bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Poslední krok. Dotáhnou Columbus a Islanders rychlé postupy?

16. dubna 2019, 20:20

Šimon Rogner

V jednom případě bezpochyby šokující, v tom druhém minimálně překvapivě rychlý postup můžou dnes vidět fanoušci nejlepší hokejové ligy na světě. Columbus a NY Islanders totiž mají k dispozici první mečbol a můžou v případě vítězství slavit rychlý postup do druhého kola. Přiblížit by se mu pak chtěli v St. Louis a Vegas, které vstupují do čtvrtých duelů s vedením 2:1.

01:00 Columbus Blue Jackets – Tampa Bay Lightning

Stav série: 3:0

Pokud jste tento výsledek po úvodních třech utkáních předpovídali, zasloužíte si uznání. Pokud ne, nevadí, nejste v tom sami. Většina expertů i fanoušků předpovídala méně či více hladký postup Lightning, ale jen málokdo favorizoval Columbus. A ještě méně lidí odhadovalo, že by mohl vyhrát úvodní tři utkání série. Právě takový je ale stav a Blue Jackets dnes v noci můžeou na domácím ledě sérii uzavřít.

Modrokabátníci po úvodních dvou vítězstvích v Tampě nastoupili na domácím ledě s velkými očekáváními. „Tampa se vzpamatuje, a i bez Hedmana a Kučerova na ně od začátku nastoupí s velkým tlakem. Columbus navíc historicky nehraje doma v play off dobře,“ říkali pesimističtější fanoušci.

Opak však byl pravdou. Svěřenci Johna Tortorelly opět zapnuli svůj účinný defenzivní systém s forčekingem a obranou středního pásma (rozestavení 1-2-2 počínaje útočníkem) a nakonec dokráčeli díky dvěma brankám ve druhé třetině k vítězství 3:1.

Skvělou sérii prožívá brankář Jackets Sergej Bobrovskij (94 % a 1,67 GAA), naopak jeho krajan Andrej Vasilevskij formu ze základní části zatím vůbec nepotvrzuje (86,66 % a 3,73 GAA). Columbus táhnou výtečnou defenzivní hrou obránci Seth Jones a Zach Werenski, vepředu pak řádí posila z uzávěrky přestupů Matt Duchene (2+3).

Tampě se vrací do sestavy její nejproduktivnější hráč a vítěz Art Ross Trophy Nikita Kučerov, který minulé utkání vynechal kvůli jednozápasové stopce za zákrok na zadáka Markuse Nutivaaru. Právě od něj i dalších dvou ofenzivních opor Stevena Stamkose a Braydena Pointa, kteří ještě v sérii nezaznamenali jediný bod, se očekává, že pomůžou Lightning odvrátit vyřazení.

V sestavě se nejspíše opět neobjeví klíčový obránce Victor Hedman, nahradí ho tak Braydon Coburn. Jackets budou postrádat obránce Nutivaaru i dlouhodobě zraněného Ryana Murrayho.

Série ještě není u konce, Columbus má ale k postupu velmi blízko. Uvidíme v Ohiu první triumf vítězů základní části, nebo poslední hřebík do jejich rakve v podání předsériových outsiderů? Zápas začíná v 1:00 SEČ.

01:30 Pittsburgh Penguins – New York Islanders

Stav série: 0:3

Napsat svoji poslední tečku dnes může napsat i další série z Východní konference mezi hokejisty Pittsburghu a New York Islanders. Vítězové dvou z posledních třech Stanley Cupů totiž po třech zápasech nemají na kontě jedinou výhru, naposledy si doma nechali vstřelit čtyři branky včetně dvou ve třetí třetině a prohráli 1:4.

Ostrované pokračují v celosezónním příběhu, kdy se z týmu řazeného na poslední příčky Metropolitní divize i celé konference vyšplhali na druhé místo. Teď jsou krok od postupu do semifinále konference.

Klíčovým mužem týmu Barryho Trotze je útočník Jordan Eberle, kdysi v Edmontonu kritizovaný za špatnou hru v play off, nyní čtvrtý nejproduktivnější hráč dosavadního průběhu vyřazovacích bojů. Ve třech utkáních dal tři branky a na další dvě nahrál. Čtyři asistence má na kontě Mathew Barzal, třemi body je pak doplňují kapitán Anders Lee (1+2) a veterán Valtteri Filppula (0+3).

