bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: zázračné zmrtvýchvstání Sidneye Crosbyho

5. května 2017, 20:31

Petr Adler

Kapitán Pittsburgh Penguins Sidney Crosby možná tuto sobotu nastoupí v pátém zápase druhého kola letošní soutěže o Stanleyův pohár proti Washington Capitals.

V pátek Crosby trénoval s mužstvem. Přišel na led v obvyklé výstroji, tedy bez dresu, který naznačuje, že se do něj nemá narážet. Na křídlech měl Jakea Guentzela a Patrica Hornqvista.

Ve čtvrtek Crosby bruslil, společně s Conorem Shearym, za zavřenými dveřmi tréninkového střediska Penguins v Cranberry. Když vstoupil na led, zaměstnanci tréninkového střediska vyházeli všechny reportéry, i s jejich kamerami, zamkli za nimi dveře a stáhli černé závěsy, aby nebylo vidět dovnitř. Kouč Mike Sullivan později odpoledne pouze potvrdil, že ano, Crosby bruslil, jeho stav bude hodnocen že dne na den (day-to-day), a že neví, co by mohl ještě dodat.

Sheary se zúčastnil pátečního tréninku také.

Crosby utrpěl otřes mozku ve třetím zápase po srážce s obráncem Washington Capitals Mattem Niskanenem před brankou Capitals. Niskanen dostal pětiminutový trest a byl vyloučen do konce zápasu. NHL mu neudělila žádný další trest.

Ve čtvrtém zápase Crosby nenastoupil. Byl ale zápasu přítomen. Několik očitých svědků řeklo, že ho po utkání viděli, jak blahopřeje spoluhráčům k vítězství.

Páté utkání se odehraje ve Washingtonu v sobotu.

Několik neurologů, kteří se zabývají léčbou otřesů mozku, vysvětlilo, že rychlý návrat mohl být ovlivněn několika důvody.

V první řadě, mohlo jít pouze o příznaky otřesu mozku, a lékaři Penguins potřebovali čas, aby mohli posoudit, jak je na tom Crosby doopravdy.

Ve druhé řadě, řekli, v přístupu k léčbě otřesů mozku došlo v posledních 18 měsících k zásadním změnám.

Ještě zhruba před rokem se nařizoval přísný klid, pacient musel být převážně ve tmavém prostředí, a se zátěží se začínalo teprve tehdy, když bylo zřejmé, že následky zranění odeznívají.

Nynější přístup, řekli, je opačný. Pacient podstupuje zátěž co nejdříve. Jde o míru zátěže.

Začíná se s lehkou zátěží a lékaři sledují, co to s pacientem dělá. Nejen nejrůznějšími elektronickými vyšetřeními. Jedním ze základních měřítek je, jak se pacient cítí. Pakliže pacient necítí sám na sobě žádné zásadní příznaky, může se zátěž zvýšit. Jakmile se příznaky vrátí, sníží se i zátěž.

Lékaři vytvořili stupnici zátěží, aby věděli, kam až může pacient v každém daném okamžiku dojít, případně, k jaké zátěží se má vrátit.

Teoreticky, řekli oslovení neurologové, je tedy vše v naprostém pořádku, a je zřejmé, že lékaři, kteří ošetřují Crosbyho, postupují podle nejnovějších výzkumů.

Jinak se ovšem všichni oslovení neurologové zmínili, že se nemohou vyjadřovat o konkrétním stavu Sidneyho Crosbyho. To, řekli všichni (nezávisle na sobě), by museli mít Crosbyho ve svých ordinacích. Začali by klasickou čtveřicí (inspekce, palpace, perkuse, auskultace, čili nejdříve vidět, pak prohmatat, poté poklep, a nakonec sluchátka), a pak by následovala řada vyšetření nejmodernějšími elektronickými prostředky.

Známý kanadský neurolog MUDr. Charles Tator z Toronta se krátce poté, kdy Crosby musel odejít po srážce s Niskanenem do kabiny, vyjádřil, že kapitán Penguins by měl ve veškeré vážnosti zvážit ukončení kariéry: šlo o čtvrtý potvrzený otřes mozku, a v případech opakovaných zranění mohou být následky o to horší.

Teoreticky ano, shodli se neurologové oslovení poté, kdy proskočila zpráva, že Crosby trénoval naplno s mužstvem, jenže každý jsme jiný a každý reagujeme jinak.

Ale, řekli někteří z nich, snad se nebude opakovat případ Erica Lindrose, který nakonec obvinil své tehdejší mužstvo, Philadelphia Flyers, že podcenilo jeho zdravotní stav a tím vlastně způsobilo, že Lindros nakonec musel odejít do hráčského důchodu předčasně a s dlouhodobě podlomeným zdravím. Tam sice v konečném součtu nešlo o otřes mozku, i když ten hrál v jeho případě významnou úlohu.

Vedení Penguins zatím neodpovědělo na otázku, zda Crosby opravdu v sobotu nastoupí. Jak zdůraznil kouč Sullivan, Crosbyho zdravotní stav se bude posuzovat ze dne na den.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.