bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: výsledek městských voleb zamotal Calgary Flames hlavu

19. října 2017, 1:34

Petr Adler

Calgary Flames se zapletli do politiky, a někteří z jejich zaměstnanců při té příležitosti prokázali, že o jejím světě nemají tušení. Předvedli také názorně, že nevědí nic o myšlení voličů. Naheed Nenshi vyhrál v pondělních volbách (viz snímek ze shromáždění po vyhlášení výsledků) již potřetí klíč od starostovny. Flames podporovali zcela otevřeně protikandidáta Billa Smithe, jehož hlavním (a snad jediným) bodem programu bylo, že daňoví poplatníci postaví mužstvu zbrusu novou halu. Nenshi navrhoval a navrhuje, že by měli Flames přispět rovným dílem.

Ředitel mužstva přes styky s novináři jménem Sean Kelsio šel tak daleko, že vyslal do světa vzkaz prostřednictvím Twitteru, v němž přirovnal Nenshiho zvolení ke zvolení amerického presidenta Donalda Trumpa. Obojí označil za katastrofu.

 

Ukázal tím pouze, jak málo ví o skutečném světě.

 

Kancelář Flames krátce poté vydala prohlášení, v němž sdělila, že šlo o soukromý názor jednoho jejich zaměstnance. Kelsiův vzkaz z Twitteru zmizel vzápětí.

 

Nezmizelo ale prohlášení vice-presidenta Flames Gordona Norrieho, které vyzývalo calgarské občanstvo, aby se jako jeden muž (a žena) postavilo za Billa Smitha.

 

V komentářích po vyhlášení výsledků projevilo vedení Flames uspokojení, že Nenshi nevyhrál tak obrovským rozdílem, jako vyhrál v předchozích volbách.

 

Takovému přístupu se v teorii her říká přístup kyselých hroznů.

 

Kdo zůstává v sedle

 

Jde o drobnost. O spor, kde má stát nová hala Flames, zda má stát bezmála dvě miliardy dolarů nebo (pouhých) 555 miliónů, a zda mají vlastníci profesionálního sportovního mužstva pravdu, když tvrdí, že obyvatelstvo musí být nadšeno, že je taková špičková soutěž jako NHL poctila svou přítomností, a že za takovou laskavost musí náležitě zaplatit.

 

Nynější Scotiabank Saddledome stojí od roku 1983. Tvrzení, že je už dnes hodně zastaralý svědčí buď o tom, že byla původní stavba odfláknutá, nebo že jsou vlastníci NHL spíše megalomani než cokoliv jiného. Pro Flames je důležité, že Scotiabank  Saddledome je dnes nejstarší halou v celé NHL.

 

Při té příležitosti vytáhli ohromující číslice: ještě před pár roky, tvrdí, patřili Flames k mužstvům, která přispívala k doplňování účtu, z něhož liga přispívá mužstvům, která na tom jsou hospodářsky špatně. Dnes, říkají, patří Flames k mužstvům, která dostávají podporu. Nezveřejnili ovšem jedinou číslicí, která by mohla sloužit co důkaz. Patrně stačí, že to potvrdil komisař ligy Gary Bettman.

 

Jelikož se během posledních let nezměnil počet sedadel v hale (17 tisíc), a jejich ceny ani jednou neklesly, spíše naopak, stává se otázka důkazů hodně ožehavou. A je-li tvrzení, že Flames zchudlí, pravdivé, měli by majitelé patrně nejdříve vyházet zaměstnance, kteří nedovedou hospodařit s jejich penězi, a ne žádat daňové poplatníky, aby zaplácli díry vzniklé jakkoliv, jen ne stářím budovy.

 

Tak to alespoň vidí znovuzvolený starosta Nenshi.

 

Vedení Calgary Flames se do volební kampaně snažilo zasáhnout poměrně roztomilým způsobem. President Ken King opakovaně tvrdil, že místo, kterému dává přednost pro stavbu jeho podnik je skvělejší než místo, které nabízí radnice, a nakonec uzavřel debatu slovy, že nemá ve zvyku vyhrožovat, takže to neudělá ani teď, ale jestli se mužstvu nedostane zadostiučinění, nebude strašit odchodem. Prostě jednoho krásného dne odejde.

 

Vice-president mužstva přes hokejové záležitosti Brian Burke, muž, jemuž maminka patrně neřekla, že si má ve společnosti zavazovat kravatu, hřímal podobná slova.

 

Oba tak činili před podnikatelskými kruhy města. To asi neměli. Podnikatelé se zdvořile vyptávali na důkazy, a když se jim nedostalo ani jednoho, vyjádřili nezdvořile pochybnosti.

 

Vedení Flames se tak trochu zahnalo do kouta. Prohlásilo, že už nebude dále jednat o nové hale. Tím nahrálo tehdy ještě kandidátovi, dnes znovuzvolenému starostovi, doslova na smeč. Jak před volbami, tak na veřejném shromáždění po vyhlášení volebních výsledků, Naheed Nenshi zopakoval, že jeho nabídka leží i nadále na stole, a že ve chvíli, kdy se mu ozve vedení Flames, bude ochoten s jeho zástupci zasednout a pokračovat v jednání.

