bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Po Dumoulinovi i Sheary. K arbitráži nedošlo, útočník bude Tučňákem další tři roky

31. července 2017, 16:10

David Jahoda

Marc-André Fleury, Trevor Daley, Ron Hainsey, Mark Streit, Chris Kunitz a Nick Bonino. To jsou hráči vítězného týmu Pittsburghu, jejichž cesty se po úspěšné obhajobě Stanley Cupu s organizací Penguins rozešly. To však nebude případ šikovného útočníka Conora Shearyho. Maličký útočník se dlouho nemohl s Pens dohodnout na novém kontraktu, proto se už před časem přihlásil k arbitráži. K výměně názorů u soudu ale nedojde, Sheary nakonec podepsal tříletou smlouvu s ročním příjmem tři miliony dolarů.

Nejvyšší představitelé Pittsburghu Penguins si mohou odškrnout další splněnou povinnost. Po nelehkých (avšak nakonec úspěšných) jednáních s obráncem Brianem Dumoulinem, se jim povedlo podepsal smlouvu i s dalším hráčem, který byl přihlášený k arbitrážnímu soudu – Conorem Shearym. Vzrůstem maličký útočník (173 cm), který byl u obou posledních vítězných tažení Pittsburghu, bude i nadále oblékat dres s tučňákem na dresu.

Hokejista, který nikdy nebyl draftovaný a do NHL se natrvalo protlačil poprvé v ročníku 2015/16, souhlasil s podmínkami tříleté smlouvy, která mu ročně zajistí plat tři miliony dolarů. Polepší si tak bezmála o dva a půl milionu, protože smlouva, kterou jako volný hráč podepsal s Penguins v létě 2015, mu ročně zaručovala jen 677,5 tisíc dolarů. Svými výkony během posledních dvou ročníků si ale rázně řekl o zvýšení platu.

Rodák z amerického Winchesteru, který v cestě za obhajobou Stanley Cupu pomohl Pittsburghu sedmi body, byl nesmírně rád, že se vyhnul nepříjemným chvilkám u arbitrážního soudu, k němu měl společně se zástupci organizace Penguins předstoupit 4. srpna.

„Z toho, jaký kontrakt jsem podepsal, jsem nadšený,“ řekl s úsměvem pro oficiální stránky Pens Sheary. „Jsem rád, že jsme se dohodli ještě před arbitráží. Táhlo se to trochu déle, než jsem čekal, zabralo mi to v létě kus času, ale jsem nesmírně rád, že se to nakonec povedlo. Bylo to trochu stresující. Je proto super, že si teď už můžu bez starostí užít zbytek léta,“ měl radost Sheary, který v červnu oslavil 25. narozeniny.

Za poslední tři sezony ušel Sheary obrovský kus cesty. Jako hráč univerzitní ligy (NCAA) se na konci sezony 2013/14 stal posilou pro záložní tým Pittsburghu – Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Sheary zafungoval jako důležitý článek týmu z AHL téměř okamžitě, zapsal několik bodů v play off. Smlouvu měl i na další sezonu, v níž během 58 zápasů nasbíral 45 bodů. Pittsburgh proto neváhal a v létě, po konci ročníku 2014/15, se s ním dohodl na dvouletém kontraktu.

V sezoně 2015/16 sice strávil ještě dost času na farmě, poté co se ale chopil trenérského kormidla u Pens Mike Sullivan, jenž do té doby působil právě v záložním týmu, se Shearyho kariéra zase o velký krok posunula. Sheary Sullivanovy důvěry využil. V základní části sice ještě úplně nezářil (44 záp., 10 bodů), v následném play off ale zaznamenal stejný počet bodů za 22 utkání. A uplynulý ročník? To byla z Shearyho osobního hlediska úplně jiná písnička. V 61 duelech si připsal 53 bodů (23+30).

„Moje kariéra zatím byla jako vichřice,“ smál se Sheary. „Když si vzpomenu, kde jsem byl před třemi lety, nikdy bych si nedokázal představit, že někdy podepíšu takovou smlouvu, jakou jsem nyní podepsal. Měl jsem štěstí, že jsem si vybral Penguins jako tým, ve kterém bych chtěl hrát. Dali mi příležitosti k tomu, aby ukázal, co ve mně je, za což jsem nesmírně šťastný,“ dodal muž, který je po uplynulém ročníku dvojnásobným vítězem Stanley Cupu.

Sheary prozradil, že během dlouhých jednání se dost uvažovalo i o tom, že by se dospělo pouze k jednoletému kontraktu. „Bavili jsme se o smlouvě na jeden rok, ale myslím si, že tříletý kontrakt pro mě bude lepší. Zajistí mi jistotu, díky které se nebudu nějakou dobu muset starat o svou budoucnost, a budu se moct soustředit jen na práci,“ doplnil. 

„Když si vzpomenu, kde jsem byl před třemi lety, nikdy bych si nedokázal představit, že někdy podepíšu takovou smlouvu.“

Čerstvý majitel tříleté smlouvy je jedním z devíti hráčů, s nimiž Pens po konci uplynulého ročníku prodloužili smlouvu. Z těch důležitých členů sestavy to už před časem byli obránci Justin Schultz (3 roky/5,5 mil. ročně) a již zmíněný Brian Dumoulin (6 let/4,1 mil. ročně). Sheary se netajil tím, že všichni tři byli během dob vyjednávání v kontaktu. „Jsme velmi blízcí přátelé, všichni jsme si k novým smlouvám pogratulovali. Dělali jsme různé vtípky ohledně toho, kolik peněz si Schutzy (Justin Schutlz) vydělá a tak různě. Ale všechno to bylo pochopitelně v legraci. Jsem i za ně dva moc rád,“ pravil Sheary. 

Nyní má vzrůstem malý, ale výkony velký hráč tři sezony na to, aby si následně mohl říct o ještě lepší smlouvu. Bude jeho vzestup v kariéře pokračovat i nadále? 

Kteří hráči v NHL míří k arbitráži a stále nemají smlouvu: 
Nathan Beaulieu (Buffalo), Mikael Granlund (Minnesota), Calvin de Haan (NY Islanders), Nate Schmidt (Las Vegas).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.