bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pokrok švýcarského šikuly. Timo Meier hraje svou životní sezónu

13. května 2019, 16:00

Jiří Lacina

Play off odhaluje nové hrdiny. V době, kdy většina hokejistů odpočívá nebo se chvátá připojit k národním týmům na mistrovství světa, baví fanoušky NHL už jen hrstka borců, kteří zůstali ve hře. Jedním z těch, kdo poslední dobou baví opravdu pořádně, je Timo Meier. Nenápadný dvaadvacetiletý Švýcar, aktuálně šestý nejproduktivnější hráč play off.

Spolu s Loganem Couturem ovládl první utkání série se St. Louis Blues, kde k výhře 6:3 přispěl třemi body (2+1). Zejména jeho první gól byl výstavní. Elegantně se protáhl kolem obránce a pak kličkou, jíž asi nejvíc proslavil Peter Forsberg, uklidil puk do sítě.

Ještě před nějakými dvěma lety o něm přitom skoro nikdo nevěděl. Má za sebou teprve dvě kompletní sezóny, v té letošní stihnul nastřílet 30 branek a nasbírat parádních 66 bodů. V play off je po 15 zápasech na 13 bodech (5+8).

„Myslím, že Timo byl skvělý, je jako býk,“ chválil spoluhráče Logan Couture. „Způsob, jakým bruslí… Při jeho síle je těžké ho bránit. Hraje si to teď opravdu po svém.“

Nešlo to snadno ani rychle. V sezóně 2016-17 nasbíral ve 34 utkáních jen 6 bodů (3+3). Sharks ale na mladíkovu výchovu zbytečně netlačili. Na draftu 2015 si vzali rodáka ze švýcarského Herisau jako celkovou devítku. Nyní je tenhle skoro metrákový pořízek legitimním power forvardem, který umí dát gól, stejně jako v případě potřeby přitvrdit v osobním souboji. Žraloci sklízí plody své trpělivosti.

„Ten balíček fyzičnosti, hrubé síly a šikovnosti z něj dělá atraktivní zboží,“ říká trenér Pete DeBoer. Kouč Sharks nepopírá, že Meier pravděpodobně měl na NHL už ve svém prvním roce, bylo by to ale v hodně podřadné roli. „Mohl nám pomoct,“ přikyvuje DeBoer, „ale bylo by to ve čtvrté pětce. Fyzický chlap, který by boural všechno okolo a hrál sedm – osm minut za zápas.“

„Říkali jsme si, co bude pro takového kluka nejlepší dlouhodobě? V tu chvíli bylo nejjednodušší poslat ho zátky mezi juniory, aby mezi muži nezačínal touhle úlohou. To nám dávalo smysl. Právě způsob, jak jsme s ním naložili, stojí za tím, že je tu dnes s námi.“

V první sezóně, kterou skončil jako dvacetiletý, dal ve 34 zápasech jen tři branky. V San Jose ovšem zachovali trpělivost, uchránili ho zbytečného tlaku. O rok později dal 21 gólů, letos 30. „Když přišel, bylo to pro něj nějakou dobu náročné. Je jasné, že jako střelec chcete hned dávat góly. Když jsem začal hrát NHL, cítil jsem se podobně,“ vysvětluje Couture.

„Nepřijde to hned, chce to čas. Vydržel a našel jiný způsob, jak týmu pomoct. Hrál do těla, góly pak přišly samy. Teď je z něj velmi dobrý hráč a všichni si na něj začínají dávat pozor,“ dodal na Meierovu adresu nejproduktivnější hokejista dosavadních pohárových bojů Logan Couture.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.