bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Právník, politik, byznysmen, hokejový svéráz. Ken Dryden slaví sedmdesátiny

9. srpna 2017, 19:00

Jiří Lacina

Byl mužem mnoha řemesel. Politikem, obchodníkem, spisovatelem, promovaným právníkem, nehynoucí slávu mu ovšem zajistily dvě věci: kariéra hokejisty a kniha, ve které ji fenomenálním způsobem přiblížil. Dříve narození fanoušci, kteří měli v sedmdesátých letech možnost navštěvovat montrealskou halu Forum, si ho budou navždycky pamatovat v jeho nezaměnitelném postoji v brankovišti Canadiens.

Nováček s klidem mazáka

Pokud vám přišel loňský příběh Matta Murrayho z Pittsburghu ohromující, pak vězte, že nebyl zase tak ojedinělý. Mladý brankář Ken Dryden měl za sebou v premiérové sezóně 1970-71 v základní části jen šest zápasů, skvělé výkony – úspěšnost zákroků 95,7 a průměr obdržených branek 1,65 – byly však o tolik lepší než u zavedeného vládce brankoviště Rogatiena Vachona, že dostal v play off šanci jako jednička.

Šuškalo se cosi o tom, že měl být vlastně jen obětním beránkem. Ano, Montreal byl tehdy silný, ale jeho soupeř pro první kolo byl ještě silnější. Boston měl v sestavě fantastické duo Phil Esposito – Bobby Orr. Esposito zrovna vytvořil nový rekord v počtu posbíraných bodů (152) i nastřílených branek (76). Do té doby 150 bodovou hranici nikdo v historii ligy nepřekonal.

První duel vyhráli doma Bruins hladce 3:1. Ve druhém vedli v průběhu utkání už 5:1. „Bylo mi čtrnáct,“ vzpomíná nynější montrealský novinář. „Řekl jsem otci, že je to hotové a odešel jsem spát. Táta mě během jednoho z největších obratů v historii Canadiens neprobudil…“

Dryden zavřel krám. A hosté se probrali. Šesti brankami po sobě dovedli utkání ke konečnému výsledku 5:7. Habs nakonec postoupili po sedmi zápasech. Zvládli i další soupeře. Ve druhém kole v šesti utkáních Minnesotu, ve finále znovu v sedmi Chicago, kde tehdy zářili Stan Mikita a Bobby Hull. Kometa jménem Dryden dostala Conn Smythe Tropy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Jeho vrcholná kariéra trvala jen osm sezón (z té první fakticky jen play off). Těch osm let mu ale stačilo k tomu, aby vyhrál šestkrát Stanley Cup (1971, 73, 76, 77, 78, 79). Do NHL nechvátal, vstoupil do ní ve 24 letech. Ve 32 skončil. V sezóně 1973-74 si dal pauzičku, vynechal ji, aby stihnul povinnou praxi v právnické firmě a v klidu odpromoval na McGillově univerzitě. Hokejisté v té době už nevydělávali zrovna málo, pro Drydena mělo ale vzdělání přednost.

The Game

Svérázný a současně velmi sensitivní chlapík dovedl o hokeji přemýšlet. V roce 1983 mu vyšla kniha „The Game“, přibližující atmosféru šatny Canadiens sedmdesátých let. Kniha je rozdělena do sedmi obsáhlých kapitol podle sedmi dnů v týdnu, pondělí – neděle. Pro mnoho lidí, mezi něž se hlásí i autor těchto řádků, jde o nejlepší knihu o ledním hokeji, která kdy vyšla.

Strhující dílo je především dokonalou sondou do psychiky profesionálního sportovce. Drydenova schopnost vykreslit atmosféru hokejové kabiny je fenomenální, originální, jedinečná a bez nejmenších pochyb – nadčasová. Stejně výjimečná je jeho schopnost reflektovat a detailně rozebrat lidi, po jejichž boku hokejovým životem procházel.

Za všechny citujme pasáž, kde vzpomíná na někdejšího trenéra Habs Scottyho Bowmana: „Není typem člověka, kterého je snadné si oblíbit. Neplácá nikoho po zádech, nekřesne si s vámi pěstmi, nechytne vás za loket. Nepodívá se vám do očí, je ostýchavý a nepříliš přátelský. Prudký, přímý, bez velké přívětivosti a šarmu. Vypadá chladný, drsný, někdy nepříjemný, kontroverzní, ale nikdy povahově barvitý. Matoucí, nepochopený, nečitelný v každém směru, krom jediného: je to vynikající trenér, nejlepší kouč své doby.“

Po skončení hokejové kariéry se Dryden věnoval právnické praxi. V letech 2004-2011 byl poslancem v kanadském parlamentu. Komentoval pro televizi, učil na vysoké škole, provozoval řadu obchodních aktivit. Jeden z nejsvéráznějších hokejistů všech dob, jenž se odmítl stát otrokem davů a vždycky sebejistě kráčel tam, kam ho srdce táhlo, se 8. srpna 2017 dožívá kulatých sedmdesáti let. Gratulují mu nejen v Montrealu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.