bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: ten, kdo počká, ten se dočká. NHLPA jednala o platnosti kolektivní smlouvy

5. září 2019, 7:23

Petr Adler

Výkonný výbor NHLPA, tedy všech jedenatřicet odborových důvěrníků všech jedenatřiceti mužstev NHL, se sešel ve středu večer místního času v Chicagu. Na schůzi přijela i řada hvězd. Na pořadu byla jediná otázka: budeme souhlasit, aby současná kolektivní smlouva mezi námi a ligou pokračovala až do vypršení po sezóně let 2021-2022, nebo budeme žádat, aby napřesrok vypršela a začalo se jednat o novou?

NHL šla příkladem, když minulý týden řekla, že souhlasí, aby smlouva doběhla tak, jak byla dojednána.

Odpověď hráčů není ani dost málo samozřejmá.

Středeční schůze v Chicagu se nakonec zúčastnilo kolem padesáti hráčů. Výkonný ředitel NHLPA Donald Fehr po skončení schůze oznámil pouze, že se odehrála podnětná a plodná diskuse.

Dodal, že hráči se rozhodnou nejpozději onoho 15. září, a že i kdyby se rozhodli, že chtějí současnou kolektivní smlouvu zrušit, vlastně se nic neděje: bude platit ještě rok, a během těch 12 měsíců mají obě strany dost času, aby sjednaly smlouvu novou.

Fehr se výslovně zmínil, že dosavadní jednání odborů s ligou probíhají v srdečném ovzduší. Jednající strany nemusí souhlasit ve všem, a také se opravdu v řadě bodů rozchází, ale podstatné je, že nikdo nemlátil do stolu, nepronášel neslušná slova a netřískal při odchodu dveřmi. I to je pokrok, dodal Fehr.

Zástupci NHL a NHLPA se mají sejít k dalším jednáním během několika dalších dnů.

Podle podrobnějších rozborů to vypadá, že hráči jsou se současným stavem spokojeni mnohem méně než majitelé.

Jednání mezi ligou a odbory budou pokračovat, zdůraznil Fehr, avšak odmítl předpovídat výsledek.

Nejbližší budoucnost

Jestli NHLPA oznámí, že si přece jen přeje, aby současná kolektivní smlouva vypršela předčasně, neznamená to, že vzápětí začnou padat trakaře z nebe. V NHL dnes koluje domněnka, že se Fehr domnívá, že bude mít trumf v rukávě. Po rozhodnutí NHLPA o zrušení současné smlouvy totiž ta smlouva bude platit až do začátku příští (tedy ne té současné nastávající) sezóny. Fehr se prý patrně domnívá, že NHL vlastně složila zbraně, že jí jde hlavně o klid a mír na pracovištích, a že tudíž, tlačena termínem úterý 15. září 2020, bude nakloněna ústupkům, hlavně v oblasti vypočítávání hokejových příjmů (hockey-related revenue, zkráceně HRR), a z toho plynoucí otázky zásobního účtu (escrow).

Takovému přístupu se říká dráždit hada bosou nohou. Majitelé totiž mají svůj seznam věcí, které je zneklidňují. Jak naznačilo pár lidí z NHL, komisař NHL Gary Bettman si je dobře vědom, že majitelům vadí, že se s hráči dělí o hokejové příjmy rovným dílem, že v oblasti prémií za podepsání smlouvy panuje naprostá anarchie (česky: cochcárna), a že hráčské smlouvy jsou tzv. zaručené.

Majitelé vědí, že ty podpisové prémie nemohou zrušit jednostranně jen tak, škrtem pera, protože by je odbory mohly okamžitě obvinit z protizákonné dohody za jejich zády (collusion), a vyhrály by.

Vědí také, že nezaručené smlouvy se vyplácí majitelům americké fotbalové ligy NFL, protože jim dávají možnost kdykoliv říci, že hráč nepodává výkony odpovídající smluvené částce. Dnes jen ty největší hvězdy NFL mohou říci, že mají smlouvu za tolik či tolik miliónů, a z toho že je tolik a tolik zaručeno. Nikdy ne celá částka.

