bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: ukaž mi, jak jsi upadl, a já ti řeknu, co ti je

14. prosince 2016, 0:13

Petr Adler

Kdo jsou ti neznámí lidé v kancelářích NHL v New Yorku, kteří mohou zavolat během každého utkání, aby nařídili, že ten či onen hráč musí jít okamžitě do kabiny, kde bude vyšetřen, zda neutrpěl otřes mozku?

Tahle otázka se stala zajímavou v posledních dnech, kdy hvězda Edmonton Oilers Connor McDavid musel vypadnout po zákroku soupeře (a pádu přímo na bradu). McDavid se tenkrát strašně rozčiloval: “Tak nějakej chlap někde v New Yorku ví, jak mi je?”

McDavid se strašně mýlil: nikdo z těch pozorovatelů (řečených concussion spotters) netvrdil nic o tom, že by věděl, jak je McDavidovi. Jejich rozhodnutí spočívalo na jednoduché skutečnosti: hráč spadl způsobem, který může (a také nemusí) způsobit otřes mozku, a choval se, jako kdyby byl opravdu trochu otřesen. Skutečnost se dá zjistit pouze vyšetřením.

K věci:

Každý hrací den sedí v operační místnosti NHL v New Yorku čtyři pozorovatelé.

  • Všichni čtyři jsou řádnými a pravidelně potvrzovanými (po každoročním přezkoušení) členy celostátního svazu atletických trenérů (National Athletic Trainers Association, zkrácené NATA).

Zde je třeba doplnit, že v severoamerickém názvosloví jde o osoby vycvičené v ošetřovatelské práci ve sportu.

  • Všichni čtyři mají bakalářské tituly z amerických universit v oboru sportovního lékařství jako atletičtí trenéři. Tři dosáhli v tomto oboru magisterských titulů.
  • Dva pracovali v tomto oboru jako hlavní atletičtí trenéři hokejových programů amerických univesit.
  • Tři pracovali v tomto oboru jako hlavní atletičtí trenéři tzv. vývojových mužstev v USA (USHL, ECHL, NAHL).

Jak pravil zástupce komisaře NHL Bill Daly, liga ty čtyři neplatí za to, aby stanovili přesnou diagnózu. Liga je platí za to, že rozeznají příznaky, které mají vést k vyšetření lékařem.

Po nedávném případu obránce Calgary Flames Dennise Widemana, o němž pozorovatel nahlásil střídačce, že by se měl podrobit vyšetření, a Wideman odmítl řka, že je v naprostém pořádku, NHL nařídila, že se mužstva i hráči budou muset sdělení pozorovatelů podrobit povinně.

Ostatně, poté, kdy liga napařila Widemanovi zákaz hry na 20 zápasů, hájil se calgarský obránce, že netušil, co dělá, protože utrpěl otřes mozku.

Ale nechat se vyšetřit na místě, to ne.

A právě proto je to od začátku této sezóny povinné.

Samozřejmě, ani zásahy pozorovatelů nejsou dokonalé. Den před McDavidovým případem dostal děsnou ránu do hlavy útočník Anaheim Ducks Ryan Kesler, a nic se nestalo, nikdo nevolal nikomu.

Edmontonští příznivci navíc protestovali, protože to znamenalo, že McDavid nemohl nastoupit do přesilovky (při současném stavu přesilovek Oilers by to asi nemělo žádný zvláštní význam, ale zkuste přesvědčit fanoušky, že se pletou).

McDavid se chytil za bradu, a držel ji ještě v době, kdy bruslil na střídačku. To stačilo.

“Takhle to nařizuje protokol (o vyšetřování otřesů mozku),” vysvětlil Daly. “Samozřejmě, osahal si bradu, aby viděl, zda si ji nepoškodil zvenčí a zda nekrvácí. Podíval se také na rukavici. Netvářil se, jako že je v tísni, ale pozorovatel si to vyložil jinak. Byl to jeho názor, a on dostává zaplaceno za to, že ví dost, aby mohl pronášet podobné názory.”

Protokol, tak, jak ho sepsali odborníci v oboru neurologie ve spolupráci se sportovními lékaři, dává pozorovatelům přesně stanovená měřítka.

  • Hráč padá na led (nebo leží na ledě), aniž by činil jakýkoliv pokus se hájit.
  • Špatná pohybová koordinace nebo potíže s rovnováhou.
  • Pohled do prázdna.
  • Zvedá se pomalu, chytá se za hlavu nebo za tvář. Kdykoliv se hráč udeří o led hlavou, musí být okamžitě odvolán z ledu.

“Neplatíme je za to, aby vynášeli diagnosy,” zdůraznil Daly. “Platíme je za to, aby upozorňovali na případy, které si vyžadují odborného zhodnocení na základě nejnovějších znalostí a pravidel.”

Kromě toho, nikdo není dokonalý: “Věděli jsme od začátku, že může dojít k případům, v nichž by to jiní hodnotili třeba jinak. Nařídili jsme pozorovatelům, aby měli spíše větší oči než malé. Když chybovat, tak z opatrnosti.”

Samozřejmě, když se hráči poperou na ledě, mnohá rána  padne na soupeřovu hlavu. Co potom?

“Totéž,” odpověděl Daly. “Platí pravidla o vnějších příznacích. Až vědci přijdou na přesnější rozpoznávání, budeme rozpoznávat přesněji.”

Takhle musí NHL stačit, že má čtyři chlapíky, jimž věří, že vědí, co dělají.

I kdyby se to nelíbilo Connoru McDavidovi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.