bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Poslední přežívající bitkař na sklonku kariéry

25. března 2017, 13:35

Josef Potůček

Devět let dřel v AHL. Houževnatě a srdnatě. Nakonec se dostal do stadia, kdy byl připraven pověsit brusle na hřebík. Jeho "poslední pokus" však vyšel. Shawn Thornton přeci jen kariéru v NHL udělal, ba co víc, kromě dvou prstenů za vítěze Stanley Cupu může být hrdý i na svoji hokejovou dlouhověkost.

V devětatřiceti patří mezi nejstarší aktivně hrající hráče. Jak příslovečná situace pro útočníka, kterého si v sedmadevadesátém vybralo Toronto jako 190. celkově. Vždyť právě v AHL si musel mezi i o dekádu mladšími hráči připadat jako kmet.

V podružné hokejové soutěži si odkroutil 605 zápasů. Jen o něco méně než jich dosud odehrál v NHL. Není příliš hráčů, kteří jich mají na kontě více.

„Byl jsem ve fázi, kdy jsem toho měl po krk. Vážně jsem uvažoval, že se stanu policistou v Torontu,“ vzpomíná rodák z ontarijské Oshawy. „Pak jsem se rozhodl tomu dát poslední šanci.“

Jak skvělé rozhodnutí se to ukázalo být.

Z pozice volného hráče podepsal v roce 2006 smlouvu s Anaheimem. Osud tomu chtěl, že se tehdejší týmový tvrďák Todd Fedoruk zranil při bitce s Derekem Boogaardem a Thornton tak dostal výzvu od vedení jej zastoupit. Nikdy se už na farmu nevrátil. Toho roku vyhrál s Ducks svůj první Stanley Cup. V sezóně 2010-11 si pak triumf zopakoval. To bylo již v době, kdy hrál za Boston s renomé neohroženého válečníka.

Thornton vždy chápal svoji roli. V AHL se účastnil 85 bitek, na trestné lavici proseděl 2.468 minut (!) a zaznamenal 161 bodů.

V NHL se pak do pěstního souboje dostal ve více jak 150 případech, dvaačtyřicetkrát skóroval, šedesátkrát na gól přihrával a připsal si do této doby 1.096 trestných minut. To vše takřka v rovných 700 utkáních.

„Jsem docela pyšný na to, že jsem v jedné sezóně (2010-11, pozn. autora) zaznamenal 10 branek a 10 asistencí,“ usmívá se. „Není snadné vstřelit v NHL 10 gólů, když na ledě trávíte omezený počet minut.“

Je veřejným tajemstvím, že někdejší zadák Pittsburghu Marc Bergevin, současný GM Montrealu, se svého času stal chráněným hráčem při rozšiřovacím draftu jednoduše proto, že byl oblíbený u spoluhráčů. Totéž lze říci i v případě Thorntona. Proto se již v průběhu minulého ročníku nechal Pantery přemluvit k současnému jednoletému kontraktu, který mu vynese 600 tisíc dolarů. Jeho vliv na mladé hráče v organizaci Cats je jednoduše nedocenitelný.

„Vedení mi před podpisem smlouvy naznačilo, že zřejmě neodehraju příliš zápasů, že se klidně může stát, že nenastoupím do jediného. Narovinu se mě zeptali, zdali jsem srozuměn se svojí rolí,“ popisuje. „Řekl jsem jim, že to není žádný problém, že jsem celý svůj hokejový život týmovým hráčem a na stará kolena na tom nic měnit nehodlám.“

Když Thornton ví, že večer nebude hrát, dorazí na stadion v 8:30 hodin ráno, po třicetiminutovém kardio cvičení se 45 minut věnuje silovému tréninku.

„Udržuju se v kondici,“ hlásí. „I když toho příliš neodehraju, nechci nikoho zklamat, zvláště poté, co jsem dostal šanci si v NHL zahrát ještě v devětatřiceti.“

A ryšavý bijec nikoho nezklamal. Již teď má příslib od floridských funkcionářů nadále působit v tamní organizaci, ačkoliv tomu již bude bez bruslí a otlučených kloubů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.