bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pokud zůstanu v Evropě, bude to v KHL, připustil Jágr. NHL ale zůstává prioritou

20. září 2017, 14:00

Jiří Lacina

Přípravné kempy už frčí naplno, druhý nejproduktivnější hokejista zámořské historie však stále nenašel s žádným klubem NHL společnou řeč ohledně nové smlouvy. A tak není divu, že se pořád výrazněji rýsuje možnost Jágrova návratu do Kontinentální hokejové ligy.

Na konci června deklarovala Florida neochotu prodloužit s Jágrem spolupráci, a to přestože generální manažer Dale Tallon původně slíbil české legendě kontrakt, jakmile proběhne expansion draft, během něhož si Las Vegas vybíralo z každého týmu po jednom hráči. Co se za to dobu změnilo? Panthers angažovali jako trenéra Boba Boughnera, Jágrova někdejšího spoluhráče z posledních dvou let v Pittsburghu (1999-2001), a ten nejspíš českého matadora v týmu nechtěl.

Od té doby jsme zavalováni spekulacemi o tom, komu by se Jágr „hodil“ a kam by „pasoval“, jenomže k dohodě je potřeba víc, než jenom nalezení zdánlivě vhodného prostoru pro stále produktivního (loni 16+30) veterána. Je potřeba něčí vůle položit na stůl odpovídající nabídku.

Potřetí do stejné řeky?

Jelikož zatím nepřišla, připustil Jágr v nedávném televizním rozhovoru s Robertem Zárubou možnost účinkování v Evropě a návratu do reprezentace, kterou by v případě zájmu posílil na olympijských hrách v Pchjongčchangu. A jak doplnil Jágr v aktuálním rozhovoru pro ruský Sport Express, pokud účinkování v Evropě, pak v KHL, která je na starém kontinentu stále nejkvalitnější soutěží.

Velký zájem prý má Neftěchimik Nizněkamsk. „KHL mě určitě zajímá,“ cituje Jágrova slova pro ruský list The Hockey News. „Protože pokud bych nehrál NHL, chci jet na olympiádu. A abych se dostal do sestavy, potřebuji hrát nejsilnější možnou ligu. A to je KHL.“

Pokud by se český útočník opravdu vydal znovu do Ruska, bylo by to potřetí v jeho kariéře. Prvně zde působil v Omsku během výluky v NHL 2004-05. Podruhé v letech 2008-11. Ve 36 letech se tehdy nedohodl s New York Rangers na nové smlouvě, a přestože nakonec dostal zajímavou nabídku z Edmontonu, nechtěl už brát zpátky slovo, které dal opět Omsku. Už na olympiádě ve Vancouveru 2010 však avizoval vůli vrátit se za Atlantik. Což se povedlo uskutečnit o rok později.

Veterán v elitní společnosti

Od té doby odehrál na bázi jednoletých kontraktů za Philadelphii, Dallas, Boston, New Jersey a Floridu šest sezón. Nastřílel během nich 119 gólů, což je za těch šest let patnáctý nejlepší výsledek mezi pravými křídly v celé lize. S 315 kanadskými body je za toto období dokonce šestý. Pouze pět pravých křídel (Patrick Kane, Phil Kessel, Blake Wheeler, Corey Perry a Jakub Voráček) posbíralo v uplynulých šesti sezónách v NHL víc bodů než Jágr. Nejstarší z nich, Corey Perry, je o třináct let mladší jež kladenský rutinér.

Věk a kondice rovněž nejsou problém. Jágr vynechal za poslední dva roky jen tři utkání. Srovnejte s Barkovem (37 absencí) nebo Huberdeauem (57). Podobně jako celá řada zámořských novinářů proto také v Hockey News vyslovují údiv nad tím, proč z NHL stále nepřilétla odpovídající smlouva. Nejde totiž jen o přínos samotné hře, Jágr je tahák i v oblasti merchandisingu (prodej dresů) nebo v dopadu na návštěvnost, která s ním například v Dallasu či na Floridě výrazně stoupla.

Spekulovalo se rovněž o tom, proč český forvard nepřijal možnost nastoupit někde do kempu na zkušební kontrakt (tzv. professional tryout). Tuto možnost Jágr odmítl se slovy, že po 25 letech, které v lize strávil, by generální manažeři měli vědět, co může jejich týmu nabídnout.

Pravděpodobnost návratu do KHL tedy stoupá, stále však zůstává krajní možností. „Jednáme se třemi – čtyřmi kluby NHL,“ přiznal Jágr. „Dokud nebude ohledně NHL úplně jasno, nebudu se poohlížet v Evropě.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.