bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: už je to uděláno, už je to hotovo: Seattle míří do NHL

4. prosince 2018, 20:22

Petr Adler

NHL přiklepla připojení Seattle do soutěže poprvé v roce 1974. O dva roky později oznámili tehdejší nastávající majitelé, že nemají právě po ruce dost hotovosti. A bylo po rozšíření. Něco podobného se tentokrát patrně nestane. Nikdo nepochybuje, že miliardář David Bonderman, který je dnes vedoucí postavou TGP Capital, jednoho z nejsilnějších finančních domů v Americe, slavný hollywoodský magnát a zanícený příznivec hokeje Jerry Bruckheimer, a výkonný ředitel Tod Leiweke hned po úterním schválení Radou guvernérů pošlou povinnou zálohu ve výši nejméně 200 miliónů dolarů na účet NHL. A ve středu začnou stavební práce na přebudování haly KeyArena.

Do dějiště letošní schůze Rady guvernérů NHL v Sea Island v Georgii, letoviska vzdáleného něco málo přes 500 kilometrů od Atlanty, přijela také více než třicetičlenná delegace Seattle, včetně zástupců radnice i nastávajícího mužstva. To je sice zatím bezejmenné, ale mnozí očekávají, že se ujme nápad útočníka Washington Capitals a rodáka z nedalekého Everettu T.J. Oshieho. Ten navrhuje Seattle Totems. Tichomořské pobřeží Severní Ameriky se totiž posvátně vyřezávanými kmeny přímo hemží.

V pondělí, první den jednání Rady guvernérů, se členové delegace mohli pouze ukazovat před kamerami a mikrofony, v úterý ráno předstoupili před majitele NHL, aby jim vysvětlili, proč vlastně je to záhadou, že nejvyšší hokejová soutěž dosud nezakotvila v (samozvané) perle tichomořského severozápadu. Sídlí tam přece Microsoft, Boeing i nejsnobštější výrobce kávy Starbucks, tak proč ne NHL.

O trapasu z doby před málem půlkou století se asi s taktností všem přítomným tolik vlastní vůbec nemluvilo, stejně, jako asi nepadla zmínka o prapodivném odchodu košíkářských SuperSonics z KeyArena do Oklahoma City před desítkou let.

Kdy se začne hrát?

O dvou tématech ale byla řeč určitě. Zástupci Seattle (zatím) Inkognito chtěli začít hrát hned na podzim roku 2020. Liga se nakonec usnesla, že má sice Seattle ráda jako své vlastní bratry, ale nové mužstvo vstoupí do soutěže až se začátkem sezóny 2021-2022. Z několika zásadních důvodů. V první řadě proto, že se NHL moc nepozdává, že skoro úplně nová KeyArena bude schopna zahájit provoz už na podzim roku 2020. Nejen, že se bude jmenovat jinak, Seattle Center Arena, ale hlavně, kromě dosavadní střechy (zůstane její tvář, bude ale opravena podle dnešních předpisů) to bude úplně jiná stavba. Vedení soutěže si uvědomuje, že by nevypadalo moc dobře, kdyby programátoři přihlédli k těmto obávám NHL a připravili by rozpis tak, že by nováčci sehráli třeba i tucet prvních utkání na ledě soupeřů. Nováček se má v první řadě představit svému domácímu obecenstvu.

To byla obava vyřcená úředně.

Ta druhá, vyslovovaná velice tiše a neúředně, je ale neméně důležitá: může se úplně klidně stát, že na podzim roku 2020 bude NHL otřásat další spor o novou kolektivní smlouvu. Možnost výluky nebo stávky vyvolává vrásky na čelech vedení NHL i jejich hráčských odborů NHLPA. Ostatně, komisař soutěže Gary Bettman už ve veškeré tichosti (a vážnosti) požádal výkonného ředitele NHLPA Dona Fehra o závazné sdělení, zda vůbec stojí za to pořádat na podzim 2020 další ročník Světového poháru. Ostuda se Světovým pohárem roku 2004, kdy vzápětí po vyhlášení vítězů a předání cen začala výluka, která nakonec ligu stála celý jeden ročník, trápí NHL dodnes jako černá můra.

NHL chce znát odpověď nejpozději 26. ledna 2019, kdy se obě strany sejdou k zahájení Zápasu hvězd v San Jose.

Nová NHL

A to další téma je také hodně praktické. Seattle leží přímo na pobřeží Tichého oceánu. Logicky tedy patří do Pacifické divize Západní konference. To znamená, že se někdo jiný bude muset stěhovat. Ne z místa na místo. Z divize do divize.

Arizona Coyotes! zvolali moudří páni z 1185 Avenue of the Americas.

Tak to prrrrrr, zvolali zástupci většinového majitele mužstva Andrewa Barrowaye z Gila Arena v předměstí Phoenixu Glendale. Coyotes sice usilují o přestěhování, jenže pouze někam blíže středu města, ne do nějaké Střední divize.

Tady totiž může jít o značné částky. Arizona je jediným americkým státem, který neuznává latní a zimní čas. To znamená výhodu při televizních i rozhlasových přenosech utkání proti soupeřům z Pacifické divize.

Utkání v divizi je v poměrném přepočtu za sezónu nejvíce. Posun do jiné divize může znamenat podstatnou změnu v cestovních výdajích: od pronájmu letadla, přes hotely (vždy první třídy), až ke stravnému (cizím slovem: diety). Kolektivní smlouva také stanoví takové maličkosti, jako kolik hodin po příletu někam nesmí nikdo hráče obtěžovat zbytečnými prkotinami jako trénink či, nedej přírodo, posezení před obrazovkou s koučem, který hráči drze a do očí vytkne chyby z minulého zápasu.

To je všechno pravda. Stejně jako je pravda, že z čistě zeměpisného hlediska nepatří Coyotes jinam než do Střední divize. A pak je tu ještě jedna okolnost, zatím vyjadřovaná pouze šeptem. Arizonští daňoví poplatníci nemají potuchy, proč by měli ze svých kapes přispívat nějakému profesionálnímu sportovnímu mužstvu na stavbu nové haly. Bettman se sice snaží, jenže zákonodárci moc dobře vědí, že hlas pro takový dárek by je mohl hned v příštím volebním období stát místo.

Výsledek: Arizona Coyotes jsou ode dneška ve Střední divizi.

To nakonec může vést ke stěhování Coyotes. Ne, nikoliv do Québec City. Do Houstonu, který sice leží o hodinu východněji, ale pořád dost blízko, aby se to vyplatilo.

Seattle potřeboval k přijetí tři čtvrtiny hlasů členů Rady guvernérů, tedy dva tucty. Výkonný výbor doporučil přijetí poměrem devíti hlasů k nule. Celá Rada guvernérů nezklamala: přijetí nového muzstv schválila poměrem hlasů 31  ku nule.

Každé mužstvo na přijetí nováčka nakonec vydělá po 21 milionech dolarů.  Ostrouhají pouze Vegas Golden Knights, Na druhé straně zase, pouze Vegas Golden Knights se nebudou vystavovat nebezpečí, že by v rozšiřovacím výběru (expansion draft) mohli přijít o jediného hráče.

Seattle Metropolitans v tehdejší Pacific League porazili Montréal Canadiens a získali tak před 101 roky Stanleyův pohár roku 1917.

Jejich tehdejší působiště stálo půldruhé míle (zhruba dva a půl kilometrů) od nastávajícího působiště nastávajícího mužstva.

Kolik let Seattle (pořád ještě) Inkognito dělí od dalšího Stanleyova poháru, to ukáže čas.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.