bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Překvapení hned při třetí volbě. Dubois se však nechce s nikým porovnávat

30. června 2016, 10:15

Martin Schwarz

Jen do chvíle, než vystoupali na pódium v Buffalu zástupci klubu Columbus Blue Jackets čekala zámořská hokejová veřejnost na první překvapivý tah letošního draftu. Skoro se zdálo, že s favority prvních tří voleb jen těžko něco otřese, ale přeci. Po jedničce Austonu Matthewsovi a dvojce Patriku Lainem se pomalu zvedal ze sedadla další z Finů, Jesse Puljujärvi. Byť místo něho přes sebe trikot Jackets přetáhl šikula Pierre-Luc Dubois. Co on na to?

„Být draftovaný vysoko samozřejmě na hráče vyvíjí tlak. Organizace očekává, že jednou budete opravdu kvalitním hokejistou. Ale bez ohledu na to, jestli přijdete na řadu v prvním nebo v sedmém kole, je potřeba v sobě tlak pociťovat, jinak se jednoho dne těžko stanete tváří týmu“ povídal Dubois novinářům z nhl.com poté, co na něj ukázal Columbus jako na celkovou třetí volbu draftu 2016. 

I sám osmnáctiletý zelenáč dobře tuší, koho analytici a odborníci očekávali v jeho pozici, finský rychlík Jesse Puljujärvi však zamířil „až“ ze čtvrté příčky do Edmontonu. „Všichni mluvili o tom, že jako druhý a třetí půjdou Laine s Puljujärvim. Takže když mě vybrali Blue Jackets, byl jsem trošku překvapen,“ přiznal rodák z Quebecu. Právě s mladíkem, jehož zvolili Oilers, je Dubois srovnáván, nejen kvůli vypjaté přetahované o lepší místečko na draftu.

„Ano, někteří lidé nás neustále spojují dohromady a porovnávají. Ale pro mě uplynulá sezóna byla taková, že ji nemohu s nikým měřit. Není to jen o statistikách, rozhodují i mále detaily ve hře,“ reagoval Kanaďan. Dubois (hrající doposud za Cape Breton v QJMHL) zakončil ročník 2015-2016 s 99 kanadskými body na kontě, z toho dvaačtyřicetkrát skóroval. 

Proč jej vlastně nikdo netipoval pro výskyt mezi prvními třemi volbami? Ročník narození 1998 říká, že na počátku sezóny tolik herně nevyčníval, takže o něj v hodnocení talentů nebyl přílišný zájem. Ten nastal až s postupem času, stejný snaživec totiž vyměnil křídlení post za místo v centru. Vesměs drobná změna pak přispěla ke komplexnějším projevům po dobu jednotlivých střídání. „Dříve jsem hrál především s pomocí hokejových smyslů a chytrosti. Musel jsem se naučit přehrávat soupeře v rozích, abych mohl ukázat, i díky svému vzrůstu, svou sílu,“ hlásal Dubois.

Budoucí naděje Modrokabátníků má o nejbližším cíli jasno. Aby mohl téměř 190 centimetrů vysoký dravec rovnat síly s nejlepšími, potřebuje nabrat drobet svalové hmoty navrch, a to ještě před zářijovým kempem Columbusu. V tuto chvíli nicméně vše směřuje k setrvání Duboise v Cape Breton i pro ročník 2016-2017, hráč ale zároveň nemá k prvnímu startu v NHL zase tak daleko a je pouze otázkou času, kdy se dočká.

„Mohu hrát všechny tři útočné pozice. A myslím, že z dlouhodobého hlediska se můžu prosadit jako jeden z top týmových talentů,“ uzavírá hrdina těchto řádků. Kdy poprvé Pierre-Luc Dubois okusí nejlepší hokejovou ligu světa?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.