bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přehlížený tahoun. Žralokům roste v Meierovi nepostradatelný hráč

16. prosince 2018, 10:30

Matěj Hodoval

Pozornost v San Jose byla před sezonou upínána především na jejich modrou čáru, když k Burnsovi s Vlasicem přibyl ještě Erik Karlsson. Mezi útočníky pak nejvíce zájmu budí jména jako Pavelski, Thornton, Couture nebo Hertl. Jenže v již tak nabitém žraločím teritoriu roste další jméno, které se NHL bude muset naučit.

Sharks před letošní sezonou posílili již o zmíněného Erika Karlssona, čímž se okamžitě vyhoupli mezi žhavé kandidáty na zisk Stanleyova poháru. Jenže Žraloci na startu ročníku příliš jistě nepůsobili a s hvězdnou sestavou nedosahovali odpovídajícím výsledkům. Dokonce se spekulovalo, že by o místo mohl přijít hlavní trenér Peter DeBoer.

Ovšem lodivod Sharks zdá se nakonec našel ideální složení formací, do kterých zařadil další dva české hráče. Vytvořil tři fungující obranné páry, sedl si i útok a jako bonus se rozchytala brankářská jednička Martin Jones. Tým šlape, na čemž má velkou zásluhu i jeden muž, jenž za své výkony nedostává tolik kreditu, kolik by si zasloužil. Řeč je o Timo Meierovi.

San Jose draftovalo švýcarského hokejistu v roce 2015 v prvním kole na deváté pozici. Rodák z Herisau strávil následující sezonu v juniorské QMJHL, kde s celkem Rouyn-Noranda Huskies získal titul. Rok na to se dočkal. Ve své nováčkovské sezoně odehrál za Žraloky 34 zápasů, přičemž v nich vstřelil tři góly a na další tři přihrál. Jinak ale pokračoval ve svém rozvoji na farmě.

V sezoně 2017/2018 si již Meier vybojoval pevné místo v sestavě Petera DeBoera, za což se odměnil 36 kanadskými body. Vedení jistě začalo docházet, jaký klenot vlastně v týmu mají. Tentýž ročník ještě hráč mimochodem stihl vypomoct výběru Švýcarska ke stříbrným medailím na mistrovství světa.

A jak si vede Švýcar letos? Stačí se podívat na týmové bodování. Zde se Meier dělí o první příčku s Loganem Couturem. Dvaadvacetiletému útočníkovi se navíc daří i střelecky. V této disciplíně je u Sharks druhý, dvě trefy mu schází na kapitána Pavelskiho. Celkem zatím zvládl mladík s osmadvacítkou na zádech osmnáct zásahů a čtrnáct gólových přihrávek, k překonání svého maxima je tedy blízko.

Kvůli zranění neodehrál ani všech 33 dosavadních klání. A právě ve třech představeních, které vynechal, se ukázalo, že pro Sharks začíná být klíčový. Během jeho absence prohráli Žraloci dva ze tří zápasů (proti Maple Leafs a Senators). Po návratu Meiera z marodky zvítězilo San Jose ve čtyřech z pěti utkání. Švýcarský talent se nyní jeví v neskutečné formě – v obou posledních zápasech nasázel po dvou gólech. V kabině za to také sklízí chválu.

„Vidíte na něm tu sebejistotu, hraje výborný hokej,“ říká Joe Thornton.

„Timo je rozhodující článek týmu. Nyní má tempo, kterým může dosáhnout čtyřiceti gólů. Dodává týmu sílu, rychlost a energii,“ nešetří chválou kouč DeBoer.

Jsou důvody, proč je Timo Meier tak produktivní. Jeho střelecká úspěšnost se rovná 18,2%, což ho mimochodem řadí i před Sidneyho Crosbyho, či Connora McDavida. Ze všech hráčů, kteří v situaci 5 na 5 odehráli alespoň 200 minut, je ve statistice gólů za šedesát minut Meier s průměrem 1,9 branek na druhém místě za Alexem Ovechkinem. Sezona ale ještě není ani v polovině a je jen otázkou, jak dlouho mu forma vydrží.

Jedno je však jisté. Málokdo bude generálnímu manažerovi Dougu Wilsonovi závidět situaci příští léto. Bez smluv totiž budou právě Meier, dále Pavelski, Donskoi, Erik Karlsson a další. Nechme se překvapit, koho v tyrkysové uniformě dokáže Wilson udržet.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.