bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Tomáš Plekanec a jeho trapná nejistota

6. února 2018, 22:28

Petr Adler

Dvě mužstva NHL mají zbytečně moc fanoušků, kteří radí generálním manažerům, a neméně tolik komentátorů, kteří své dobře míněné rady zveřejňují. Ta dvě mužstva se jmenují Toronto Maple Leafs a Montreal Canadiens. Takže není zvláštního divu, že podle některých z těchto odborníků by se měl útočník Montreal Canadiens Tomáš Plekanec nejpozději v den uzávěrky výměn (pondělí 26. února) stěhovat někam jinam, kde by mohl přispět k vítězství ve Stanleyově poháru, a potažmo přinést do Montrealu novou krev, a v neděli 1. července by se mohl vrátit poté, kdyby mu Canadiens nabídli zbrusu novou smlouvu co dokonale volnému hráči.

Eric Engels ze Sportsnet.ca šel tak daleko, že poradil majiteli mužstva, Geoffovi Molsonovi, aby dal generálnímu manažerovi Marcu Bergevinovi padáka v případě, že neuposlechne jeho zajisté dobře míněné rady.

Že k výměně hráče je zapotřebí nejméně dvou stran, to tak nějak Erica Engelse nenapadlo. Podle jeho názoru je v NHL řada mužstev, která by mohla využít Plekancových služeb (což je úplně možné), ale není známo, zda by někdo chtěl za kladenského rodáka platit takovou náhradu, jakou by měl přinést podle Engelsových teorií.

Aby bylo jasno: řeč je o bránícím útočníkovi, který se svými 601 body za branky a nahrávky probojoval na třinácté místo v tabulce mužstva. Před ním se to hemží členy Dvorany slávy.

Samotný Plekanec, když se dozvěděl, do jaké vybrané společnosti patří, se poněkud udivil. Jistě, připustil, je to skvělé, ale na druhé straně, jeho nikdy nijak moc nezajímaly číslice.

Přitom, pokud jde o číslice, jsou ty Plekancovy mezi předními: v mužstvu, které prohrává více zápasů než by bylo slušno, se u Plekancova jména vyskytuje číslice plus dvě, navíc vyhrává více než polovinu vhazování.

Jak pravil kouč Claude Julien, na Plekance je spolehnutí, což se nedá říci o většině jeho současných spoluhráčů.

A do toho přijde znalec místních poměrů Eric Engels s nápadem, že Montreal Canadiens by měli (a mohli) na Plekancovi vydělat alespoň jedno místo ve druhém kole nastavajicicho výběru hráčů (draftu), a až dojde k podepisování smluv s volnými hráči pro příští sezónu, by se Plekanec mohl vrátit, zhruba za dva milióny dolarů na jeden rok.

Zářivé vidiny nebo halucinace?

Takže: po Plekancovi mohou toužit Pittsburgh Penguins. Alespoň tak to vidí Eric Engels. Měli by najednou čtyři skvělé střední útočníky. Mohli by se opět ucházet o pohár.

Nebo, třeba, co takhle Las Vegas Golden Knights? První ligový nováček v dějinách NHL, který může přemýšlet o úspěchu v pohárové soutěži by si patrně nejraději podržel všechna svá místa ve výběru, ale proč by to neměli risknout, když v roce 2019 mají ve druhém kole tři místa?

Nebo Tampa Bay Lightning. Najednou by mohli poslat Matthewa Pecu nebo Cedrica Paquetteho na křídlo. Chybí jim jeden z jejich nejlepších útočníků Ondřej Palát, který sice dovede bránit, ale bude pro zranění mimo hru nejméně ještě pět neděl, ale možná celých sedm.

Columbus Blue Jackets poslali na dva nedávné zápasy Canadiens na domácím ledě dva skauty. Proč asi? I oni by rádi posílili střed útoku.

San Jose Sharks utrpěli citelnou ztrátu, když Joe Thornton musel koncem ledna podstoupit operaci kolene. Jsou druzí v Tichomoří, ovšem sápou se na ně Los Angeles Kings, Calgary Flames a Anaheim Ducks. Plekancova přítomnost by jim pomohla citlivé zaplácnout díru způsobenou Thorntonovou nepřítomností. Předpokládá se, že Jumbo Joe se vrátí právě když bude začínat pohárová soutěž. To, domnívá se Eric Engels, by byla puma.

Bejvávalo?

Tomáš Plekanec zaznamenal v barvách Montreal Canadiens sedm sezón, v nichž vstřelil nejméně dvacet branek, a šest sezón, v nichž zaznamenal nejméně 50 bodů.

Letošní Canadiens mají děsné potíže se střelbou. Plekanec sám má na účtu pět branek a dvacet bodů, které nasbíral v 53 utkáních.

A teď pozor: nehraje skoro vůbec přesilovky, více než dvě třetiny svých střídání začíná mimo útočnou třetinu svého mužstva, a kouč Julien ho nasazuje proti nejsilnějším řadám soupeřů. Včetně her v oslabení.

Montrealští si Plekance vybrali v roce 2001 jako 71. hráče v pořadí. V barvách Canadiens odehrál 974 utkání pravidelné sezóny a 87 zápasů v pohárové soutěži.

Eric Engels se, soudě podle toho, co zveřejnil, nikdy nezeptal samotného Plekance, co si o tom všem myslí on. Asi ani nemusel, protože odpověď by byla jasná předem: ale ano, to já vím dobře, že hokej je obchod, a že výměny jsou jeho součástí.

Že by si přitom docela dobře mohl myslet něco úplně jiného, třeba, že je hodně nepříjemné, když člověk ví, že je jako houska na krámě, to už je zase jiná opereta.

Zažít celou kariéru v NHL, od výběru až k odchodu do hráčského důchodu, u jednoho mužstva, to se dnes už moc nenosí.

Škoda. Právě Tomáš Plekanec by si to zasloužil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.