bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Počet vysokoškoláků v NHL každým rokem roste

25. února 2018, 19:30

Pavel Golasowski

Zach Parise, Paul Stastny, Jonathan Toews nebo Johny Gaudreau. Všichni tito hráči jsou dnes známými tvářemi nejlepší hokejové ligy světy – NHL. Zároveň však všichni výše jmenovaní začínali svoje hokejové kariéry budovat již během působení v National Collegiate Athletic Association (NCAA). Nejprestižnější vysokoškolská soutěž světa posílá do NHL každým rokem více a více talentů. Obdobná soutěž funguje i na území České republiky, avšak za naprosto diametrálně rozdílných podmínek.

Letošní zimní olympijské hry byly od Nagana z roku 1998 první, kterých se nezúčastnili hráči z NHL. Absence nejkvalitnějších borců světa byla na kvalitě hry znát. Jenomže díky tvrdohlavosti zástupců NHL dostali příležitost hráči, kteří by se za „normálních“ okolností do soupisky národních týmu nedostali. 

Třeba takový Ryan Donato. Jednadvacetiletý Američan působil ve čtvrtfinále českému výběru nemalé potíže a připsal si i bod za gól. Kdo je vlastně Ryan Donato? Je to hráč univerzitní soutěže NCAA hájící barvy nejprestižnější školy světa – Harvardu. Člověk by si řekl „proboha to neměli v USA nikoho lepšího po ruce než studenta?“ Jenomže tento student byl v roce 2014 draftován ve druhém kole z šestapadesátého místa Bostonem Bruins.  To mnohé vypovídá nikoli o stavu amerického reprezentačního výběru ale o neskutečně našlapaném univerzitním hokeji za oceánem.

Nahlédneme-li pod pokličku NHL zjistíme, že hráčů, kteří prošli vysokoškolskou NCAA, je tam cela řada. Výčet těch nejlepších je zároveň výčtem toho nejlepšího vůbec, posuďte sami: Zach Parise, Paul Stastny, Jonathan Toews, Johny Gaudreau, Jonathan Quick, Ryan Miller, Joe Pavelski, ale nesmíme opomenout ani českou stopu Andreje Šustra. 

Počet hráčů působících v NHL, kteří v mládí hráli NCAA, každým rokem rapidně roste a vliv univerzitní soutěže na nejlepší hokejovou ligu světa stoupá. Minulou sezónu zasáhlo do hry 314 bývalých vysokoškoláků, to je 32 procent všech hráčů NHL.  Ještě v roce 2003 tvořili NCAA alumni 20 procent.

Zimní stadiony všech jednatřiceti mužstev NHL jsou napěchované lidmi se zkušenostmi z NCAA. Od generálních manažérů, přes trenéry až po samotné hráče. Není tedy divu, že je o univerzitní hokej v zámoří takový zájem. Návštěvnost univerzitním týmům by leckdy mohly závidět i extraligové celky. Mimochodem v roce 2010 přišlo na utkání Michiganu a Michigan State neuvěřitelných 113 tisíc diváků.

NCAA po česku 

Univerzitní hokejové soutěž existuje i v České republice, avšak v porovnání s NCAA se jedná o hodně – hodně chudého příbuzného. První ročník European University Hockey League (EUHL) se odehrál v sezoně 2013/14 za účasti šesti týmu z České a Slovenské republiky. Ročníku 2017/18 se již účastní třináct celků ze všech státu Visegrádské čtyřky. Rekord v návštěvnosti jde do Brna, kdy zápas mezi rivaly z Masarykovy univerzity a Karlovy univerzity sledovalo na čtyři tisíce diváků. Vedení EUHL si klade za cíl rozšířit ligu dále do Evropy a již další ročník by měl byt obohacený o nové týmy. 

Cesta z EUHL k profesionálnímu hokeji je za stávajících podmínek téměř nemožná a ani kvalitou hry se nemůže rovnat tomu co známe ze zámoří. Celá soutěž je totiž postavena na amatérské bázi. Hráči reprezentují své alma mater, ale nejsou vázání sportovními stipendii, ani na ně nemají nárok. Musíte si vybrat, buďto zkusíte štěstí v hokeji nebo jdete na univerzitu, kde již hokej hrajete pro radost. 

Existují i výjimky. Karel Vejmelka z brněnské Komety studuje na Masarykově univerzitě a hraje profesionální hokej, nicméně EUHL samozřejmě nikdy nehrál.

Avšak do budoucna by se liga měla stát jakýmsi mostem mezi juniorskými soutěžemi a profesionálními týmy. Problém je, že tomuto projektu není z české strany věnována příliš velká pozornost a raději se dělají každoroční pokusy na zlepšení nejvyšší juniorské soutěže, která je však rok od roku tragičtější a kvalitativně zaostává i za EUHL.  Patronem celého projektu je známý slovenský obránce Ľubomír Sekeráš.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.