bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: tak byl to gól? Nebo nebyl?

21. dubna 2019, 1:02

Petr Adler

Letos je tomu právě 20 let, kdy Dallas Stars získali (prvně a dodnes naposledy) Stanleyův pohár. Jejich útočník Brett Hull, ač usídlen v brankovišti, prostřelil brankáře Buffalo Sabres Dominika Haška. Tehdejší NHL neměla možnost ověřit si platnost branky u videa. Dnešní NHL sice tu možnost má, ale přesto v pátečním zápase na ledě Boston Bruins uznala branku útočníka hostujících Toronto Maple Leafs Austona Matthewse, ačkoliv záznam z videa, přezkoumaný po protestu kouče Bruins Bruce Cassidyho, jasně prokázal, že torontský Zach Hyman viditelně bránil brankáři Bostonu Tuukkovi Raskovi ve hře.

Kdyby zůstalo jen u této branky. O dvě minuty a tucet vteřin později vypálil útočník Toronta Kasperi Kapanen, a střela, jakou Rask obvykle chytí levou zadní, mu prošla za záda. Několik komentátorů, bývalých brankářů, usoudilo, že Tuukka Rask v té chvíli asi ještě viděl kvůli právě utrpěnému příkoří rudě. A puk je černý.

Jistě, Tuukka Rask je špičkový profesionál, jako takový by se měl umět soustředit na plné švestky během zlomku vteřiny, ale on je také člověk. Kolik z nás se dokáže uklidnit po právě zažité nespravedelnosti během příštího půl dne? A Rask na to měl dvě minuty a dvanáct vteřin.

Jednoznačný pohled

Obdivuhodné je, že i odborníci kanadské TSN se shodli: branka neměla platit. Úřední jméno jejich rozhlasové a televizní sítě je The Sports Network, ale po celé Kanadě se jí přezdívá Toronto Sports Network.

Kouč Bruins Bruce Cassidy ovšem otevřel, jak se říká anglicky přesným úslovím, plechovku s červy (can of worms).  Připomněl, že bránění ve hře na obrazovce neposuzují rozhodčí, kteří jsou právě tělesně přítomni na ledě v pruhovaném, na bruslích a s píšťalkami. Nikoliv, řekl Cassidy, tyhle otázky se posuzují v kanceláří NHL v Torontu.

Řekl to hlasem klidným, málem až smířeným s osudem, ale tahle jedna věta rozpoutala okamžitou bouři, proti níž Hullův gól za Haškovými zády byl lehkým vánkem na místním rybníku.

Ani samotný Rask po zápase nevyskakoval. Cítil jsem naráz, řekl v kabině novinářům, šel jsem ihned za rozhodčím, řekl jsem mu, že do mne někdo narazil, podívali se a pak branku uznali za platnou.

A to na tom byl Rask ještě lépe než jeho kouč: alespoň mohl rozhodčímu něco říci. Kouč Bruce Cassidy se nedočkal ani toho, že by mohl s rozhodčími prohodit alespoň pár slov. Ani jeden z nich nepřibruslil ke střídačce, ani aby mu něco vysvětlil.

NHL vzápětí vydala vysvětlující prohlášení: mají-li ti, kteří posuzují sporné rozhodnutí jakoukoliv pochybnost, zůstává původní rozhodnutí v platnosti.

Naneštěstí to prohlášení liga rozeslala v době, kdy všechny sportovní televize ještě vysílaly tiskovky obou koučů, odpovědi hráčů obou mužstev v kabinách, a k tomu své vlastní komentáře.

Prohlášení NHL se tím pádem nesetkalo s porozuměním, natož souhlasem. Hned první reakce poukázaly na jeho zajímavý slovník: tohle, shodlo se vzápětí několik komentujících bývalých hráčů nezávisle na sobě, musel psát hodně školený právník. Slůvko jakkoliv tam totiž čnělo v řeči obhájců ze soudních síní: whatsoever.

Brankář Cam Talbot, dnes zaměstnanec Philadelphia Flyers, se nechal slyšet, že v tzv. situační místnosti NHL, kde padají tak důležitá rozhodnutí, by měl sedět alespoň jeden bývalý brankář, který by ostatním vysvětlil, co všechno může brankáři bránit ve hře a jak. Tím dal jemně najevo, že ono pozdně páteční rozhodnutí bylo přinejmenším neponaučené.

Shannon Szabadosová, dvojnásobná olympijská hokejová vítězka, dnes brankářka Buffalo Beauts, družstva americké nejvyšší ženské hokejové soutěži NWHL, už se úředně přihlásila: nutně tam potřebujete brankáře, a já jsem ochotna vám pomoci.

Martin Biron, který si v NHL odchytal 16 let, a dnes je stálým komentátorem pro Madison Square Garden (New York Rangers) a hostujícím komentátorem TSN, naznačil hlasem poměrně rozdurděným, že páni z oné tzv. situační místnosti asi chtějí být prognostiky, protože se domnívají, že mohou odhadnout, co bude brankář dělat, a ne posoudit, co opravdu právě dělá.

Totéž v bleděmodrém? Ne

NHL také moc nepomohlo, že o necelou hodinu později tatáž situační místnost v tomtéž Torontu neuznala branku, kterou brankáři Colorado Avalanche Phillipovi Grubauerovi vstřelil útočník Calgary Flames Johnny Gaudreau.

Flames prohraný zápas vyřadil z pohárové soutěže. Bruins poslal na okraj propasti.

Kouč Cassidy to popsal jednoduše: útočník Leafs Zach Hyman se odstrčil od obránce Bruins Charlieho McAvoye rovnou do Raska. Tomu se říká bránění ve hře brankáři.

Hyman se v době, kdy se rozhodčí se sluchátky na uších dohadovali s torontskou kanceláří raději otočil k celému dění zády, takže ani neviděl video kostku, na níž opakovaně běžely záběry, které jeho vinu potvrzovaly nad jakoukoliv, i sebemenší, pochybnost. Střelec Matthews mezitím schoval hlavu za hrazení, takže ani neviděl, jak rozhodčí Dan O’Halloran ukazuje ke středu hřiště, že se bude vhazovat po uznaném gólu.

Rask věc uzavřel řka, že se ponaučil, a že doufá, že se už něco takového nebude opakovat: kdykoliv se k němu soupeř přiblíží na dosah ruky, řekl, sedne si na zadek (on to řekl trochu jadrněji), no, a toho si bude muset všimnout i rozhodčí z dětské soutěže, natož pak O’Halloran, hvězda mezi rozhodčími NHL.

Cato starší (a moudrý), starodávný římský politik, uzavíral každý svůj projev toutéž větou: ostatně soudí, že Karthago musí být zničeno (Et ceterum autem censeo Carthaginam esse delendam).

Lindy Ruff, který koučoval Sabres v onom nešťastném ročníku, kdy prohráli pohárové finále zcela zřetelně neplatnou brankou, končí každý svůj veřejný projev dvěma slovy. No goal! (branka neplatí!).

Jestli se Boston Bruins nevzpamatují z nepříjemných necelých závěrečných desíti minut třetí třetiny pátého zápasu prvního kola letošní pohárové soutěže a nakonec (velice překvapivě) prohrají, co asi bude říkat kouč Bruce Cassidy?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.