bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pohled: Je pozice středního útočníka pro české hráče zakletá?

12. prosince 2019, 15:33

Radek Černý

Dominik Simon, Martin Nečas nebo Filip Chytil. Co mají tito mladí čeští útočníci společného? Všichni byli draftováni jako střední útočníci, ale k tomu, aby se v nejprestižnější hokejové lize světa prosadili, museli svůj post opustit. Simon nejčastěji nastupuje na křídle Crosbyho formace, Nečas se v sestavě Canes usadil až letos na křídle třetí formace, také Chytil se musel složitě prokousávat do kádru Rangers z pozice křídelního útočníka.

Co tedy chybí našim, často velice nadějným, mladíkům k tomu, aby zámořské trenéry přesvědčili, že právě jim mohou svěřit vedení útočné formace, nejlépe těch prvních dvou, na kterých leží největší díl odpovědnosti za výsledek týmu?

Základní problém zřejmě tkví v rozdílném pojetí hry středního útočníka v tuzemském a zámořském herním systému. U nás několik generací hokejistů vyrůstá v systému bránícího levého křídla, vynálezu profesora Kostky ze 70. let, se kterým jsme zažili spousty úspěchů. Typickými představiteli byli např. Josef Augusta nebo Jiří Holík, v pozdější době třeba Martin Procházka. V NHL s tímto systémem slavil úspěchy třeba Scotty Bowman v Detroitu nebo naposledy Carolina při svém tažení za Stanley Cupem v roce 2006.

Severoamerický hokej nakládá na bedra středního útočníka daleko víc defenzivních povinností. Tento systém předpokládá, že centr útočné formace bude nejen kvalitní tvůrce hry, ale bude i první, kdo se vrátí při případném protiútoku soupeře. Význam zodpovědné práce směrem dozadu u tohoto postu dokládá i fakt, že patnáct posledních držitelů trofeje pro nejlépe bránícího útočníka (Frank J. Selke Trophy) se rekrutuje právě z postu středního útočníka.

Prestiž této pozice se odráží i v týmové hierarchii. V letošní sezóně má skoro polovina týmů za svého kapitána hráče na pozici centra. Také při vyjednávání o nových smlouvách často místo ve středu útoku zajistí o něco lepší finanční podmínky.

Každá mince má však dvě strany. Výše uvedené znamená, že na pozici „šéfa“ útoku v týmu NHL je pořádná tlačenice. Případný zájemce musí předvést opravdu širokou škálu dovedností jak ofenzivních, tak těch defenzivních. 

Kolik českých hokejistů vídáme v probíhající sezóně na této respektované pozici? Dlouhodobě a nejvýrazněji se prosazuje David Krejčí. Opora bostonských Medvědů už několik sezón úspěšně vede druhou útočnou formaci, při absenci Bergerona se pravidelně posouvá do první. Dalším je Tomáš Hertl. Ten by se však mohl přiřadit k těm, co si svou pozici museli tvrdě vybojovat. Draftován byl Žraloky jako centr, avšak konkurence Thorntona či Couturea byla tvrdým oříškem. Výhodou slávistického odchovance byla přizpůsobivost. Dokázal se adaptovat na křídle, postupně přesvědčil týmové vedení, že je platným hráčem na obou koncích kluziště a od loňské sezóny se pravidelně objevuje ve středu druhé formace Žraloků.

Faksa, Zacha, Kampf či Sobotka také hrají ve svých týmech střední útočníky, ale jejich role je výrazně skromnější. Pohybují se ve třetích či čtvrtých formací a jejich hlavním úkolem je především poctivá defenzíva.  

Zářným příkladem situace českého hokeje na pozici „střední útočník světového formátu“ byl květnový světový šampionát. Při absenci Krejčího s Hertlem obsadil pozici prvního centra národního týmu Dominik Simon, který v Pittsburghu nejčastěji nastupuje na křídle Crosbyho formace. Na svou původní profesi se ale adaptoval velice rychle a šampionát zakončil s 12 body v 10 zápasech. 

Jaká byla situace v minulosti? 

Nedávno ukončil kariéru Tomáš Plekanec, který se v dresu slavných Habs vypracoval v respektovaného defenzivního centra. Podobnou roli zastával také Martin Hanzal či Radek Bonk. Tvůrčí úlohu zastávali ve svých týmech rovněž Petr Nedvěd, Robert Reichel nebo Robert Lang. Naopak legendární Patrik Eliáš odehrál své nejlepší roky ve slovutné NHL na postu levého křídla a ani další šikula Martin Straka si stálé místo ve středu útoku nevydobyl.

Jakou radu dát mladým českým nadějím v boji o prestižní pozici vedoucího útočné formace? Pokora, píle, zodpovědnost a především obrovská dávka trpělivosti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.