bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pozor, letí Kuzněcov! Loňské play off hodil za hlavu, teď září

10. května 2017, 10:00

David Jahoda

Útočník Washingtonu Jevgenij Kuzněcov si ve volných chvílích rád zahraje známou hru FIFA. Proč to zmiňujeme? Protože právě v ní našel inspiraci ke gólové oslavě v podobě letícího ptáka, kterou už párkrát předvedl. A je to trochu příznačné. Ruský hokejista totiž v letošním play off po ledě doslova léta, jen těžko mu někdo odebírá kotouč. Loňskou vyřazovací část, v níž vyhořel, hodil za hlavu, a nyní patří mezi hlavní důvody, proč Capitals stále mohou snít svou pohádku o Stanley Cupu.

V minulé sezóně vstupoval Kuzněcov do vyřazovací části jako autor 77 bodů ze základní části. Jenže v nejdůležitější části sezony zklamal. Ve dvanácti zápasech zaznamenal jen dva body za jednu branku a stejný počet asistencí. I kvůli jeho neproduktivitě se Capitals jako vítěz základní části pakovali z boje o Stanleyův pohár už po druhém kole. 

O rok později se Kuzněcov společně s Washingtonem ocitli v prakticky stejné situaci. Do vyřazovací části šli z úplně prvního místa. Rozdíl tu však je, v sestavě mají Caps úplně jiného Kuzněcova, než který se proháněl na ledě loňské jaro. Během šesti zápasů prvního kola proti Torontu rodák z ruského Čeljabinsku zapsal tři body (1+2). To možná nebudí v očích soupeřovy obrany až takovou hrůzu. Jenže povídejte to nyní Penguins.

Obhájce titulu měl po čtyřech duelech postup do finále Východní konference na dosah, jenže i díky výbornému Kuzněcovovi je situaci aktuálně úplně jiná. Série se nakonec rozsekne až v sedmém duelu. Jaký na tom má centr druhé formace Capitals podíl? V šesti utkáních proti Pittsburghu si připsal sedm bodů (4+3). V pátém duelu, kdy šlo Caps poprvé o krk, navíc vstřelil vítěznou branku. A ne ledajakou, brankáře Marca-Andrého Fleuryho překonal téměř z nulového úhlu.

„Věděl jsem, že Fleury proti první střele vždycky hodně vyjíždí. Byla to hezká dorážka,“ liboval si po pátém utkání Kuzněcov v rozhovoru pro NHL.com. Ani za nepříznivého stavu v sérii pro svůj tým nevypadal čtyřiadvacetiletý Rus nikterak nervózně. „Vy si myslíte, že mě to nějak svazuje?“ ptal se novinářů s úsměvem. „Vždycky jsem uvolněný. Snažím se hokej užívat. Žiji pro takové momenty, jsou to zápasy, kvůli kterým v létě dřete a v základní části hrajete 82 utkání,“ poznamenal Kuzněcov.

Jeho slova by se mohla zdát jako často slýchané fráze, jenže při sledování jeho herního projevu opravdu máte pocit, že Kuzněcova nic nesvazuje. Když si vezme kotouč na svou hůl, vypadá to, že není šance, aby mu jej někdo sebral. Nečekanou myšlenkou pak dokáže dokonale vykolejit soupeřovu obranu. 

Spolu s Marcusem Johanssonem a Justinem Williamsem zatím tvoří jeden z nejnebezpečnějším útoků play off. Když byl Washington jednou nohou nad propastí, rozhodl se kouč Barry Trotz sestavou zatočit. Alexe Ovečkina přeřadil do třetí lajny, Andrého Burakovskyho místo něj do první. Druhý útok však nechal netknutý.

„Vždycky jsem uvolněný. Snažím se hokej užívat. Žiji pro takové momenty, jsou to zápasy, kvůli kterým v létě dřete a v základní části hrajete 82 utkání.“

Poté, co Kuzněcov svou brankou rozhodl pátý duel, zaskvěl se také v tom šestém. Na demolici Pittsburghu na jeho ledě v poměru 5:2 se podílel dvěma asistencemi. Zejména přihrávka na úvodní gól T. J. Oshieho stála za to. 

Není proto vůbec divu, že v posledních dnech slyší na svou adresu jen slova chvály. „Poučil se z loňského roku. Dokázal se víc sžít s tím, jak těžké je v play off hrát,“ řekl Barry Trotz. Podobně jako hlavní trenér Caps smýšlí i obránce vítězů Prezidentovy trofeje Brooks Orpik. „Myslím, že minulý rok na sebe sám vyvinul až moc velký tlak. Podle mě hraje nyní daleko víc v klidu a je o hodně sebevědomější,“ pravil Orpik pro The Washington Post

Kuzněcov, jemuž se závěrem tohoto ročníku končí dvouletá smlouva na tři miliony dolarů ročně, není v letošním play off jen spolehlivým článkem ofenzívy, výtečně pracuje také v obranném pásmu. „Je dobrý bruslař. Myslím si ale, že v tom není lepší, než třeba před třemi lety. Rozdíl je v tom, že se naučil, jak tuto přednost využívat. V defenzivní práci se o hodně zlepšil,“ chválil Kuzněcova Orpik.

Suma sumárum, Kuzněcov je na nejlepší cestě stát se možná největší hvězdou Washingtonu. „Myslím, že na sebe vzal odpovědnost být TOP hráčem," přitakává Trotz. Co bude za pár let ale nyní „Kuzy“ v hlavě nemá, nejbližší budoucnost směřuje k jedinému bodu – zápasu číslo sedm v sérii proti Pittsburghu. Pokud bude Kuzněcov i v něm létat po ledě se stejnou lehkostí jako doposud, budou šance Capitals na úspěch větší.

V případě, že Caps sedmý zápas nezvládnou, budou všechna pozitiva zapomenuta. „Říkal jsem to celý rok, říkám to i nyní v play off. Abychom vyhrávali, potřebujeme ho v nejlepší formě,“ motivuje svého parťáka z útoku Justin Williams.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.