bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Ondřej Palát klíčovou postavou souboje gigantů, zastínil i Pastrňáka

1. září 2020, 14:47

Jiří Sameš

Dopadlo to úplně stejně jako před dvěma lety. Boston Bruins v semifinále Východní konference zvítězili v prvním zápase nad Tampa Bay Lightning, aby následně od svého největšího soupeře dostali naloženo.

Klíčovou postavou letošního souboje gigantů byl český útočník Ondřej Palát. Před začátkem série se veškerá pozornost fanoušků ubírala směrem k Davidu Pastrňákovi. A zcela oprávněně.

Ovšem Palát jej v tomto případě zastínil. Předváděl nám doslova neuvěřitelný hokej. Už v prvním kole proti Columbus Blue Jackets navázal na nenápadně dobré výkony ze základní části – navzdory tomu, že chyběl na střelecké listině.

To se ale proti Bostonu změnilo. Vždyť Palát za pět zápasů vstřelil stejný počet gólů a zapsal celkem sedm kanadských bodů. Dokázal zde bodovat v každém utkání, dvakrát navíc obstaral rozdílovou branku.

„Myslím, že hraju pořád stejně. Jsem šťastný, že mi to tam padá, ale ještě větší radost mám z toho, jak se prezentujeme jako mužstvo," uvedl skromně hráč po skončení čtvrtého zápasu.

Palát však zaslouží obrovskou pochvalu. Znovu ho bylo plné hřiště. ... Ostatně na skvělé výkony hokejisty v sezoně 2019-20 jsme upozorňovali již v průběhu března (odkaz).

Teď nabízíme rychlý pohled do základních a také pokročilých statistik ohledně letošních bojů o Stanley Cup...

Za dosavadních 13 zápasů vyslal hned 43 střel na bránu soupeře. V tabulce pravdy má osm plusových bodů –⁠ stejně tak při hře 5 na 5. Třikrát se postaral o úvodní trefu utkání, což je nejlepší výkon v NHL.

Fantastickou hodnotu (61.98) vykazuje ve statistice zvané poměr střeleckých pokusů. A nakonec můžeme zmínit třeba ještě perfektní "skóre" očekávaných vstřelených branek (66.65). V rámci týmu mu často patří nejhůř druhé místo.*

*Pozn.: U pokročilých statistik platí, že čím vyšší kladné číslo, tím lépe.

Tohle byla opravdu pouze krátká (statistická) ukázka toho, jak výtečně si Palát vede v letošních bojích o pohár. Kdo poctivě sledoval souboj mezi Lightning a Bruins, musí uznat jeho nemalý příspěvek.

Palátovi se rovněž povedl jeden parádní kousek. Skóroval totiž ve čtyřech zápasech v play-off po sobě, přičemž tak vyrovnal klubový rekord a zařadil se mezi legendy.

V barvách Tampy se zmiňované podařilo Martinu St. Louisovi (2003), Vincentu Lecavalierovi (2007) a Stevenu Stamkosovi (2015 a 2018).

Palát se k nim přidal v noci na úterý, když ve druhé periodě mezi kruhy hezky tečoval střelu Kevina Shattenkirka do pravého horního růžku. Jaroslav Halák v bráně Bostonu neměl šanci zasáhnout.

Hokejista v pátém zápase strávil na ledové ploše úctyhodných 34 minut a 46 vteřin, na svém kontě měl také 10 střel na bránu. Klání nedohrál kvůli zranění Nikita Kučerov, ovšem Palát ho zastoupil na jedničku.

Lightning i nadále postrádají největší osobnost v podobě kapitána Stamkose, který během přípravy na restart sezony utrpěl zranění v dolní části těla –⁠ vrátí se zpět do akce v Edmontonu?

Tampa Bay v pátém zápase porazila Bruins ve druhém prodloužení poměrem 3:2 a je prvním týmem, jenž si zajistil vstupenku do konferenčního finále. Postup v čase 94:10 vystřelil Victor Hedman, blýskl se také Andrej Vasilevskij.

Palát, devětadvacetiletý hokejista, zatím dohromady v play-off zapsal celkem devět kanadských bodů. Zvládne se svými parťáky konečně vyhrát nejcennější sportovní trofej?

Doporučujeme!
PŘÍBĚH: Takhle vypadala cesta Mira Heiskanena mezi smetánku

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.