bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přehlížený Alfredsson? Rád bych ho konečně viděl v Síni slávy, povídá Spezza

24. června 2020, 12:15

Tomáš Zatloukal

Jejich gólové akce přihrávaly fanouškům ottawských Senatorů pizzu zdarma. Spolu s Danym Heatleym tvořili jeden z nejlepších útoků 21. století. Jason Spezza na spolupráci s Danielem Alfredssonem s oblibou vzpomíná. A je přesvědčený o tom, že švédská legenda patří do Síně slávy.

Už třikrát se na něj nedostalo.

Komise slavné Hockey Hall of Fame našla v letech 2017, 2018 i 2019 lepší kandidáty pro vstup do výjimečné společnosti.

A favoritem číslo jedna není Alfredsson ani dnes. Dlouholetému kapitánovi Sens nejspíše ubližuje v očích hlasujících fakt, že nikdy nezískal Stanley Cup a doma ve vitríně nemá kromě Calder Trophy žádné prestižní individuální ocenění.

Spezza se ale na Alfredssonovu kariéru divá z jiného prizmatu. "Moc rád bych Alfieho mezi novými členy viděl. Doufám, že mu hlasující projeví úctu, jakou si zaslouží. Sice se nestal šampionem NHL, ale na mezinárodní scéně toho vyhrál spoustu."

Současný centr torontských Maple Leafs má na mysli dvě olympijské medaile (včetně jedné zlaté) a další čtyři z mistrovstvích světa. Úspěchy s Tre Kronor nejsou jediným Spezzovým argumentem.

"Pozvedl hokej v Ottawě, pomohl klubu získat respekt. Pro tamní komunitu toho udělal kvanta, jak na ledě, tak mimo něj," míní Spezza, který po boku nyní sedmačtyřicetiletého seveřana prožil celých deset let.

Ano, Alfredsson platil za hvězdu první velikosti, příkladného lídra a navíc se výrazně angažoval mimo mantinely. Zapojil se do řady charitativních projektů. NHL to nenechala bez povšimnutí, udělila mu postupně jak King Clancy Trophy, tak Mark Messier Leadership Award.

Jen pro úplnost: za 1246 zápasů stihl "Alfie" v zámořské soutěži nastřílet 444 gólů a nastřádat 1157 bodů.

Jenže je jeho stopa v dějinách NHL dostatečně výrazná na to, aby vedla až do Síně slávy? Komise mohla Alfredssona vybrat už třikrát, ale pokaždé se rozhodla pro jiné muže. Učiní tak i počtvrté?

Očekává se, že se dostane na Jaromea Iginlu a Mariána Hossu. Spekuluje se o Dougu Wilsonovi, Patriku Eliášovi, Curtisi Josephovi, Theorenu Fleurym či právě "Alfiem".

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.