bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: žaloba majitele Senators udělala tečku za plánem na nový stadión

27. listopadu 2018, 5:50

Petr Adler

Jsou dva. Ona a on. Ujišťují se navzájem, že se milují až za hrob. A že s nikým jiným nepůjdou ani na kafe, natož pak na panáka. Pročež jeden z těch dvou jednoho děsně nepěkného dne zjistí, že ten druhý (ta druhá, dle ctěného gusta) šel s někým jiným dokonce do biografu. A všichni moc dobře víme, nebo alespoň tušíme, v nejhorším jsme o tom četli, co všechno se může stát v přítmí osvětleném pouze stíny stříbrného plátna. O tom je žaloba, kterou podal majitel Ottawa Senators na podnikatelského partnera, s nímž se chystal postavit novou halu pro své mužstvo uprostřed kanadského hlavního města.

Eugene Melnyk se domnívá, a tvrdí, že má pro tu domněnku důkazy, že John Ruddy a jeho Trinity Developments se chystají stavět i jinde, a tím že ohrozí ten krásný záměr na zvelebení čtvrti LeBreton Flats.

Takže Melnyk žaloval Ruddyho o 700 miliónů dolarů.

Jestli myšlenka o stavbě nového svatostánku pro Ottawa Senators uprostřed hlavního města Kanady neměla na kahánku kvůli neschopnosti navrhovatelů dát dohromady plán stavby, Melnyk jí tou žalobou patrně zatloukl poslední hřebík do rakve. Prý proto, že žalovaná strana svým postojem způsobila, že úřad, který má celou věc schválit, začal váhat.

Tady Melnyk trochu předběhl dobu. National Capital Commission (NCC), úřad, který spravuje záležitosti kanadského hlavního města, řekl, že partneři musí předložit konkrétní podklady nejpozději do úterka 22. ledna 2019, aby se mohlo začít jednat o stavebním povolení. Ve svém rozhodnutí výbor zdůraznil, že Melnykova skupina RendezVous LeBreton se tím pádem musí domluvit s partnerem Trinity Developments, případně přijít s někým jiným, ale v každém případě, že onen 22. leden se tímto stává dnem D.

Žaloba výslovně popisuje plánovanou přestavbu LeBreton Flats co neuskutečněný společný podnik (failed joint venture).

Oč vlastně jde?

Majitel Senators původně nesouhlasil s nápadem, že prostor zvaný LeBreton Flats bude sdílet ještě s někým jiným. Jelikož Melnyk buď neměl hotovost, nebo nechtěl platit pouze ze svého, spojil se se stavitelským podnikem Trinity Devekopments. Ti lpěli na tom, že stavět zimní stadión a nic víc na ploše 21 hektarů je poněkud nesmyslné. Obytné domy, hotely a podobná zařízení budou vynášet peníze/ Z nich se splatí nezbytná stavební půjčka (hypotéka). Až bude půjčka splacena, budou vynášet čistý zisk.

Výbor, který spravuje kanadské hlavní město kdysi znárodnil celý prostor LeBreton Flats, protože plocha plná chátrajících řadových domků a průmyslových staveb se stávala den ode dne ohyzdnější.

NCC tedy po letech ticha vypsal soutěž o nejlepší návrh na zvelebení ohyzdného LeBreton Flats. Melnyk, spojen s majitelem Trinity Johnem Ruddym, a soutěž vyhráli. V poli poražených, na čestném druhém místě, zůstal québecký podnik Devcore. Jedním z vůdců navrhovatelů z La Belle Province je šéf podniku, který vlastní Videotron Arena v Québec City a chtěl by tam mocí mermo dostat mužstvo NHL.

Nicméně, Melnyk s Ruddym vytvořili sloučeninu jménem RendezVous LeBreton, soutěž vyhráli, a od té doby se nemohou dohodnout. Údajně o tom, jak to celé bude vypadat. Říkají tomu filosofické rozdíly. Jenže skutečnost se zdá být jiná. Jde o peníze.

