bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přes den hokejista, v noci student. Parayko dokonale odrovnal Hitchcocka

6. května 2016, 16:15

Tomáš Zatloukal

Takřka v němém úžasu zůstal stát Ken Hitchcock, lodivod St. Louis Blues, poté co si vyslechl odpověď nadějného obránce Coltona Parayka na svou otázku: "Co budeš dělat dnes po zápase?" Dvaadvacetiletý zadák, z něhož vyrůstá ligová hvězda, mu totiž prozradil, že se chystá napsat jednu seminární práci. "Zmohl jsem se jen na: Pardon? Byl jsem v šoku, vždyť podobné starosti si hráči nechávají na okurkovou sezónu. Neslyšel jsem o nikom, kdo by se zabýval školou během sezóny."

Parayko od roku 2012 hrál a studoval na University of Alaska-Fairbanks, takže na kombinaci studia a hokeje je zvyklý. "Dělal jsem to takhle tři roky, není to pro mě nic nového." Nicméně spousta hokejistů vysokou školu po odchodu k profesionálům nedokončí a mnozí možná očekávali, že stejně se zachová i urostlý Kanaďan, jehož si Bluesmani zajistili před čtyřmi lety ve třetím kole draftu (celkově z 86. pozice). "Lidé si myslí, že jsem šílený. Mě zase přijde bláznivé si nedodělat titul,"říká student obchodní administrativy.

Dvaadvacetiletému borci zbývá k úspěšnému dostudování zvládnout sedm předmětů. Dva si zapsal, když na konci léta usiloval o místo v kabině St. Louis. A právě těch se týkají dvě seminární práce, které potřeboval Parayko odevzdat. "Řekl mi, že potřebuje napsat dvě a že jednu zvládne dnes večer," vrací se Hitchcock k příchodě zkraje sezóny (talentovanému obránci položil onen nevinný dotaz 18. října, kdy Bluesmany čekal šestý mač na ledě soupeře za sebou, soupeřem St. Louis se stali Tryskáči z Winnipegu).

"Nechci, aby tři roky mé snahy přišly vniveč. Hokej navíc nebudu hrát věčně," vysvětluje Parayko svou motivaci dokončit studia. "Nebere hokejovou kariéru jako samozřejmost," cení si na vyzrálém mladíkovi Hitchcock, který nijak neprotestuje proti tomu, že vzorný student, podle výsledků ba dokonce "šprt", pokračuje v načítání literatury a psaní seminárních prací i nyní. Nikoliv na začátku základní části, ale během play-off. Nezapsal si totiž pouze dva předměty v zimním semestru, další tři si přidal v tom letním.

"Je to obdivuhodné," říká "Hitch" o Paraykově studování. Přesto mu jeho vysokoškolské plány dost možná nechtěně naruší. Všestranný zadák si totiž původně myslel, že přes léto splní dva další a již poslední chybějící předměty a svá studia zakončí. Jenže výuka startuje již na konci května, kdy teprve začíná finále Stanleyova poháru. A tam by se letos St. Louis mohlo probít, momentálně Blues svádí parádní bitvu s Dallasem Stars. Parayko se nechal slyšet, že by v případě postupu milerád zvolil záložní variantu.

"Jestli půjdeme do finále, a to doufám, že ano, tak školu odložím na podzim. Nebudu se moc cukat," směje se rodák z Britské Kolumbie. Na ledě jistě udělá vše pro to, aby jeho mužstvo přešlo přes náročného soupeře. A aby si mohl užít krásné léto plné oslav a šampaňského pitého z nablýskané trofeje. V tu chvíli by šlo studování na vedlejší kolej, s ohledem na Paraykovu píli je ale jasné, že ne příliš na dlouho.

text je zkráceným překladem příspěvku ESPN: Colton Parayko balances books, battles on the blue line for St. Louis Blues

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.