bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Posily z NHL zatím s otazníkem. Frk nebo Chytil snad ano, co Rutta či Faksa?

9. dubna 2018, 20:37

Václav Jáchim

O víkendu skončila základní část NHL, jasný je seznam hráčů, pro něž je zámořská sezona v cíli. Ovšem to neznamená, že všichni automaticky posílí národní tým před světovým šampionátem. Proces je to každým rokem stejný a také hodně nevyzpytatelný. Roli hrají představy trenérů, motivace hráčů a jejich zdravotní stav. "Musíme počkat na zdravotní prohlídky. Konkrétní jména řekneme až ve chvíli, kdy to budeme mít potvrzené," řekl minulý týden hlavní kouč Josef Jandač.

Podrobnosti tedy zatím nejsou oficiálně známé. "S hráči NHL i s kluby jedná Jirka Fischer. Ten tuhle oblast řeší, samozřejmě všechno pravidelně konzultujeme," zmínil Jandač. Seznam posil je delší dobu daný, teď jde o to, zda se představy povede proměnit v realitu. "Většina kluků má zájem reprezentovat, to je strašně důležité. Do konce týdne bychom chtěli vědět, s kým můžeme počítat," připomněl na pondělním srazu asistent Jaroslav Špaček.

Špaček: Podstatné je, kdo bude k dispozici. A pro koho se rozhodneme

Jiří Fischer byl u národního týmu původně skautem, tuhle pozici zastával od Světového poháru 2016 do mistrovství světa v Paříži. Poté i s ohledem na skutečnost, že olympijské hry obstarali hráči z Evropy, s realizačním týmem spolupracoval na dálku. Ale minulý týden byl potvrzen do funkce generálního manažera pro šampionát v Dánsku, mistr světa 2005 nahradil Milana Hniličku.

Fischer má vynikající přehled o hráčích za Atlantikem, stejně tak díky své letité praxi v Detroitu udržuje kvalitní vztahy s lidmi z jiných týmů NHL. Což je při při jednáních o startu potenciálních reprezentantů věc možná klíčová. "My trenéři nemusíme hráče obvolávat, spolupráce s Jirkou je pro nás jednodušší. Materiálů o konkrétních kandidátech máme mraky, teď je podstatné, kdo bude k dispozici. A pro koho se rozhodneme," dodal Špaček.

Okruhu adeptů z NHL či z farmářské AHL se za poslední roky poněkud zmenšil. Trenéři mají své představy, jisté je, že všechny volné hokejisty ze zámoří do mužstva automaticky nezařadí. "Nemá cenu sem brát kluky, o nichž si myslíme, že by týmu nepomohli. Nebo by pro něj nebyli tak důležití," naznačil Jandačův kolega. Odpověď na konkrétní jména dají příští dny, zatím lze jen spekulovat. Případně z různých zdrojů posbírat informace, jak se věci mohou mít.

Frk má zájem, Faksa prý také. Šance čeká na Chytila

Podle dostupných zpráv vypadá nadějně start Martina Frka. Útočník Detroitu zámořským médiím řekl, že zájem má. Jeho schopnosti dobře zná Fischer, který útočníka s parádní střelou roky sleduje v organizaci Red Wings. Totéž platí u obránce Filipa Hronka, jenže farma Grand Rapids jde do play off. Po přesunu z Finska je členem týmu také Libor Šulák, vlasatého beka ovšem trápilo zranění.

Trenér Jandač v předstihu naznačil ochotu prověřit formu některých mladíků ze zámoří. Kromě Frka dostane šanci Filip Chytil, jenž sezonu končil v prvním týmu New York Rangers a posléze byl odeslán na farmu. Šikula ze Zlína by měl dostat souhlas od vedení Jezdců a za národní tým nastoupí možná už na Carlson Hockey Games. Jsou tu i další adepti. Velmi dobrý rok nechal za zády Filip Chlapík z Ottawy, do prvního týmu Chicaga pronikl David Kämpf, ovšem ten po skončení základní části putoval na farmu.

Vítanou posilu pro defenzivu by znamenal Jan Rutta (na snímku), zadák Blackhawks by dle svých vyjádření zájem měl, jenomže v uplynulých týdnech a měsících nebyl zcela fit. Rozhodovat bude lékařská prohlídka, která z pohledu národního týmu nemusí dopadnout pozitivně. Zájem startovat na šampionátu naopak údajně vyjádřil útočník Michael Frolík z Calgary, uvidíme, jak tomu bude v případě Vladimíra Sobotky nebo Dmitrije Jaškina ze St. Louis. Loni na MS v Paříži nebyl k dispozici Radek Faksa, jelikož mu vypršela smlouva. Ovšem útočník Dallasu ji letos má, a podle všeho by si sezonu mohl prodloužit v reprezentačním dresu.

První kolo Stanley Cupu: Kaše proti Hertlovi, co další esa?

Po sezoně mají také brankáři Ondřej Pavelec a Marek Mazanec. Oba působili v New York Rangers – Pavelce v ročníku trápily zdravotní potíže, Mazanec posílil zálohu v Hartfordu loni na podzim ze Slovanu Bratislava. Ovšem s maskovanými muži má Josef Jandač asi jasno. V přípravě už jsou Dominik Furch a Patrik Bartošák, po vyřazení v semifinále play off KHL odpočívá Pavel Francouz, který by měl národní tým doplnit před Carlson Hockey Games. Stejné trio startovalo na olympijských hrách, je pravděpodobné, že zůstane pohromadě i pro šampionát.

První hráči ze zámoří by se k elitnímu výběru měli přidat příští týden, před turnajem v Pardubicích. "Chtěli bychom, aby byli co nejdřív," řekl Špaček. U některých hráčů z farem jsou možná reálnější spíš Švédské hry, jelikož základní část AHL končí až o víkendu. Trenéři navíc budou čekat na první kolo Stanley Cupu, nabízejí se zajímavé možnosti. San Jose s Tomášem Hertlem (na farmě Radim Šimek) nastoupí proti Anaheimu, kde působí Ondřej Kaše. Pittsburgh (Dominik Simon) vyzve Philadelphii, přičemž její barvy hájí Michal Neuvirth, Petr Mrázek, Radko Gudas a Jakub Voráček.

Davidové Krejčí s Pastrňákem budou v barvách Bostonu bojovat proti Torontu, v jehož kádru jsou Roman Polák a Tomáš Plekanec. Nicméně prvně zmíněný bek byl dlouho zraněný, Plekanec po loňském MS v Paříži naznačil, že pro něj reprezentační kariéra nejspíš skončila. Trio z Washingtonu ve složení Michal Kempný, Jakub Jeřábek, Jakub Vrána bude s Capitals soupeřit proti Columbusu (Lukáš Sedlák), favorizovaná Tampa Bay (Andrej Šustr, Ondřej Palát) změří síly s New Jersey (Pavel Zacha). V organizaci nováčka z Las Vegas letos působí Tomáš Nosek a Tomáš Hyka. V úvahu mohly teoreticky přicházet také opory letošní dvacítky, ovšem Filip Zadina (Halifax) i Libor Hájek (Saskatoon) hrají za kvalitní týmy a v play off mají šanci dojít daleko.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.