bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Za trucující hvězdy si z velké části mohou kluby samy

21. září 2019, 8:00

Martin Schwarz

Rozmohl se nám tady takový nešvar, řekl by klasik. Mladíci s hvězdným potenciálem, kterým skončily nováčkovské smlouvy a mají status omezeně volných hráčů, volí k dosažení požadované výše a délky nových smluv nevídané metody. Přelom léta a podzimu se tak v NHL nese ve znamení nabubřelých vyjádření některých hokejistů do médií, často spojených s vyhrůžkou možného odchodu do jiného klubu. Tak takhle tedy ne, pánové.

Průtahům ohledně (ne)podpisů omezeně volných hráčů (restricted free agents) se naši redaktoři věnují už několik týdnů. Zrovna nedávno kolega Petr Adler publikoval text (zde: http://nhl.cz/petr-adler-majitele-prestava-bavit-neomezena-tvrdosijnost-omezene-volnych-hracu/5019302) o majitelích mužstev NHL, jimž se vůbec nelíbí, jak čím dál více hokejistů – prakticky ve všech případech mladého věku – tvrdošíjně oddaluje domluvu nového kontraktu u současného zaměstnavatele. Důvody jsou různé: nespokojenost s nabízenou částkou, nespokojenost s délkou smlouvy či nespokojenost se situací v týmu.

V souvislosti s trucujícími jedinci je většinou řeč hlavně o finanční stránce. Není divu, mladíci jako Patrik Laine, Mikko Rantanen, Matthew Tkachuk a donedávna i Mitch Marner vidí, že jejich podobně úspěšní vrstevníci dostávají již v útlém věku milionové, ne-li desetimilionové smlouvy. O takové gáži by si ještě před pěti nebo deseti lety mohli stejně staří hráči nechat jen zdát.

Když tedy Mitch Marner v polovině září po dlouhých peripetiích dostal od Toronta téměř 10,9 milionů dolarů ročně, v Coloradu museli obracet oči v sloup. Bylo jim totiž jasné, že Marnerův podpis bedlivě sleduje finský talent Mikko Rantanen, který je s rychlíkem z Maple Leafs často srovnáván, tím pádem bude chtít podobné peníze. Na možnost porovnat smlouvu nejen s Marnerem ostatně Rantanen a jeho agent čekali. A dočkali se. Úplně stejně uvažují i další omezeně volní hráči, o nichž už byla, nebo teprve bude řeč.

Úroveň komunikace uvadá

Tohle všechno jsou tahanice o podmínky smluv, které se nám sice nemusí líbit a lze je považovat za něco, co se vymyká dosavadním trendům, ale ve skutečnosti nejde o žádná provinění. Hráč má na průtahy jednání z hlediska nastavených pravidel právo, stejně tak vedení dané organizace nemusí nikam spěchat.

Jak píše Petr Adler ve zmíněném článku, jednou z možností, jak současnou situaci řešit, je posunout mezní termín dohody hokejisty s klubem na datum úvodního duelu základní části. Jenže zapomínáme na jednu důležitou věc, kterou nevyřeší čachrování s termíny ani žádné jiné restrikce: uvadá úroveň komunikace hráčů s organizacemi.

Bez ohledu na to, kdo si kolik zaslouží peněz a jakou má pozici v kádru, vyjednávání by se neměla zvrhnout v předávání takových vzkazů přes média, jakých jsme poslední dobou svědky. Patrik Laine před novináři bez rozpaků kopnul do spoluhráčů i realizačního týmu. Mikko Rantanen neopomněl rázně sdělit, že vyjednávání s Coloradem jsou stále na bodu mrazu. Jesse Puljujärvi hned na začátku ohlásil, že za Edmonton dál hrát nebude, ani kdyby trakaře z nebe padaly, a zmizel do Evropy.

Po nevybíravých slovech se na tyto i jiné mladíky toužící po milionech a uznání snesla vlna kritiky. Jsou prý nabubřelí, sotva jim bylo dvacet roků, už by chtěli, aby jim na účty chodily nehorázně velké peníze. Jak se pak má cítit takový Erik Karlsson, v současnosti nejlépe placený obránce NHL, jenž o dosažení na podobně šťavnatý kontrakt, jaký obdržel Marner, usiloval celou dosavadní kariéru?

Hlavně je neurazit

Takže ano, chování a vyjadřování mladých borců, o jejichž nadprůměrném potenciálu a umu autor tohoto článku nepochybuje, je troufalé, ne-li nafoukané. A pakliže si chtějí zachovat v rámci ligy dobré jméno, neměli by takto vystupovat. Problém nicméně nehledejme pouze u hráčů.

Za nevhodný styl vyjednávání a nastolování bezprecedentní komunikace přes média si kluby z velké části mohou samy. Jsou to zástupci organizací NHL, jež mají zhruba poslední rok ve zvyku kolem chráněných volných hráčů našlapovat po špičkách, aby náhodou svou hvězdičku neurazili a nevylekali.

Chlapci hokejisté se jim za to „odvděčují“ přesně opačným chováním – během závěrečné sezony nováčkovského kontraktu sice mluví smířlivě, ale jakmile kalendář ukáže měsíc červenec a dojde na lámání chleba, pouští si pusu na špacír.

Asi není třeba znovu připomínat, že tento „trend uraženců“ odstartovalo loňské licitování o smlouvě Williama Nylandera s Torontem. Ostatně nechybělo mnoho a Maple Leafs si mohli podobné nepříjemnosti užít s Mitchem Marnerem.

Pravda, ten si dal sice během jednání na prostořekost pozor. Ale jakmile podepsal, při prvním veřejném vyjádření dal najevo, že smlouva blížící se hodnotě 11 milionů dolarů ročně podepsaná v září byla vlastně z jeho strany srdcovou záležitostí, a že chtěl hlavně zůstat v kanadském městě poblázněném hokejem. Kdo z nás by za takové peníze nehrál srdcem, že?

Nenechte si to líbit, manažeři

Aby se sebevědomá vyjádření mladíků nestala v blízké budoucnosti každodenním chlebem a normou, musí generální manažeři a jejich kolegové ukázat, že se sebou nenechají zametat. Tak, jak to udělal edmontonský Ken Holland, který trucujícímu Finovi Puljujärvimu vzkázal, že jej rozhodně nikam měnit nebude, dokud za něj nedostane dostatečnou protihodnotu. A do té doby ať si klidně hraje v Evropě.

Na závěr jedna odvážná analogie: když vaše malé dítě vztekle vyžaduje, abyste mu koupili sladkost u pokladny v obchodě, a vy mu ji nakonec koupíte, jak se holátko zachová příště? Udělá to samé, bude se vztekat a řvát, dokud nedosáhne svého. Chyba není na straně dítěte, ale rodiče, který neumí dítko usměrnit.

Je tak na čase, aby generální manažeři začali být přísnými rodiči.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.