Pittsburgh se nemůže v brance spolehnout na Matta Murrayho (90,2 % a 3,33 GAA) a v útoku nedokáže najít odpověď na výtečně chytajícího Robina Lehnera (95,1 % a 1,62 GAA), který navazuje na skvělé výkony ze základní části. Bodovými tahouny jsou Jevgenij Malkin s Justinem Schultzem (oba 1+2), v základní části stobodový kapitán Sidney Crosby je ale například stále bez bodu.

Do sestavy Penguins se po zápasové absenci vrátil útočník Jared McCann a nastoupit by měl i dnes. Nebudeme se moci divit, pokud trenér Mike Sullivan udělá ve své sestavě nějaké rošády, kvůli zraněním to ale určitě nebude. Zdravotní problémy nemusí trápit ani Ostrovany.

V brankovišti čekejte znovu Lehnera a Murrayho. Boj o využití prvního mečbolu zahájí Islanders v 1:30 SEČ, Pittsburgh se naopak bude snažit vybojovat si další zápas. 

03:30 St. Louis Blues – Winnipeg Jets

Stav série: 2:1

Před začátkem série St. Louis proti Winnipegu se očekával vyrovnaný souboj. A přesně takovou sérii zatím vidíme. Oba týmy hrají relativně defenzivně – 29 střel za zápas v podání Blues i 27,7 střel v podání Jets se mezi všechny účastniky vyřazovacích bojů řadí na 12. a 14. místo.

Šťastnější s průběhem série mohou být přece jenom více v St. Louis, které dokázalo vyhrát obě dvě úvodní utkání v Kanadě. Doma však Blues ve třetím střetnutí zaváhali, a to i přesto, že po první třetině vedli. Tryskáči odpověděli třemi zásahy ve druhé dvacetiminutovce a dalšími třemi góly odrazili nápor Blues v té třetí.

Ani Connor Hellebuyck (89,7 % a 3,05 GAA), ani Jordan Binnington (88 % a 3,35 GAA) se nemohou pyšnit dobrými statistikami. Zatímco Jets spoléhají na tradiční opory – nejproduktivnějšími hráči jsou Dustin Byfuglien (1+4) a Patrik Laine (3+1) –, za tým z Missouri se prosazují David Perron a Oskar Sundqvist (oba 2+1).

Winnipeg má převahu ve speciálních formacích – v devíti přesilovkách dali svěřenci Paula Mauricea tři góly a sami ubránili 10 z 12 početních výhod soupeře (83,3 %).

V sestavách žádné změny neočekávejte, oba týmy v podstatě nemají nikoho na marodce a nikdo se zatím v průběhu série nezranil natolik, že by musel vynechat zápas. Brankoviště budou znovu hájit Binnington a Hellebuyck, úvodní vhazování je naplánováno na 3:30 SEČ.

04:30 Vegas Golden Knights – San Jose Sharks

Stav série: 2:1

Souboj Vegas a San Jose sliboval atraktivní hokej a přesně toho se (nejen) fanouškům obou týmů dostává. Sharks jasně ovládli úvodní utkání, od té doby však vyhrávají Golden Knights. Naposledy zvládli třetí zápas na domácím ledě, když pět bodů do statistik zapsali Paul Stastny a Mark Stone, jenž dal svůj první hattrick v kariéře. Takzvaná druhá formace Rytířů tak ukázala, jakou šířku útoku má trenér Gerard Gallant se svým realizačním týmem k dispozici.

Čtvrtý zápas bude samozřejmě klíčovým – určí totiž, zda se Vegas přiblíží postupu do druhého kola, nebo zda se série vrátí do Kalifornie za vyrovnaného stavu. Očekávejte tak nástup Žraloků, kteří budou chtít využít své střelecké převahy (32,7 střel ku 29,7) i zatím nepříliš dobře hrající přesilovky (18 %, 3 góly ze 16 příležitostí).

Využít k tomu ale nebudou moci služeb Joe Thorntona, který si ve třetím zápase vyčíhal na Tomáše Noska a za nešetrný zákrok od disciplinárky vyfasoval zápasový trest. Uvidíme, zda se v sestavě objeví obránce Marc-Edouard Vlasic, jenž nenastoupil do minulého duelu. V brance znovu nastoupí Martin Jones, i když jeho statistiky (84,9 % a 5,23 GAA) vypadají strašidelně. Především on tak bude muset podat mnohem lepší výkon.

Knights žádné změny nechystají, v brance nastoupí znovu Marc-André Fleury, který se také nemůže pyšnit zrovna hezkými čísly – 89,7% úspěšnost zákroků a 3,35 inkasovaných branek na zápas. Duel začíná ve 4:30.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.