bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Poprvé za 49 let. Blues se vrací do finále, v něm znovu narazí na Boston

22. května 2019, 16:00

Šimon Rogner

Takový příběh nevidíme v profesionálních sportovních soutěžích příliš často. Ještě na začátku roku byli hokejisté St. Louis poslední v celé lize, o pět měsíců později postupují do finále Stanley Cupu. Blues se do závěrečné série play off vrací poprvé od roku 1970, kdy při své třetí finálové účasti ve třech sezónách existence podlehli 0:4 na zápasy. A ano, bylo to proti Bostonu. Tomu se v souboji o nejlepší hokejovou trofej světa postaví i letos.

Ten gól si pamatuje celý svět. Jeho vyobrazení najdete před bostonskou TD Garden. Jedna z nejslavnějších branek hokejové historie – ikonická trefa Bobbyho Orra ve čtvrtém zápase finálové série znamenala čtvrtý Stanley Cup v klubové historii Medvědů. A definitivně zmařila naděje St. Louis.

Od té doby se klub, který vstoupil do NHL v roce 1967, do finálové série nikdy nedostal. Přitom v prvních třech sezónách byl ve finále pokaždé. Ale pozor, Blues byli společně s dalšími expanzními kluby zařazeni do jedné divize a bylo tedy jasné, že jeden z nováčků si flek ve finále vždy vybojuje. Přesto byly tři finálové účasti v řadě pozoruhodné, i když v nich svěřenci tehdy v NHL začínajícího trenéra Scottyho Bowmana neuhráli jediné vítězství.

Klub z Missouri se od roku 1970 do finále konference probojoval čtyřikrát, včetně letošní sezóny. A zatímco před třemi roky Blues ve třetím kole proti San Jose ztroskotali poměrem 2:4, letos už si se Žraloky poradili. Svěřenci Craiga Berubeho za sebou nechali kontroverzní vítězný gól Erika Karlssona ze třetího zápasu, vyhráli následující tři duely – v posledních dvou nastříleli San Jose 10 branek – a po 49 letech se tak znovu vrací do finále.

Noční šestý zápas byl pro fanoušky jedním z nejzáživnějších v historii. Zúčastnila se ho také řada kubových legend, mezi jinými i Brett Hull. „Podívejte se na všechny ty lidi, kteří na tohle čekali 49 let. Ta podpora, která se tomuto týmu za ty roky neúspěchů dostává, je neobyčejná,“ řekl legendární útočník, který dres Blues oblékal v letech 1988 až 1998, pro ligový server NHL.com. „A teď jsme tady. Patříme mezi ty nejlepší, nemyslíte? Jsme dobrý tým. Je to vzrušující.“

Jeho slova potvrzuje i účastník prvních třech vyřazovacích bojů klubové historie, dnes šestasedmdesátiletý obránce Bob Plager. Ten hrál za St. Louis od roku 1967 do roku 1978. Klub po konci kariéry vyřadil jeho číslo 5 a Plager od té doby pracoval na řadě pozic v samotném managementu organizace.

„Jsem tady od prvního dne a naši fanoušci si to zaslouží. Když si vezmu, čím si kluci letos prošli, kde byli a co se jim povedlo teď, tak jo, dojímá mě to,“ říká Plager.

Jemu a jeho spoluhráčům před 49 lety štěstěna do karet nehrála, Bruins (a předtím dvakrát Montreal Canadiens) na ně byli příliš silní. Povede se tentokrát Blues ve finále uspět?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.