bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Překvapivý tah před bitvou o přežití. Ovečkin nastoupí ve třetí lajně

6. května 2017, 13:30

David Jahoda

Capitals, jako největší favorit play off, stojí na pokraji vyřazení. Pokud chtějí dál bojovat o Stanley Cup, musí v pátém utkání série proti Pittsburghu nepodmínečně vyhrát. V zámoří takové zápasy nazývají „Win or go home“. Hlavní kouč Washingtonu Barry Trotz se před tímto duelem rozhodl k nečekané volbě, kapitána a ikonu Caps Alexe Ovečkina přeřadil do třetí lajny.

Alex Ovečkin ve třetí lajně po boku Larse Ellera a Toma Wilsona. Tohle místo by mělo útočné eso Capitals zaujmout v pátém utkání série druhého kola proti Pittsburghu. Na pozici kapitána Washingtonu, jenž dosud v sérii dal jeden gól a na tři nahrál, by měl v první lajně vedle Nicklase Bäckström a T. J. Oshieho hrát švédský útočník André Burakovsky. 

Ruský ostrostřelec, který si po čtvrtém utkání, v němž Capitals jen o gól nestačili na svého soupeře, hodně sypal popel na hlavu. Před novináři se kál, že musí být o hodně lepší, že špatně kontroloval puk a dělal doslova hloupá rozhodnutí (více o Ovečkinově sebekritice jsme psali ZDE). Když se Ovečkin se žurnalisty sešel po pátečním tréninku znovu, nebylo z jeho hlasu cítit, že by se Trotzovým rozhodnutím cítil dotčený.

„Myslím si, že jsme přesně v situaci, kdy je zapotřebí protočit útoky a být lepší. Podle mě jsme jako první lajna nebyli úspěšní. Věřím, že změna formací bude fungovat,“ řekl Ovečkin po tréninku, při kterém na sobě měl bílý trikot, který odděluje ostatní útočníky od členů prvních dvou útoků. 

Ovečkin se o změnách v útočných řadách pochopitelně bavil i s mužem nejpovolanějším, tedy trenérem Barrym Troztem. Jak mu kouč toto rozhodnutí vysvětlil? „Je to o tom dostat do hry všechny tři lajny. Prostě zkusit rozhodit první lajnu, uvidíme, k čemu to povede. Jsme tu proto, abychom udělali cokoliv, co bude třeba, abychom zvítězili a někam se posunuli,“ podotkl Ovečkin s tím, že mu záleží jen a jen na výsledky týmu.

Lodivod Capitals doufá, že změnami se mu podaří pozvednout jak první, tak třetí útok. Andrému Burakovskymu se zatím v letošním průběhu play off nedaří, v deseti zápasech zaznamenal jen dvě asistence. Ovečkin má zase pomoct přetavit černou práci třetí letky v branky. Pohromadě nechal jen druhou lajnu ve složení Marcus Johansson, Jevgenij Kuzněcov a Justin Williams, která se zatím jeví jako nejlepší ze všech.

Ovšem fakt, že se Ovečkin propadl sestavou, by neměl pro washingtonského kapitána znamenat úbytek času na ledě. Jeho pozice na levém kruhu v početní výhodě mu zůstala, navíc s velkou pravděpodobností budou hrát Caps stejně jako ve třetím a čtvrtém utkání na jedenáct útočníků. A Ovečkin by měl být jedním z nejčastějších hráčů, kteří se vedle dvojice Daniel Winnik – Jay Beagle budou objevovat. 

„Myslím si, že jsme přesně v situaci, kdy je zapotřebí protočit útoky a být lepší. Podle mě jsme jako první lajna nebyli úspěšní.“

Naprosto pak Alex Ovečkin odmítl, že by měl jeho přesun do třetího útoku znamenat nějakou zprávu směrem k Pittsburghu. V loňské sezoně totiž udělal to samé kouč Penguins Mike Sullivan s Philem Kesselem. „Tohle je play off! Proč bychom tím chtěli někomu dát nějakou zprávu?“ odvětil Ovečkin. „Teď není dobrý čas dávat si nějaké zprávy.“ Z téhle výpovědi lze uvažovat tak, že Capitals před důležitým duelem nijak neblafují. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.