bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pohádka pokračuje! Zlatí rytíři popravili Krále jejich vlastní zbraní a slaví jednoznačný postup

19. dubna 2018, 10:15

Jakub Prchal

Očekávala se velmi vyrovnaná série. Série, ve které uvidíme hity, osobní souboje a boj o každý metr ledu. Rozhodně ale nikdo ani nepomyslel na situaci, která nastala. Golden Knights jako nováček ligy v prvním kole vynulovali zkušené Kings jednoznačně poměrem 4:0.

Už první zápas série napověděl mnohé. Zlatí rytíři vyhráli 1:0 a Králové zpytovali svědomí. Především Dustin Brown, který v utkání minul naprosto prázdnou branku. Jakoby tato situace symbolizovala vývoj celého téměř týdenního souboje. Vyrovnanou hru a zmar v zakončení v podání Los Angeles.

Po dlouhém druhém utkání, které se rozhodlo až ve druhém prodloužení, Kings ve třetím utkání zabrali a poprvé v sérii se ujali vedení v zápase. Na konci duelu však udělali několik individuálních chyb, které Vegas chladnokrevně využili. V tomto momentu se pravděpodobně celá série zlomila. Poslední hřebíček do rakve přišel už spíše jen symbolicky, a to stejným výsledkem, jako celá série začala – 1:0. Rozhodující branku vstřelil Brayden McNabb, bývalý hráč LA, kterého nováček soutěže získal v rozšiřovacím draftu.

Poctivá obrana = základ úspěchu

Všechny čtyři duely v sérii rozhodl jediný gól, přičemž Vegas stačilo k výhře 4:0 na zápasy v součtu pouhých sedm branek!  "To je to, o čem je play-off. Nijak nás nespláchli. Když ale dáte góly, vyhrajete,“ myslí si Anže Kopitar. „Všechny zápasy byly tak těsné. V základní části patřili Vegas k nejútočnějším týmům. Jak se jim tohle povedlo? V celé sérii dali jen sedm gólů a postupují,“ diví se Kopitar.

Kouč Golden Knights Gerard Gallant dokonale přečetl taktiku Kings a dokázal svůj tým na ni nachystat. Dobře věděl, že s ofenzivní hrou by proti dobře bránícím Kings neměl šanci, a tak naordinoval poctivou hru ze zabezpečené obrany a čekání na chybu soupeře, která vždy nakonec přišla. Nasadil proti svému diviznímu soupeři stejnou medicínu, díky které byli Kings v posledním desetiletí tak úspěšní. "Bylo to neuvěřitelné představení. Hrály mezi sebou dva dobré týmy. Myslím, že jsme měli v podstatě o trochu více štěstí a ve správnou chvíli jsme dokázali zápasy urvat na naši stranu,“ uznává Gallant.

Fantastická série, které chyběly góly

Velkou měrou se na úspěchu podepsal také gólman Marc-André Fleury, který inkasoval v průměru 0,65 gólu na utkání při úspěšnosti zákroků 97,7 procenta, přičemž hned dvakrát svého soka vynuloval. "Každý si zaslouží uznání na tomto našem úspěchu. Točili jsme všechny čtyři útoky a šest obránců. To je něco, co nás dělá silnými. Všichni k postupu přispěli stejným dílem,“ hodnotí sérii Fleury.

Ten si zejména v posledním utkání série připsal neuvěřitelné zákroky, díky kterým jeho tým slavil postup už v Los Angeles. „Věděli jsme, že nemají co ztratit a vrhnou se na nás od začátku zápasu. My jsme ale odpověděli dobrým bráněním a ve druhé třetině jsme postupně převzali kontrolu nad zápasem,“ popsal situaci hvězdný brankář.

Třiatřicetiletý gólman, který v létě přišel z Pittsburghu, vyrovnal na 11. místě historie Dominika Haška a Toma Barrasa v počtu odchytaných zápasů v play off (119), zároveň se od Haška osamostatnil na 11. místě v počtu výher (66) a dotáhl se na další legendu Terryho Sawchuka na 9. příčce s 12 čistými konty v bitvách o Stanley Cup.

S čistým kontem neprohrají, bez gólu nevyhrají

Podobná čísla jako Fleury v úterním zápase si připsal také jeho sok Jonathan Quick, který v brankovišti doslova čaroval, ani to však na postup nestačilo. „Jonathan nám v každém zápase dával šanci na obrat, ale my jsme prostě nemohli skórovat, což nakonec rozhodlo,“ uznal zklamaně kapitán Anže Kopitar.

Kings doplatili na velmi chabou produktivitu. Vždyť v celé sérii dokázali vstřelit pouhé tři branky, což je nejméně v klubové historii v rámci série play-off. Kdyby proměnili v některém ze zápasů šance, které si vypracovali, série by pravděpodobně vypadala jinak. Na to se už ale historie ptát nebude.

Vegas sice nastříleli jen o tři branky více, to ale díky skvělé obraně a ještě lepšímu brankáři na zkušené Krále stačilo. Golden Knights tak pokračují v pohádce a ve své premiérové sezóně v nejkvalitnější lize světa postupují do druhého kola play-off. V něm narazí na San Jose Sharks, kteří taktéž postoupili jednoznačně 4:0.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.