bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pocta pro bratry Sedinovy. Vancouver vyvěsí jejich čísla

5. února 2020, 12:00

Jiří Michal

Již jsou to dva roky, kdy jsme naposledy mohli spatřit švédskou bratrskou dvojici Henrika a Daniela Sedinů prohánět se po ledě v barvách kosatek z Vancouveru. Svou pouť v severoamerické soutěži spojili pouze s jediným, a to kanadským městem celých 17 sezon, pokud vynecháme ročník 2004/05, kdy v NHL byla k vidění výluka. Nyní se jim za jejich práci dostává další poklony, Canucks v utkání proti Chicagu slavnostně vyvěsí jejich dresy a vyřadí čísla, která zdobila jejich záda.

Bratrských dvojic v NHL bylo k vidění již vcelku dost, i v současné chvíli bychom byli schopni vyjmenovat pár sourozenců, kteří si plní svůj sen v nejslavnější hokejové lize světa. Příběh švédských dvojčat je však za několik posledních let největším unikátem.

Vše začalo v švédském týmu Örnsköldsvik, který je spíše znám pod názvem MODO Hockey. V tu dobu se psal rok 1997 a ve svých 17 letech si oba dva bratři pomalu začínali plnit sen o životě profesionálního hokejisty. Daniel ve své první sezoně zaznamenal 12 bodů, v té další však hned 42 během skoro stejné porce zápasů. To samé můžeme říci o Henrikovi, který sice nejdříve posbíral 5 bodů, v 18 letech však již mezi dospělými nastřádal 34 bodů. Netrvalo dlouho a v roce 1999 oba dva hráči figurovali mezi nejlepšími prospekty pro draft.

Poté, co Atlanta ukázala na Patrika Štefana, se schylovalo k senzaci. Vancouver získal druhý výběr právě od Atlanty a třetí mu byla přidělena. Zástupci kanadského klubu ve své první volbě ukázali na o něco produktivnějšího Daniela. Henrik následoval hned za ním a celý příběh obletěl svět.

Ještě však ve stejném roce oba hráči však nastoupili ve svém švédském týmu, než se o rok později natrvalo zabydleli na výslunní NHL. Ačkoliv do této chvíle byl produktivnější spíše Daniel, karta se v následujících ročnících začala obracet. Nakonec Henrik v celkovém součtu nasbíral o 29 bodů více za celou stáž v NHL. Nutno podotknout, že odehrál o 24 utkání více.

Na toužený Stanley Cup bratři Sedinové nikdy nedosáhli a stal se jedinou chybějící trofejí v cestě do Triple Gold Clubu. Se Švédskem získali v roce 2006 zlaté medaile na ZOH a v roce 2013 na domácím MS slavili společně se svou zemí titul mistrů světa.

I za věrnost tak 13.2. v nočním utkání proti Chicagu vyvěsí Canucks pod strop Rogers Areny jejich čísla – 22 a 33. Hokejisté ze Skandinávie se tak zařadí vedle hokejových velikánů, jako byli třeba Pavel Bure, Markus Naslund, TrevorLinden či Stan Smyl.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.