bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: ženská reprezentace USA narazila na další překážku

29. března 2017, 2:30

Petr Adler

Je za pět minut dvanáct, a všechno je jinak: americké hokejové reprezentantky se sešly v poledne času východního severoamerického pobřeží, aby schválily novou smlouvu se svým národním svazem USA Hockey, jenže jejich právníci je upozornili, že dohoda obsahuje některé obraty, které by mohly znamenat úplný opak toho, co si hráčky představovaly, že představují. Hlasování je tedy odloženo na později, a hráčky se mají urychleně znovu sejít s vedením USA Hockey.

Bez nové smlouvy se americké národní mužstvo odmítne zúčastnit mistrovství světa. Američanky obhajují titul, a soutěž se koná na domácím ledě, v michiganském Plymouthu.

Právě ve chvílích, kdy se všěch 23 hraček chystalo zahájit hlasování bod po bodu, je právníci, kteří je zastupují, upozornili na několik výrazů, které hráčky označily za nepřijatelné.

Není známo přesně, o které body šlo. Je ovšem zajímavé, že podle zasvěcených zdrojů, schválil výkonný výbor USA Hockey v podstatě stejnou smlouvu, kterou před několika dny zamítl.

Když činovníci svazu vzápětí zjistili, že se jim nepodaří sehnat za reprezentantky náhradu, svolali na pondělí telekonferenční schůzi výkonného výboru, který projednával smlouvu znovu, tentokráte s Damoklovým mečem hráčského bojkotu nad hlavou. Schůze trvala přes tři hodiny. Zúčastnilo se ji sedmdesát členů výboru z devadesáti (a mezi nimi patnáct žen). Výbor nebyl schopen najít až do pozdních pondělních hodin přijatelné řešení. Nakonec se v úterý ráno zdálo, že k dohodě přece jen dojde.

Teď to vypadá, že nedošlo.

Zástupci svazu i samotné hráčky zatím odmítají žádosti o další informace. Ví se jen, že pokračují v jednání.

Kdyby mělo dojít k tomu, že by se americké národní mužstvo přece jen mistrovství nezúčastnilo, mohlo by to USA Hockey stát nejen ohromnou ostudu, ale také značné částky peněz.

Svaz by pak měl několik možností: odvolat celou soutěž (a platit nejen mnohamiliónovou pokutu Mezinárodní hokejové federaci IIHF, a navíc platit náklady všech sedmi ostatních mužstev, které už jsou v dějišti mistrovství), nebo požádat IIHF, zda by nešlo nějak narychlo sehnat mužstvo, které je na devátém místě v žebříčku federace (další výlohy), nebo přepsat rozpis mistrovství, což by ovšem znamenalo ztráty na vstupném.

Mistrovství začíná v pátek v poledne místního času zápasem České republiky proti Švýcarsku. Američanky se mají střetnout se svými největšími soupeřkami z Kanady v posledním utkání dne o půl osmé večer.

Američanky vyhrály sedm z posledních devíti finálových utkání. Vždycky nad Kanadou.

Hráčky si potřásly rukama nad novou smlouvou s činovníky svazu po bezmála patnáctiměsíčním vyjednávání minulý týden ve Philadelphii. Výkonný výbor USA Hockey vzápětí navrženou smlouvu sestřelil. Hráčky oznámily bojkot.

USA Hockey šeptem naznačuje, že nebýt toho, že reprezentantky tlačí na všechny ostatní hráčky, aby je odmítly nahradit, bylo by dávno po problému. Reprezentantky by ostrouhaly. Jistě, Amerika by pak měla určité (značné) potíže s tím, aby se vůbec udržela v nejvyšší skupině, ale hráčky by se takhle dramaticky dozvěděly, že mají držet hubu a krok.

Požadavky hráček jsou prosté: kromě toho, že si přejí dostávat zaplaceno po celé čtyři roky olympijského cyklu (podobně jako jejich kanadské soupeřky), ne jenom posledních šest měsíců před zahájením her, chtějí také mít stejné výhody jako jejich mužské protějšky, zvláště pokud jde o cestovné, pojištění, placenou lékařskou péči, a navíc zajištění místa po přerušení kvůli těhotenství.

V tom všem je podporuje řada odborových svazů špičkových profesionálních sportovních soutěží, včetně NHLPA, a včetně amerických hokejistek soutěží tzv. třetí třídy, což jsou šestnáctileté středoškolačky, které USA Hockey také žádal, zda by nezvážily účast, a které všechny nabídku rozhořčeně zamítly.

Zasvěcené zdroje tvrdí, že se to (snad) nakonec nějak vyřeší, ale odmítají na to vsadit vlastní barák.

Už proto ne, že už nezbývá moc času.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.