bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: úřední šiml zpomaluje první kroky Zlatých rytířů

23. února 2017, 5:45

Petr Adler

Kam se hrabe spousta papírů nezbytných ke koupi, kupříkladu, malého domku pro jednu rodinku, na tu spoustu papírů, které člověk potřebuje, když chce uvést do pohybu mužstvo nejvyšší hokejové soutěže světa, řekl majitel Las Vegas Golden Knights Bill Foley (na snímku ten prošedivělý pán ve sportovní košili, který sedí vedle generálního manažera mužstva George McPheeho, který má sobě sako).

Tím vysvětlil, proč se jeho mužstvo letos patrně nezúčastní každoroční maškarní podívané jménem uzávěrka výměn (trade deadline). Ta se koná ve středu 1. března. A to, řekl Foley zcela otevřeně, se prostě nedá stihnout.

Ne, nejde o to, že by mužstvo snad najednou nemohlo splatit poslední splátku na 500 miliónů dolarů za vstupné do NHL. Tahle věc, ujistil Bill Foley posluchače rozhlasového vysílání KXNT v Las Vegas, je v naprostém pořádku.

“Těch papírů,” řekl Foley, “to je neuvěřitelné. Je v tom smlouva s ligou, která z nás dělá její pobočku. Je v tom spousta papírů ohledně půjčky, kterou dostáváme od CitiBank. Jsou v tom také moje osobní věci. A to všechno musíme podat lize a získat její souhlas. Kdybyste viděli, jaká hromada papírů to je, řekli byste sami, že to není moc hezký obrázek.”

Zde je třeba podotknout, že zmiňovaný 1. březen neznamená, že by mužstva po onom dni nesměla vyměňovat hráče. Naopak. Smí. Jenže nově získaní hráči nebudou smět letos naskočit do litých bojů soutěže o Stanleyův pohár.

Generální manažeři považují hráče, které získají po uzávěrce výměn za vklady do budoucna, které jim mohou přijít náramně vhod v dalších sezónách. Počítají, že se letos v pohárové soutěži obejdou bez nových akvizicí, ale na druhé straně váží nebezpečí, že by je později takový hráč mohl stát o mnohem více než je stál, když ho získali po 1. březnu.

Takže: hráč získaný třeba v posledních vteřinách před uzávěrkou může být právě tou poslední součástkou, která jeho nové mužstvo přivede do ráje Stanleyova poháru. Hráč získaný o pár vteřin později se může stát onou poslední součástkou až v příští sezóně.

V podstatě jde o svého druhu poker. V případě Golden Knights se to přirovnání zda být vskutku výstižným.

Ovšem: nepřítomnost nováčka ligy na trhu výměn do uzávěrky znevýhodňuje současná mužstva. Nemohou vyjednávat, že dají Golden Knights toho nebo onoho hráče výměnou za nováčkovu záruku, že si při rozšiřovacím výběru (expansion draft) nevybere některého z jejich hráčů, kterého nemohou chránit, ale kterého by si ráda ponechala.

Golden Knights si budou vybírat z hráčů dosavadních mužstev 18. až 20. června, výsledky oznámí NHL 21. června.

Ve chvíli, kdy budou všechny papíry přiklepnuty, budou se Golden Knights smět rozjet na plnou páru. Hlavně budou smět uzavřít jednání, v nichž získají od jiného mužstva buď místo ve výběru (entry draft, 23. až 24. června, United Center, Chicago), nebo mladého hráče nebo jiné odměny (future considerations) za záruku, že to druhé mužstvo nepřipraví o hráče, kterého nemohlo chránit, ale kterého by si chtělo ponechat.

Pro příklad není třeba chodit moc daleko: když NHL přijala v roce 2000 Columbus Blue Jackets a Minnesota Wild, obávali se San Jose Sharks, že by mohli přijít úplně klidně o brankáře Jevgenije Nabokova. Modrá saka a Divoši tím pádem za záruku, že si Nabokova nevšimnou, získali každý po hráči.

Generální manažer McPhee už zahájil předběžná (a neúřední) jednání s řadou mužstev ohledně podobných záruk. Má to pár drobných omezení: Golden Knights nemohou získat v rozšiřovacím výběru hráče ze soupisek této sezóny. Ani v případě, že si ti hráči kvůli zranění celou sezónu odseděli v lékařských ordinacích, nebo odleželi na operačních stolech.

Výměnou? A to už je jiná káva.

Ve chvíli, kdy bude úřední šiml spokojen, budou Golden Knights také smět začít uzavírat smlouvy s mladíky z juniorských soutěží, ale také hráče, kteří sice prošli obvyklým výběrem, ale nedohodli v předepsané době se s mužstvem, které si je vybralo. Budou také smět uzavírat smlouvy s hráči americké universitní soutěže NCAA, a volné hráče kanadské juniorské CHL.

McPhee se také bude smět otevřeně a úředně účastnit nadcházející schůze generálních manažerů (6. až 8. března v Boca Raton na Floridě). Je zřejmé, že tam nebude pouze sedět a naslouchat zprávám z vedení NHL nebo vášnivým debatám mezi kolegy o tom nebo onom pravidle. Stejně tak je jasné, že tam nebude jen proto, aby si kolegy mohl zahrát golf nebo dát panáka.

Březnová schůze generálních manažerů je známa tím, že se během ní uzavírají nebo projednávají nejrůznější výměny či prodeje. McPhee tam bude jako ryba v proudu čerstvé vody.

Tak si to alespoň představuje majitel Foley: “Ostatní mužstva budou chtít dosáhnout více, než budeme chtít dosáhnout my. Chtějí si zajistit některé ze svých hráčů pro pohárovou soutěž, ale také do budoucna. Nebudeme se předbíhat. George tam vyjedná dobré věci. Jestli se vzdáme práva vybrat si dobrého hráče, dostaneme za to výměnou něco neméně dobrého.”

Foley, jako správný obchodník, září optimismem. Zda právem nebo ne, ukáže budoucnost. Současnost potvrzuje, že si vybral správné zaměstnance. Mezi nimi, mimochodem, i zkušeného bývalého hokejistu a dnes vyzvědače, čili skauta, Václava Nedomanského.

O tom, že Golden Knights asi budou mít z čeho vybírat, sepsal věcný seznam (i s patřičným komentářem) Matt Larkin z The Hockey News.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.