bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Výprodej u Žraloků? Hertlovo zranění je jednoznačným impulsem k výměnám

31. ledna 2020, 9:00

Tomáš Zatloukal

Trpké časy pro San Jose nekončí. Nejen, že se Sharks plácají u dna Západní konference, teď navíc přišli o Tomáše Hertla, jemuž smolná srážka s Chrisem Tanevem přetrhala vazy v koleni. Šance na náhlé procitnutí a senzační jízdu za postupem do play off tak utrpěly devastující úder. Přichází chvíle, kdy si Žraloci musí říct, co dál.

Ještě dříve, než se Hertl s tváří zkřivenou bolestí skácel na led, byla ta otázka na stole.

Co si Sharks počnou s veterány Joem Thorntonem a Patrickem Marleauem? S borci, kteří jsou pro budoucnost kalifornského klubu prakticky nepodstatní?

Už před pár dny se zámořská média obou útočníků dotazovala, zda neuvažují nad přestupem. Svorně tvrdili, že prioritou je pro ně zůstat v San Jose (více čtěte v článku Jiřího Sameše).

Nechtěli působit dojmem, že touží opustit potápějící se loď. Jenže po Hertlově zranění (český forvard v této sezoně už dohrál) do ní teče ještě víc a mají další důvod, proč odejít.

A jejich trejd má logiku především také pro San Jose. Žraloci za pány v zaslouženém hokejovém věku mohou dostat cenné průvodce na cestě k lepším zítřkům. Ať už v podobě draftových voleb či talentovaného mládí.

Zádrhel? Thornton je nevyměnitelný bez svého souhlasu.

"Jumbo Joe" nicméně už v NHL hraje jen kvůli jediné motivaci - zisku Stanley Cupu. A vyhlídky, že trofej, o kterou celou kariéru zatím marně usiluje, letos získá se Sharks, jsou zastřené neprostupnou mlhou pochybností. Tu nerozkrájí ani vyvolávání duchů minulosti v podání Erika Karlssona.

Thornton by tak mohl následovat cestu Raye Bourquea a na sklonku kariéry se nechat vyměnit k některému z favoritů.

Doug Wilson, generální manažer Žraloků, už v minulosti ukázal, že umí z období bídy vybruslit jako vítěz. V roce 2013 se zřekl služeb Ryana Clowea s Douglasem Murraym a vyhandloval za ně hned pět draftových výběrů, včetně třech ve druhých kolech.

Třešnička na dortu? Odepisovaný klub i přes zmíněné oslabení postoupil do vyřazovacích bojů.

Výprodej u Sharks by se nyní mohl týkat vícero hráčů než Thorntona s Marleauem. Zámořský web NBC Sports připomíná, že trh je momentálně velmi slabý a že by se Wilson mohl dočkat velmi slušné kompenzace třeba i za obránce Brendena Dillona.

Stačí letmý pohled na soupisku San Jose a napadnou vás i další kandidáti, kteří by mohli skončit jako obchodní artikl.

Jestli měl Wilson zkraje týdne ještě nad čím váhat, Hertlovo zranění je jasným impulsem k řezům momentálně neúspěšným kádrem. Bazírovat na záchraně tohoto ročníku se jeví jako pošetilost. Nikdo přitom neříká a nevylučuje, že by zeštíhlená soupiska třeba zázračnou misi nezvládla.

Řeč je o prioritách. A tou by měly být pro Sharks další sezony.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.