bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Vojnov se přiznal k přečinu, nikoliv zločinu, odsedí si tři měsíce

3. července 2015, 2:07

Petr Adler

Obránce Sláva Vojnov (na snímku) řekl ve středu soudu v Torrance, že připouští, že se se ve vztahu ke své manželce Martě Varlamové dopustil přečinu (misdemeanor) ublížení na těle.

Soudce u vrchního soudu v Torrance jeho prohlášení přijal, a napařil mu 90 dnů vězení a tři roky podmínky. Kdyby se Vojnov během té doby jakkoliv provinil vůči své paní, čeká ho dalších 364 dnů v base.

Kromě toho se Vojnov musí podrobit školení o tom, jak se má ovládat.

Na první pohled se zda, že pro Vojnova a jeho rodinu všechno skončilo skvěle: kdyby ho soud odsoudil za totéž, ale v kategorii těžkého zločinu (felony), nejen, že by se mu dostalo mnohem delšího trestu (až devíti let za mřížemi), ale také by skoro automaticky byl vypovězen ze Spojených států.

Na druhý pohled to ovšem tak jednoduché není. Jak pravil sám soudce v odpovědi na otázku, jak to bude s dalším pobytem Slávy Vojnova v USA, to on neví, protože tohle je věc, která přísluší patřičným přistěhovaleckým úřadům. A to není žádná lehkomyslná švanda: pakliže se Vojnov vrátí k hokeji na úrovni NHL, ať už v Los Angeles nebo kdekoliv jinde, klub, který ho zaměstná, musí mít záruku, že se jeho hvězdný obránce bude smět pohybovat mezi Kanadou a Amerikou bez úředních potíží.

Vojnov u soudu řekl, že se vzdává řádného přelíčení, které mělo začít během příštího týdne. Místo toho ohlásil, že není s žalobou ve sporu (plead no contest). Znalci z toho usuzují, že se jeho zástupci domluvili se státními žalobci, že ti budou výměnou souhlasit s přečinem místo zločinu a soudci navrhnou, aby souhlasil také. Tomu se říká jednání o uznání viny (plea bargain) a není to nic nového. V tomto případě jde hlavně o to, že žalobci neměli nic jiného než výpovědi personálu z pohotovostního oddělení nemocnice, kam Vojnov přivezl ženu Martu v podlitinách. Záznamy policejních výslechů jim byly na nic, neboť Vojnov a jeho paní řekli (a policisté připustili, že to je pravda), že u těch výslechů nebyl žádný patřičný tlumočník a Marta Varlamová neumí anglicky.

Zločin musí být dokázán nad veškerou oprávněnou pochybnost, a bylo jasné, že právě tohle nepůjde.

Vojnov šel o pár kroků dál. V prohlášení, které zveřejnil jeho zástupce Rollie Hedges, napsal, že přijímá odpovědnost za “vše, co udělal během noci, kdy se udála ta příhoda a odpyká si rozsudek, který mu soud uložil. Pan Vojnov a jeho paní věří,” dodal Hedges, “že je důležité ukončit domácí násilí jak v prostředí profesionálního sportu, tak mimo ně.”

Hedges dále napsal, že Vojnov se rozhodně podrobí dlouhodobé sérii rad a léčbě.

Los Angeles Kings se omezili (alespoň prozatím) na sdělení, že rozsudek nad Vojnovém je “oprávněný a spravedlivý.”

Pak přidali něco typické politické korektnosti: “Zabránění domácího násilí a výchova našich hráčů a zaměstnanců v tomto směru je pro nás velice důležité. Budeme i nadále vytvářet strategii k jeho uplatnění.”

O tom, co bude dál s Vojnovem, o tom nepadlo ani slovo.

Ostatně, proč také: zákaz hry vyslovila NHL.

“Postavení pana Vojnova vůči NHL zůstává nezměněno,” sdělil zástupce komisaře ligy Bill Daly. “Až bude připraven pokračovat, budeme otevřeni k jednání o dalších krocích, včetně rozhodnutí o jeho způsobilosti vůči NHL do budoucna.”

Američtí právníci teď hlavně spekulují, co udělají přistěhovalecké úřady: Vojnov připustil podíl viny v pochybení, jakkoliv to bylo formou sdělení typu “já se s vámi (žalobou) o to nehádám (no contest).” Pakliže se přistěhovalečtí úředníci soustředí více na to přiznání než na to, že žaloba stejně nemohla nic dokázat a Vojnov tím pomohl úřadům ušetřit čas a peníze, bude mít Vojnov smůlu. Zvláště proto, že je nesporně jasné, jakkoliv nepřiznané, že jde o tichou domluvu.

“Pan Vojnov a jeho rodina jsou rádi, že je tahle nepříjemnost za nimi,” napsal zástupce Hedges.

Jen jestli nepromluvil zbytečně brzo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.