bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Práva na Bishopa patří Dallasu. Jsem nadšený, říká. Upíše se Stars?

11. května 2017, 16:00

David Jahoda

Vypadá to, že jedna z největších ryb, ba dokonce možná ta vůbec největší, do jezírka s názvem trh s volnými hráči nakonec vůbec nevpluje. Týmu Dallas Stars se totiž povedlo z Los Angeles získat práva na brankáře Bena Bishopa. Stars věří, že se jim s vytáhlým gólmanem povede podepsat smlouvu ještě před 1. červencem, a vyřeší tím tak ožehavou situaci v brankovišti svého celku. A vězte, že existuje několik faktorů, které mluví pro Bishopovo setrvání v Dallasu.

Už v posledních dnech se v zámořských médiích vyrojily se spekulace o tom, že by se některé týmy mohly pokusit o získání práv na Bena Bishopa ještě předtím, než se otevře trh s volnými hráči. Bylo jasné, že Bishop v Los Angeles nezůstane. V kalifornském mužstvu má výsadní pozici Jonathan Quick, a držet v týmu i Bishopa by hned z několika důvodu nemělo smysl. Oba brankáři potřebují chytat, navíc by oba ukrajovali z platového stropu nemalou část peněz. Prostě s touto variantou se vůbec nepočítalo.

Proto byl nový generální manažer Los Angeles Rob Blake otevřený přijímat telefonáty kolegů z jiných celků. A asi nebylo velkým překvapením, když o služby Bena Bishopa projevil zájem generální manažer Dallasu Jim Nill. Stars totiž dva roky sázeli na finské duo Kari Lehtonen – Antti Niemi, ovšem ani jeden z nich nepředváděl takové výkony, které by tým, který pomýšlí na nejvyšší mety, potřeboval.

Pro LA to navíc znamenalo dobrou možnost, jak z Bishopova odchodu ještě něco vytěžit. Kings za poslání práv na Bishopa do Dallasu získali čtvrtou volbu v letošním draftu, kterou Stars obdrželi od Montrealu ve výměně za obránce Jordieho Benna. „Vloni skončil v hlasování o Vezinovu trofej na druhém místě, jeho životopis je báječný. Doufáme, že se nám podaří jej podepsat, že se stane součástí posunu našeho celku vpřed a pomůže nám být defenzivně daleko lepší," řekl pro sportsday.dallasnews.com Jim Nill.

Bishop zná Hitchcocka i místní prostředí

Důvody, proč chtějí Stars Bishopa podepsat jsou známé. Hodně věcí však naznačuje i to, že má o kontrakt s Dallasem zájem i sám Bishop. „Nechci jinak předbíhat, protože vyjednávání jsou teprve v procesu. Ale jsem nadšený," řekl Bishop pro NHL.com poté, co se dozvěděl, že práva na něj získali Stars. 

Prvním důvodem je dobrý vztah s novým lodivodem Dallasu Kenem Hitchcockem, který už měl po konci ročníku 2016/17 namířeno do penze, jenže nabídka Stars, s nimiž v roce 1999 vyhrál dosud jediný titul v historii klubu, jej přesvědčila, aby pokračoval. Bishop ale pod Hitchcockem nikdy nehrál. Jak je tedy možné, že se dobře znají? Bishop totiž žije v St. Louis a s tamními Blues často před startem kempu ve svém týmu s Bluesmany trénoval. 

„Myslím, že spolu máme dobrý vztah. Proti týmům, které v St. Louis měl, se vždycky hrálo těžce," uvedl Bishop na adresu Hitchcocka. „Měl jsem možnost sledovat ho zblízka a jedna z věcí, kterou jsem vysledoval je, že nedává střelcům moc příležitostí ke skórování. Dá vám velkou práci ho překonat," poznamenal Hitchcock. 

Je tu také fakt, že Bishop by nehrál tak v úplně neznámém prostředí. V sezoně 2004/05, kdy hrál juniorskou NAHL, oblékal dres Texasu Tornado, tedy celku, který sídlí v městě Frisco, jež je zhruba půl hodiny daleko od Dallasu. „Znám tohle místo. Ve Friscu jsem absolvoval střední školu, vím, jak zapálení do hokeje tu fanoušci jsou. Když jsem se tuhle zprávu (o výměně do Dallasu) dozvěděl, byl jsem opravdu nadšený," svěřil se.

No a pak je tu ještě jeden důvod. I když Dallas v ročníku 2016/17 vyhořeli, nepostoupili ani do play off, dá se předpokládat, že v následující sezoně budou lepší. Pomoci k tomu má nový trenér a právě nový brankář. „Stars mi nyní připomínají tým v Tampě, když jsem tam poprvé přišel. Je tu velký potenciál pro střílení gólů, na druhou stranu jsou zde místa, na kterých se musí zapracovat a zlepšit je," dodal Bishop pro NHL.com.

Lehtonen a Niemi? Stars jednoho z Finů asi vykoupí 

Je jasné, že získáním práv na Bishopa práce pro vedení Stars teprve začíná. Prvním cílem je s třicetiletým brankářem podepsat smlouvu, a to nejlépe do 17. června, kdy musí všechny celky odevzdat seznam hráčů, které budou v expanzním draftu chránit. Mužstva mohou chránit jen jednoho brankáře, a kdyby v tu dobu nebyl Bishop ještě podepsaný, byla by tu možnost, že by jej Vegas Golden Knights mohli svou nabídnou přetáhnout na svou stranu. 

Předpokládá se ale, že se do tohoto data Bishop Dallasu upíše, a Stars tak dají k dispozici oba finské brankáře. Jenže těžko předpokládat, že by si Vegas vybrali jednoho předplacených brankářů (Lehtonen 5,9 mil., Niemi 4.5 mil.), kteří se v posledních dvou sezonách ani jeden nedokázali dostat byť jen nad metu 90,6 % úspěšnosti zákroků. Daleko pravděpodobnější tak je, že jednoho ze zmíněných gólmanů Stars vykoupí ze smlouvy. Tuto příležitost budou mít mezi 15. až 30. červnem, což je prostor vyhrazený pro případné vykoupení hráčů ze smluv.

Ben Bishop je na konci svého dvouletého kontraktu, který podepsal ještě v Tampě Bay. Smlouva mu zajišťovala 5,950 mil. dolarů ročně a dá se předpokládat, že suma, kterou mu budou muset Stars nabídnout, nebude o nic nižší. Ve své kariéře si zachytal za St. Louis, kterého ho v roce 2005 z 85. pozice draftovalo, Ottawu, Tampu, s níž došel v roce 2015 až do finále Stanley Cupu, a naposledy za Los Angeles, které jej do mužstva přivedlo se záměrem vyztužit pozici brankáře pro play off. Jenže toho se Kings nakonec vůbec nezúčastnili. V ročníku 2016/17 odchytal Bishop 39 duelů s úspěšností zákroků 91,0 % a průměrem inkasovaných branek na utkání 2,54.

Za věc jistě stojí ještě jedna zmínka. V případě, že se Bishop se Stars skutečně domluví, bude se jednat už o druhé lákavé jméno na postu brankáře, které mělo být, ale nebude v létě mezi volnými hráči. Prvním byl Scott Darling, jehož práva nedávno z Chicaga získala Carolina, a následně s ním podepsala kontrakt na čtyři roky, který mu průměrně zajistí plat 4,15 milionů dolarů za sezonu. Seznam zbylých potenciálních volných gólmanů naleznete ZDE

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.