bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Poslední šance pro Jumba? Série mezi Sharks a Ducks nabízí spoustu otazníků

10. dubna 2018, 20:00

Jakub Prchal

Před pouhými dvěma lety se San Jose Sharks dostali až do finále Stanley Cupu, když prošli přes některé vynikající týmy jako Los Angeles, Nashville a St. Louis. Na stejný úspěch ale vloni nenavázali a padli s celkem Connora McDavida už v prvním kole. Letos je čeká další divizní rival, Anaheim Ducks.

V aktuálním ročníku se Sharks drželi na druhé příčce Pacifické divize téměř celou sezónu, což o Ducks říct nelze. Ti museli překonávat výrazné potíže se zdravotním stavem některých klíčových opor a dlouho se pohybovali pod čarou. Díky famóznímu finiši se Ducks z nepostupových pozic vyšplhali o bod před San Jose a získali tak výhodu domácího prostředí v prvním kole bojů o Stanley Cup.

Stresujícími chvílemi si prošel trenérský štáb Ducks také nedávno, když se jim zranil John Gibson, jednoznačná brankářská jednička. Ten nakonec vynechal poslední tři zápasy základní části, v pondělí už se ale hlásil na tréninku v plném procesu bez omezení. 

Jak je důležité formu načasovati

V průběhu sezóny, když se Ducks nedařilo, sáhl generální manažer Bob Murray k několika změnám v kádru. Díky hloubce v defenzívě si mohli dovolit obchodovat se Sami Vatantenem a z New Jersey na oplátku získali Adama Henriqueho, který tak doplnil dvojici centrů Ryanů Getzlafa a Keslera. V prvním kole play-off se však defenzíva musí vypořádat se ztrátou Cama Fowlera, který patřil k nejútočnějším obráncům v týmu, a obchodovaný Vatanen by se jim nadmíru hodil.

Ducks ideálně načasovali formu na play-off - v posledních deseti zápasech prohráli jen dvakrát, včetně výhry na ledě o play-off bojujících Kings. Pokud hledáme na jejich hře nějakou slabinu, výrazně se oproti sezónnímu průměru (17,8 %) zhoršila přesilovka, která ve zmiňovaných deseti zápasech spadla až na úroveň třinácti procent využití.

Minisouboj Getzlaf – Vlasic?

Jestli se Ducks na něco mohou upínat, tak na výkony kapitána Ryana Getzlafa, který je ve věku 32 let plně schopen naklonit vývoj série na svoji stranu. Právě Getzlaf byl v této sezóně jedním z dvojice hráčů, která dokázala pravidelně bodovat. V loňském play-off však Nashville dokonale zmiňovaného hráče eliminoval, což byl jedním z hlavních důvodů vypadnutí Ducks.

Očekává se, že právě na jeho formaci Sharks nasadí defenzivní pár Vlasic -  Braun, který může v sérii hrát důležitou roli, stejně jako tomu bylo ve finálové sezóně 15/16, kdy dvojice vyřadila ze hry všechna útočná esa Kings, Blues a Predators.

S Kanem neporazitelní, bez Kanea poražení

Co se týče aktuální formy San Jose, jakoby se po získání Evandera Kanea napilo živé vody. Vždyť v období od sedmadvacátého února do sedmadvacátého března prohráli jen dvě utkání z třinácti možných, přičemž během této doby si připsali osmizápasovou sérii výher – nejdelší od roku 2011. Dalších šest utkání základní části se jim však nevydařilo, vyhráli jen jednou proti Coloradu. Nutno dodat, že nastupovali právě bez Evandera Kanea, kterého trápilo drobné zranění po střetu u mantinelu. S rekordem 12-6-1 od trade deadline však stále patří k týmům s nejlepší formou v lize.

Poprvé bez Marleaua. A co Thornton?

Pro Kanea, který v sedmnácti zápasech za Sharks zaznamenal čtrnáct bodů, půjde o historicky první play-off v kariéře. „Vždycky jsem si říkal, že si myslím, že jsem hráč pro play-off. Sledoval jsem styl hry. Je to něco, na co jsem žárlil. Nyní mám šanci svá slova potvrdit,“ tvrdí samotný Evander Kane.

Sharks svými výkony od třiadvacátého ledna potvrdili, že už nejsou pouze týmem Joea Thorntona, bez kterého neumí vyhrávat. Neznamená to však, že jednoho z nejlepších nahrávačů v historii ligy neuvidí rádi zpět na ledě. Opora jeho kalibru se ve vyřazovacích zápasech hodí. Po třech měsících absence vypadá jeho návrat stále reálněji, do prvních dvou utkání série však ještě pravděpodobně nezasáhne.

Vyrovnanost obrany a útoku

Velkou výhodou v sérii může být pro San Jose vyváženost všech čtyř formací a kvalitní obsazení pozice centra. Vždyť hned třináct hráčů si v letošní základní části připsalo alespoň třicet bodů, což je nejlepší výsledek ze všech týmů v lize! Od prvního března pak Žraloci nastříleli šedesát čtyři branek a zařadili se tak k nejofenzivnějším týmům soutěže.

Zároveň patří k nejlépe bránícím celkům, jelikož mají druhé nejlepší oslabení a devátou nejlepší obranu z hlediska průměru inkasovaných gólů na zápas. Zkrátka, téměř ve všech důležitých statistikách se Sharks pohybují v popředí.

Poslední šance pro Jumba?

Žraloci se upínají také na výkony gólmana Martina Jonese, který sice nechytal v první polovině sezóny podle představ, díky vynikajícímu období od začátku ledna ale zanechal jakékoliv pochybnosti o jeho kvalitě stranou.

Tým, který se vyznačuje kombinací zkušených veteránů a mladé krve ve formě Tierneyho, Hertla, Meiera či Labanca, má možná poslední šanci získat Stanley Cup pro legendárního Joea Thorntona.

Z hlediska vzájemných zápasů nasvědčuje všechno ve prospěch Sharks, vždyť ani v jednom ani ze čtyř duelů neodešli s prázdnou, přičemž třikrát vyhráli. Ducks si naopak nepřipsali ani jedno vítězství v základní hrací době.

Tip redakce: 4:2 na zápasy, postoupí San Jose Sharks

Názor autora: Sharks v posledních šesti zápasech základní části nepředvedli plný potenciál, zatímco Ducks tvrdě bojovali o příslušnost v play-off.  Pro San Jose bude klíčové, jak se povede Evanderovi Kaneovi, ale také to, jak eliminují hrozbu ve formě Rickarda Rakella a Ryana Getzlafa. Jestliže se jim to podaří, s velkou pravděpodobností postoupí. Ducks budou muset hrát defenzivně, zatímco Sharks mohou diktovat tempo hry v ofenzivním pásmu.

Vzájemné zápasy

Anaheim Ducks - San Jose Sharks 2:3sn.
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 2:6
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 2:3sn.
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 2:1sn.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.