bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Plekancův přestup do Toronta: Spokojenost na obou stranách

26. února 2018, 12:00

Jiří Lacina

Ekonomické učebnice nazývají tu situaci win win. Jde o transakci, která uspokojí obě strany natolik, že se cítí být vítězi. Pětatřicetiletému Tomáši Plekancovi končí po této sezóně smlouva a stane se volným hráčem. Montreal, zcela bez ambic pro zbytek sezóny, za něj dostal dobrou náhradu. Toronto věří, že mu zkušený veterán pomůže v play off.

Noviny v Montrealu generálního manažera chválí, a to je co říct. „Možná se ve své práci zlepšuje,“ píše list Gazette. Canadiens získali dva mladé prospekty - útočníka Kerbyho Rychela a obránce Rinata Valieva, k tomu volbu ve druhém kole draftu. Montrealští obětovali vedle zkušeného Čecha ještě farmáře Kylea Bauna a zavázali se do konce sezóny platit půlku Plekancovy gáže.

Vedle faktu, že Habs mají nyní k dispozici čtyři volby ve druhém kole draftu, oceňují novináři především to, že klub za kladenským odchovancem nespálil mosty, jako se to stalo mnohokrát v minulosti. Krátce před výměnou P.K. Subbana ujišťoval například Marc Bergevin veřejnost, že k ničemu nedojde a najednou bum… Tohle fanoušci vydýchávali hodně těžko. Na nedostatek respektu ze strany vedení klubu si stěžovali také Andrej Markov nebo Alexandr Radulov.

Český útočník strávil v Montrealu celou dosavadní kariéru v NHL. Čtrnáct sezón, 981 utkání v základní části, dalších 87 v play off. Jen sedm hráčů má v bohaté klubové historii zapsáno víc odehraných zápasů. „Dělá to nejlepší pro organizaci,“ chápe Tomáš Plekanec práci nadřízeného. „Při našich rozhovorech jsme se dotkli i možnosti, že bych tu pokračoval, ale je potřeba počkat do 1. července.“

Bezriziková akvizice

Popravdě, ta možnost není úplně reálná. Pokud je ale tohle konec, je důstojný, soudí zámořský tisk. Náhrada za Plekance je slušná, český veterán navíc získává na sklonku kariéry zajímavou možnost užít si pohárové boje u velkého rivala. Také tam jsou spokojení. Maple Leafs získali prověřeného, defenzivně zodpovědného hráče, který by měl vhodně doplnit mladou soupisku Leafs.

V novém působišti bude muset určitě změnit číslo. Jeho čtrnáctku zde totiž v minulosti nosíval místní hrdina Dave Keon a v tuto chvíli visí vyřazená pod stropem haly. Nepůjde ale o jedinou změnu v hokejistově životě. „Za těch patnáct let v jedné organizaci můžu říct, že je to můj domov. Mám dvě děti, které mluví francouzsky a chodí do francouzské školy,“ ohlédl se za Montrealem Plekanec.

Noviny v Torontu vidí posilu jako citlivý, bezrizikový přestup. Javorové listy získaly hráče, který svou rychlostí dobře zapadne do stylu Mikea Babcocka. Vyzdvižení hodná je také Plekancova 53 procentní úspěšnost na vhazování. V Torontu začne nejspíš ve čtvrté útočné řadě, pro svou univerzálnost se ale může sestavou snadno posouvat. Nový dres by měl poprvé obléknout v pondělí proti Tampě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.