Melnyk se dozvěděl, že kolega Ruddy zahajuje stavbu obytných domů ve volném prostoru, který je v těsném sousedství LeBreton Flats. A to, tvrdí Melnyk, ohrožuje už teď prodejnost staveb, které mají vzniknout v LeBreton Flats. Přinejmenším to ohrožuje jejich ceny.

Trinity Developments a jejich majitel John Ruddy mají na krku do nebe volající střet zájmů, soudí žalobce Melnyk, a nejen to, je to střet, o kterém měla žalovaná strana říci žalující straně předem, avšak neučinila tak, čímž vlastně přispěla ke krachu celého projektu.

NCC sice dal společnému podniku možnost přijít s hotovými nákresy a výpočty na schůzi výboru až v úterý 22. ledna 2019, ale zdá se, že dobu vyhrazenou projednávání návrhu RendezVous LeBreton stráví členstvo výboru u chlebíčků a nad šálky čaje.

NCC, když zveřejňoval závěrečný termín, zdůraznil, že po jeho uplynutí si vyhrazuje právo oslovit jakéhokoliv jiného stavitele. A ne, nevylučuje Devcore.

To by byla dokonalá ironie: jeden z partnerů Devcore usiluje o zisk mužstva NHL pro Québec City, a teď by měl stavět novou halu pro mužstvo, které by se mohlo (alespoň teoreticky) přestěhovat.

Zde jsem a nemohu jinak

Jenže Melnyk se několikrát zapřísahal, že mužstvo neprodá ani za nic. Nikdo se ho ještě nezeptal, co by dělal, kdyby neměl už ani vindru a v případě, že by mužstvo neprodal, musel by se jít živit poctivou prací, ale považujme toto Melnykovo tvrzení za bernou mincí.

V takovém případě ale nebude mít cenu stavět v LeBreton Flats halu profesionální úrovně. Melnyk totiž tvrdí, že nejen, že mužstvo neprodá, ale také, má-li někde hrát, musí hrát v hale, kterou vlastní on. Ne, být nájemníkem v hale, která patří někomu jinému, to se nezlobte, ale ani žertem.

John Ruddy se proti Melnykove žalobě ohradil řka, že je nesmyslná. A zakladatel současných Ottawa Senators Bruce Firestone, který se vyzná v realitních obchodech, řekl, že se naopak domnívá, že Ruddyho plán výstavby v sousedních oblastech by mohl být přestavbě LeBreton Flats prospěšný.

Ironické je, že Firestone, když ještě vlastnil Senators, předložil NCC podobné plány přestavby LeBreton Flts, ale neuspěl.

A zajimavé je, že z kanceláří NHL zaznívá výmluvné a místy až výhružné ticho. Ostatně, kolikrát může komisař Gary Bettman zasahovat a říkat, že však on to pan Melnyk takhle nemyslel?

Nicméně: buď se stane zázrak, nebo Senators budou muset hrát i nadále v Canadian Tire Centre v předměstí Ottawy jménem Kanata. Ten stadión je středu města vzdálen něco málo nad 20 kilometrů. Na kanadské poměry co by kamenem dohodil.

Těžko předpovídat, zda tento vývoj způsobí, že se do haly nahrne přece jen o něco víc místních obyvatel, takže Senators nebudou muset zase zakrývat celé řady sedadel plachtami, aby nebylo vidět, jak málo přišlo diváků.

Mnoha ottawským se zdá být přitažlivější myšlenka, kterou vyjadřují na řadě ohromných tabulí po celém městě. Eugene Melnyk by podle nich zasloužil vykoupat v dehtu, obalit peřím a vyhodit z města. Pak by se za ním měla zavřít brána, zamknout co nejpevněji, a klíč hodit do kanálu.

Drastické? Zajisté. Ale platí: hlas lidu, hlas boží.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.