nejen v míře a délce trestu, ale také v tom, jaký zápis bude mít takto odsouzený jedinec v trestním rejstříku.

Kromě toho znamená odsouzení za zločin automatické vyhoštění že Spojených států  s malou naději, že by se takový člověk kdy směl do země vrátit.

Jenže přistěhovalecké úřady poté, kdy si Vojnov odseděl povinné minimum dvou měsíců, šestadvacetiletého obránce zadržely, umístily do vyšetřovací cely a řekly, že o tom, zda bude Vojnov smět zůstat v Americe rozhodnou samy, bez jakéhokoliv vměšování, a že si Vojnova ponechají za mřížemi až do chvíle, kdy se rozhodnou, protože je tu nebezpečí, že by mohl utéci.

Šestadvacetiletý Vojnov se rozhodl, že tohle není žádná zábava: zatím, co sedí v cele, léta utíkají, Kings ho zpátky nevezmou, a NHL tehdy na přímé otázky, co se stane, když úřad Vojnová nevyhostí, odpovídala, že se uvidí až se uvidí: tento most překročíme, až k němu dojdeme.

Vojnov tedy oznámil, že odjede do Ruska dobrovolně. Udělal to, a stal se v St. Peterburgu členem SKA. Dokonce reprezentoval svoji zemí na mistrovství světa. Pomohl Rusku k zisku bronzové medaile. Jenže to bylo na domácím ledě.

Tím, že už nemá v NHL žádnou smlouvu, skončilo Vojnovovi také členství v NHLPA.

“Před zahájením soutěže v září budeme samozřejmě probírat jeho věc s hráčským sdružením,” sdělil zástupce komisaře NHL Bill Daly. “V tuto chvíli neočekávám, že by tento hráč byl připuštěn k účasti v soutěži o Světový pohár.”

NHL a NHLPA řídí Světový pohár rukou společnou a nerozdílnou. Jejich rozhodnutí (ať bude jakékoliv) ale nebude vlastně z teoretického pohledu konečné. I když se očekává, že sdělení ruskému hokejovému svazu, že má tolik a tolik hodin na to, aby do soupisky zapsal někoho jiného, je už dávno na cestě.

Zákony Kanady i USA jsou totiž jednoduché: máš na našem území nevyřešený trestní škraloup? Nemáš právo vstupu.

Co na to řeknou ruští hokejoví papaláši není zatím známo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.