bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pozdvižení kvůli masce. Nosit ji nebudu, nikoho jsem nechtěl urazit, kaje se Holtby

14. prosince 2020, 10:36

Tomáš Zatloukal

Jedna překážka za druhou, takhle si přestup do Vancouveru zkušený gólman Braden Holtby jistě nepředstavoval. Nejprve se na pár dní zasekl na americko-kanadských hranicích kvůli svým želvám, teď řeší další patálii. Na novou masku si totiž nechal od švédského umělce Davida Gunnarssona vyobrazit Thunderbirda, nadpřirozené stvoření z kanadských bájí. Zástupci původních obyvatel Kanady se proti tomu okamžitě ohradili.

Problematika etnických skupin je v tuto chvíli za velkou louží jedním z nejnaléhavějších témat.

Ostatně se už opakovaně dotkla i profesionálního sportu. Pokud je řeč o původních obyvatelích Severní Ameriky, vrátit se můžeme třeba k červencovému kroku, kdy se fotbalový Washington zřekl názvu Redskins (Rudokožci).

Hokejové Chicago zase zakázalo fanouškům nosit indiánské čelenky a tomahavky, své kultovní logo zatím před sílící kritikou ubránilo.

V této atmosféře pak i relativně nevinná věc může vyvolat příval negativních reakcí. Přesně to o víkendu zažil Holtby. Když zaznamenal nepříznivé ohlasy na svou novou masku, rychle přispěchal s omluvou.

"Omlouvám se všem, koho jsem tím designem urazil. Rozhodně to nebyl můj záměr. Každopádně jsem dostal cennou lekci," napsal Holtby na sociální sítě. A dodal, že masku s Thunderbirdem nosit ve Vancouveru nebude.

Proč hromový opeřenec v Gunnarssonově podání vadil?

"Okamžitě, když jsem tu masku viděl, ačkoliv vypadala skvěle, říkal jsem si: Kdo ji namaloval? Hned mě napadlo, že jde o kulturní apropriaci," řekl Robert Philips, jeden z politiků zaměřujících se na problematiku původního kanadského obyvatelstva.

Co je zmíněný terminus technicus, ona kulturní apropriace?

Konkrétní příklad řekne víc než strohá definice. Když vidíte fanouška Blackhawks, jak pobíhá po stadionu s indiánskou čelenkou a tomahavkem, jde o vzorovou situaci kulturního přisvojení.

Holtby měl dvě možnosti, jak nikoho nepohoršit. Zaprvé si Thunderbirda na masku vůbec nedávat. Druhou variantu mu nabízí Jay Soule, umělec z řad původního kanadského obyvatelstva.

"Pokud brankář chce na svou masku indiánské umění, měl by oslovit indiánského umělce," míní Soule. A Holtby si po své omluvě přesně tuhle cestu vybral a už si další masku objednal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.