bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Představujeme nováčka: Hokej u nás nebude nuda, slibují v Las Vegas

10. června 2017, 8:00

Jiří Lacina

Do rozšiřovacího draftu, který zásadním způsobem naplní soupisku Zlatých rytířů, už nezbývají ani dva týdny. V klubu se teď pracuje „na plné pecky“, jinak to ani říct nejde. Profesionální i amatérští skauti hledají talenty po celém světě, ostatně několik hráčů mimo NHL už má v Las Vegas podepsanou smlouvu. Dalším důležitým zdrojem bude vstupní draft.

Golden Knights se stanou první velkou sportovní organizací ve městě. Možná proto cítí zvláštní odpovědnost. Jejich hlavním cílem je bavit lidi. K tomu je potřeba postavit konkurenceschopný tým. Realizace něčeho tak zbrusu nového je bezpochyby vzrušující pro všechny fanoušky napříč NHL. Naposledy jsme měli možnost sledovat podobný proces před sedmnácti lety.

„Existuje jen jediný způsob budování úspěšného týmu, a to je kombinací silného draftování a výchovy talentů, efektivních výměn a podpisů na trhu s volnými hráči,“ rekapituluje svoje možnosti generální manažer Las Vegas George McPhee. „Nechceme hrát zalezlí vzadu, hráči to nemají rádi. Chtějí svobodu v pohybu i myšlení. Hokej by nikdy neměl nudit.“

Žádný fanklub defenzivního hokeje, hrát se bude útočně

McPhee zamýšlí postavit rychlý tým plný šikovných hráčů. Také proto si pořídil na post kouče Gerarda Gallanta, který odjakživa preferoval tvořivé typy, jimž rád nechával volnost. S Floridou Panthers vyhrál tenhle finalista Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra v sezóně 2015-16 Atlantickou divizi, společně byli osmým nejofenzivnějším týmem v NHL.

Generální manažer Las Vegas se jako jeho hlavní stavitel nemíní inspirovat příběhy předešlých týmů, které rozšiřovaly ligu během posledních expanzí. Má spíš v úmyslu navázat na vlastní zkušenosti z období sedmnácti let (1997-2014), kdy pracoval pro Washington Capitals. Během jeho posledních pěti sezón byly v lize jen dva týmy, které nastřílely víc branek než Caps (1121 gólů).

„Můžeme se podívat na tým, který jsme vybudovali ve Washingtonu,“ vybízí McPhee. „Je to talentovaná parta. Sestava má šířku, rychlost, hráče s dobrým charakterem i parametry. Ten tým měl pár opravdu výjimečných sezón. Uděláme to nejlepší, abychom postavili podobný typ mužstva.“

Jeho základ vznikne v rozšiřovací draftu, jenž proběhne 21. června v Las Vegas. Kancelář Golden Knights obdrží od ligy 18. června seznam nechráněných hráčů a bude mít 72 hodin, aby si z nich postavila základní tým. Kluby se proto letos zdráhají se svými volnými hráči podepisovat předčasně smlouvy, aby si je potom nemuseli chránit. Přitom mohou být předběžně dohodnuti.

McPhee se spolu se svými lidmi na ten velký den důkladně připravuje. Může si vybírat, ale může také „kasírovat“ kompenzace za to, že si nevybere. Pokud Golden Knights „přehlédnou“ nebo si naopak vyberou konkrétního nechráněného hráče, může se jim za to konkurence revanšovat například volbou v draftu. Oficiálně prý zatím taková transakce domluvena není, je ale reálné, že k ní dojde.

Peníze máme, mladým hráčům dáme čas

Zkušenosti z posledních expanzí, naposledy přišli do ligy jako nováčci v roce 2000 Columbus a Minnesota, ukazují, že tyto týmy spoléhaly hlavně na rozšiřovací draft. V některých případech se povedlo ihned zapracovat do mužstva první volbu vstupního draftu, víc obvykle ne. Také George McPhee nemíní tlačit na zelenáče, které si vybere na vstupním draftu 23.-24. června, aby se ihned dostali do mužstva.

„Neumím si představit, že budou připraveni už na úvodní zápas,“ pochybuje o způsobilosti osmnáctiletých chlapců pro velký hokej osmapadesátiletý klubový šéf. „Je lepší dát jim čas.“

Podpis třicetiletého Vadima Šipačova naznačuje, že Zlatí rytíři mohou být aktivní také na trhu volných hráčů, ať už v NHL nebo v Evropě. Talentovaný Rus přesně naplňuje představu šikovného hokejisty, Šipačov patřil dlouhodobě k nejproduktivnějším hráčům Kontinentální hokejové ligy. Loni byl se 76 body (26+50) za Mozjakinem (85) a Kovalčukem (78) v ligovém bodování třetí.

„Bill Foley utratí, co je schopen, abychom přivedli na led dobrý tým. Chce vyhrávat. Už zaplatil půl miliardy dolarů za licenci a dalších 30 miliónů za tréninkové středisko,“ věří svému majiteli McPhee.

Kvalitní mužstvo bude předpokladem pohledného hokeje a zábavy pro fanoušky. „Chceme být konkurenceschopný tým se silnou identitou,“ dodává asistent generálního manažera Kelly McCrimmon. „Budeme hrát tempo hokej, který bude lidi bavit a v němž se budou moci hráči vyvíjet. Takový je náš obecný záměr, jak bychom chtěli vypadat.“

Předešlé díly:

Představujeme nováčka: První expanze po 17 letech, 31. klub je z Las Vegas

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.