bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Využijte Vránu jako páku. Vegas musí Guseva podepsat

17. července 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

V Las Vegas se mohou tisíckrát zaklínat tím, že jim chybí místo pod platovým stropem, či špatnými zkušenostmi svých funkcionářů se svéráznými ruskými hokejisty, stejně se nevyhnou ostré kritice, pokud nepodepíší Nikitu Guseva. Nejlepšího "plejera" mimo mantinely NHL. Vítanou pomocí při vyjednávání může být pro Golden Knights čerstvá smlouva Jakuba Vrány.

Kdo NHL pravidelně sleduje, tuhle novinu jistě nepřehlédl. Vrána v úterý kývl na nabídku washingtonským Capitals a za dva roky si vydělá 6,7 milionu dolarů.

Stropová zátěž tak činí pro loňské vítěze Stanley Cupu velmi přijatelných 3,35 milionu dolarů.

Jistě, český kanonýr si výrazně polepšil, brával násobně nižší gáži, nicméně klidně si mohl přijít ještě na větší peníze. Vždyť letos nasázel 24 gólů a jeho role i produktivita by měly nadále růst. Do nejlepších výkonů teprve dorůstá, vrcholu ještě zdaleka nedosáhl. Snad.

Vránův podpis zkalibruje trh pro RFA.

Ve světle takového kontraktu se ztěžuje vyjednávající pozice pro Gusevův kemp. Nikdo nezpochybňuje jeho kvality, to v žádném případě. Je to machr, ofenzivní zbraň ničivé síly. Jenže v zámoří dosud neodehrál jediný mač, a tak si nemůže říct o šest, sedm milionů dolarů ročně. Sám to chápe a požadavek zní čtyři miliony.

Pokud Zlatí rytíři využijí Vránu - který se v NHL už osvědčil a má enormní potenciál - jako páku, tuto cenu nejspíše srazí. A přiblíží vegaským představám, tedy poloviční sumě.

Opět stoupne šance, že se obě strany dohodnou. A že nenastane scénář, který by byl pro nevadský klub katastrofou. Vyměnit práva na Guseva by totiž bylo zcela nemoudré. Co na tom, že se nepovedl přechod Vadima Šipačjova do NHL? Co na tom, že George McPhee, jeden z předních funkcionářů Golden Knights, patrně nerad vzpomíná i na Alexe Sjomina?

Gusev je výjimečný hráč, který zakončil uplynulou sezonu s 82 body, pouštět ho pryč by byla bláhovost. Obzvláště pokud uvážíte, že Vegas od konkurence zatím obdrželo jen opravdu bídné nabídky.

Nelehkou situaci s platovým stropem může GM Kelly McCrimmon přece zvládnout trejdem Codyho Eakina, Ryana Reavese či nějakého jiného štědře placeného dělníka ledu. 

Zříci se Guseva by bylo až příliš vysokou daní.

Je mu teprve 27 let, je v nejlepším věku i formě. Je tu reálná šance, že si NHL podmaní podobným stylem jako Artěmij Panarin. To už přece za nějaké oběti a tvrdé vyjednávání stojí. I díky Vránovi se dohoda minimálně teoreticky přiblížila, zbývá ještě určit, komu (Eakinovi, Reavesovi, Nicku Holdenovi?) v ruce zbude Černý Petr a změní působiště.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.