 

Voliči souhlasí se starostou

 

Nenshiho návrh je prostý. Nová hala by stala 555 miliónů, z nichž by 185 miliónů poskytlo město, tu samou částku by přihodilo mužstvo, a a další třetinou by přispěli zapálení příznivci mužstva tím, že by platili zvláštní příplatek k ceně vstupenky, a ten příplatek by směřoval rovnou na staveniště.

 

Na první pohled velice spravedlivé. Na druhý také. Ti fanoušci budou vědět o přirážce předem, čili jejich příspěvek bude dobrovolný. Nikdo je přece nenutí, aby chodili na hokej. To je jejich vlastní rozhodnutí.

 

I když, pokud jde o tu spravedlivost, má trhliny. Jako vždycky. Třetinu, kterou by hradilo město, by hradili i ti daňoví poplatníci, kterým může být ukradený jakýkoliv hokej, nejen ten v podání Flames. Ovšem: tím, že zvolili Nenshiho, daňoví poplatníci schválili i jeho návrh.

 

Vedení Calgary Flames to ovšem vidělo jinak: jakákoliv přirážka k ceně vstupného patří mužstvu, a co si to ten Nenshi vlastně o sobě myslí, že chce rozhodovat o našich penězích.

 

Zatím se nikomu nedostalo vysvětlení, zda Flames myslí tyhle kupecké počty vážně, a jestli ano, proč.

 

V každém případě, Nenshi bude držet klíče od starostovny další čtyři roky. A tady to začíná být hodně zajímavé: máme-li věřit řečem Tima Leiwekeho, známé postavy ze světa profesionálních sportů, bude mít Seattle za tři roky halu vhodnou pro použití ve špičkovém hokeji. NHL se nikdy netajila, že tzv. tichomořský severozápad považuje za hodně přitažlivý trh. Ostatně, když před několika lety lákala nové zájemce o vlastnictví, jen těžko polykala slzy po zjištění, že mezi přihláškami chyběl právě Seattle.

 

Je pravda, že liga by dala přednost příchodu nového mužstva před přestěhováním existujícího klubu. Nejen proto, že nový vlastník musí vysolit zhruba dvakrát tolik jako vlastník, který své mužstvo pouze stěhuje. Kdyby tomu bylo jinak, byla by Arizona dávno bez NHL. Kromě toho má liga celkem oprávněně za to, že soutěž, v níž se mužstva stěhují, protože ten nebo onen trh jim nevyhovoval, nevyvolává patřičný dojem o serióznosti celého podniku.

 

Jenže tady jde o něco jiného. Staronový starosta Nenshi mnohokrát řekl, při nejrůznějších příležitostech a z nejrůznějších důvodů, že jestli něco nesnáší, je to zastrašování. Podle jeho názoru jsou Flames vinni právě tímto druhem chování, a podle názoru většiny calgarskych voličů, má naprostou pravdu.

 

Nenshi považuje za ohromný ústupek už to, že je vůbec ochoten se s Flames bavit. Soukromé podniky si mají stavět své provozovny samy, a když na to nemají, mají se buď spojit s nějakým novým (a bohatším) společníkem, nebo požádat nějaký peněžní ústav o půjčku známou jako hypotéka.

 

Nenshi si je navíc vědom, že calgarské hospodářství stojí a padá s naftovým průmyslem. Takže právě teď je na okraji propasti, pakliže už do ní nevletělo. V takové situaci po něm může jen těžko někdo chtít, aby dojil dávno vydojenou krávu. Právě proto považuje postoj jak Calgary Flames, tak NHL za zcela nehorázný. A voliči s ním ve své většině souhlasí.

 

Twitterové připomínky, které zcela nevzdělaně a neinformovaně osočují jak calgarského starostu, tak amerického presidenta, Flames (ani lize) moc nepomohou. Osočují tím totiž potažmo i calgarské voliče. A ti nadšeně souhlasí se svým staronovým starostou, který takové chování označuje za šikanování hraničící se zastrašováním.

 

Takové chování se v městě kovbojů nenosí.

 

A perlička na úplný závěr: Roger Million, reportér televize Sportsnet, si zaběhl do kabiny Flames, aby se zeptal hráčů, co na to všechno říkají oni. Jeden za druhým mu odpověděli, že neví dost, aby se mohl vyjádřit. Poslední přišel na řadu kapitán mužstva, obránce Mark Giordano. Ani on neměl (nebo nechtěl, nebo nesměl, nebo nemohl) co říci.

 

Co Rogera Milliona napadlo, aby položil následující otázku, to neví v tuto chvíli ani on sám. Zeptal se: a hele, a co vy, byl jste volit?

 

Giordano zcela viditelně zalapal po dechu, a pak odpověděl dvěma písmeny: ne.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.