Zásadní potíže

Příjmy hráčů rostou rychleji než příjmy NHL. Tím pádem se snižují částky, které liga vrací po sezóně hráčům z odpočtu z mezd. Ony zlořečené srážky do zásobního účtu jménem escrow mají dva účely: způsobit, aby NHL mohla přežít, kdyby došlo k nějaké hospodářské katastrofě, a zajistit, aby se hokejové příjmy skutečně dělily podle kolektivní smlouvy: půlka jde majitelům, druhá půlka hráčům.

Jelikož hokejové příjmy se dají předpovídat jen těžko, vypočítávají se srážky do zásobního účtu také jen tak od oka. A jelikož jsou v poslední době hokejové příjmy nižší než byly předpovědi, jsou nižší i částky, které liga vrací po sezóně hráčům. A jelikož jsou v poslední době hráčské mzdy vyšší než se původně očekávalo, jsou vyšší i ty srážky, a o to citelnější je rozdíl mezi sraženou a navrácenou částkou.

A právě proto to mezi hráči vře, a jestli si někdo myslí, že hráčské odbory do neděle 15. září jen tak, beze všeho, oznámí, že souhlasí, aby současná kolektivní smlouva platila až do svého vypršení po sezóně 2021-2022, může začít myslet od začátku znovu.

Pohled hráčů

Zásobní účet (escrow) je pro hokejisty NHL výrazem z nejsprostších.

Jejich logika je hodně přímočará: podepsal jsem smlouvu na určité množství peněz, a teď vidím, že se mi strhává něco jiného než jenom daně, které musím platit jako každý jiný občan. V takovém případě, uzavírají, nemá smlouva mezi hráčem a mužstvem cenu papíru, na kterém byla sepsána.

Své paličské řeči dovozují číslicemi: v průměru od roku 2013, kdy vstoupila v platnost současná kolektivní smlouva, přišli pravidelně o 12,5 procenta castly, kterou měli dostat. Aby to sedělo, spočítali, že z částek dohodnutých hráčskými smlouvami, dostali v průměru jen 87,5 procenta.

Zástupci ligy a odborů vytvořili skupinu účetních, kteří mají přijít na způsob, jak snížit strhávanou částku na přijatelnější míru. Hlavní potíž spočívá v poměrné nepředvídatelnosti hokejových příjmů. Jeden z návrhů zní, že by se tedy mělo předpovídat opatrněji, Padly také zcela šílené návrhy, které dokonale odráží ducha doby: přestaneme tomu říkat zásobní účet, vymyslíme jiné jméno, a bude klid. Třeba daň z přepychu (luxury tax).

Jelikož to řekl účetní, kterého do pracovní skupiny navrhla NHLPA, nedostalo se mu tak opovržlivých palcových titulků, jako kdyby to navrhl účetní ligy.

Pak je tu ještě spousta dalších sporných otázek. Rozpis mezinárodních soutěží, včetně povinné účasti na olympijských hrách, patrně spadne pod stůl jako první: obě strany mají zájem na Světovém poháru, protože jde o prachy, ale dokud Mezinárodní olympijský výbor (MOV) neustoupí od jednostranného zrušení smlouvy s NHL, není o čem se bavit.

Zajímavá budou (prý už jsou) jednání o mzdách hráčů, kterým vypršely nováčkovské smlouvy (entry-level contract, neboli ELC). Letošní záplava omezeně volných hráčů (RFA, neboli restricted free agent), kteří trvají na tom, že se musí topit v penězích, dává za pravdu těm, kteří říkají, že mzdový strop bude třeba předělat tak, aby vznikly jakési dodatečné stropy právě pro takové případy.

Liga si je s odbory poměrně blízko v názorech na zdravotní péči a na zlepšení důchodových podmínek pro hokejové veterány.

Spousta špičkových hokejistů zůstává v Chicagu až do pátku: čekají je setkání se sdělovacími prostředky (NHL Média Tour). Otázky na kolektivní smlouvu budou asi převládat. Stejně, jako bude převládat odpověď: ozvěte se za dva týdny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.