bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Po roce znovu proti sobě. Tampa vyhlíží odvetu proti Columbusu

10. srpna 2020, 22:00

Šimon Rogner

Columbus dokázal v pátém zápase kvalifikačního kola zdolat Toronto a v prvním kole bojů o Stanley Cup se tak střetne s Tampou Bay. Ta na tomtéž soupeři v loňském play-off ztroskotala, když jako favorit prohrála po pouhých čtyřech zápasech. Jak vypadají vyhlídky obou mužstev letos?

Rozdíl 15 výher a 30 bodů. Vítěz základní části versus tým, který se do vyřazovacích bojů dostal na poslední chvíli. Loňské první kolo mezi Tampou a Columbusem se zdálo být jasnou záležitosti. Blue Jackets však ukázali, proč je hokej tak nevyzpytatelným sportem, a favorita vyřadili za pouhé čtyři zápasy.

Letos se oba týmy potkají opět v prvním kole, rozpoložení však bude diametrálně odlišné. Tampa by sice na papíře opět měla být favoritem, na Columbus si ale vsadí bezpochyby více lidí než loni.

Pro svěřence Johna Tortorelly hraje hlavně fakt, že jsou rozehranější. Mezi pátým zápasem série proti Maple Leafs a úvodním duelem proti Tampě nebudou mít pauzu ani 48 hodin. To by za normálních okolností byla spíše nevýhoda, jenže v situaci, kdy jsou všichni po několika měsících bez akce odpočatí a nemusí se nikam stěhovat, může být zkušenost z ostrých zápasů cenná.

Lightning ovšem samozřejmě také nezaháleli – v rámci skupiny o umístění sehráli tři zápasy –, do opravdového utkání play-off však ještě nezasáhli. Na druhou stranu, svěřenci Jona Coopera nejsou ve vyřazovacích bojích zelenáči a v na papíře silné skupině o umístění si poradili s Washingtonem a Bostonem. Nestačili až naposledy na zatím neporaženou Philadelphii.

I když v obou týmech došlo oproti loňsku ke změnám v sestavě, lze očekávat, že aspoň na začátku uvidíme střet podobných herních taktik. Trpělivý Columbus bude pozorně bránit ve středním pásmu a vytlačovat střelbu co nejvíce k mantinelům, zatímco šikulové v sestavě Tampy se budou starat o většinu ofenzivních šancí. Velice podobně ostatně probíhalo úvodní kvalifikační kolo mezi Jackets a Leafs, kteří mají podobně stavený tým jako Lightning.

„Těšíme se, určitě si sérii užjeme. Na Tampu se pořádně připravíme,“ hlásil po včerejší výhře proti Torontu kapitán Modrokabátníků Nick Foligno. „Záleží na nás, našem týmu. Není to tolik o soupeři,“ opáčil na otázku novinářů obránce Blesků Ryan McDonagh. Oba nastoupili i před rokem.

Tampu táhla v prvních třech zápasech skupiny o umístění hlavně druhá formace, konkrétně tříbodoví Tyler Johnson a Alex Killorn. Vidět byli i Brayden Point (1+2) a Nikita Kučerov (1+1). Do hry zatím nezasáhl Steven Stamkos, jenž se trápí se zraněním v dolní části těla, podobný problém má údajně i bek Victor Hedman, jenž nedohrál poslední zápas s Flyers.

Columbus se v kvalifikačním kole spoléhal na pětibodového Cama Atkinsona (2+3) a čtyřbodového Pierra-Luc Duboise (3+1). Velkou měrou se na postupu podíleli také brankáři – Elvis Merzlikins (1,95 a 95,6 %) a Joonas Korpisalo (1,45 GAA a 95,6 %), který oplatil trenérům důvěru a v pátém zápase chytil všech 33 střel Toronta.

„Těšíme se na tuhle výzvu, už se nemůžeme dočkat,“ říká Tyler Johnson. „Loňský rok je loňský rok, teď je tu nový. Jako tým se cítíme skvěle a těšíme se na první kolo,“ uzavírá Joonas Korpisalo.

Podaří se Tampě odveta, nebo znovu uspějí Jackets? První zápas série začíná v úterý ve 21:00 SEČ.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.