bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přesilovka jako prokletí. V Nashvillu zažili nevídané fiasko, nepomohli ani specialisté

24. dubna 2019, 12:30

Tomáš Zatloukal

Hrát v početní převaze bývá zpravidla odměnou, vítanou šancí vstřelit branku. Jenže pro Nashville byly přesilovky v této sezoně Achillovou patou, palčivou bolístkou a dost možná až noční můrou. Talentem nabitý kádr v nich byl v celé NHL nejhorší, přičemž tuto bilanci neodkázaly zvrátit ani hvězdné posily pořízené při uzávěrce přestupů. Neschopnost góly trestat fauly soupeřů se pak podepsala pod krach Predátorů v play off.

Aby do play off postoupil mančaft s nejhorší přesilovkou v NHL?

To se nestalo dlouhých deset let, až borci v zlato-modro-bílých dresech se této bilanci vzbouřili. Jenže své trable s využíváním početní výhody si Preds přenesli i do vyřazovacích bojů a za šest zápasů nerozsvítili červené světlo při vyloučení soupeře ani jednou.

A tím pádem se postarali o další kuriozitu. Nashville je teprve jedenáctým týmem za posledních 30 let, který se rozloučil s bitvami o Stanley Cup bez jediné využité přesilovky.

Jak jen to je možné, když měl kouč Peter Laviolette k dispozici Romana Josiho, Filipa Forsberga, P.K. Subbana či Ryana Johansena? Když disponoval i únorovými posilami Mikaelem Granlundem s Waynem Simmondsem, kteří v NHL prosluli jako specialisté na početní výhody?

"Nemám na to odpověď," hlesl Laviolette.

Je vskutku pozoruhodné, že z bídy Predátory nevytrhli Granlund se Simmondsem ani v základní části. Naopak, prakticky ihned po svém příchodu zabředli do bídy, ve které se při přesilových hrách utápělo celé mužstvo.

Finský šikula, jehož lahůdkové pasy splní nároky i největšího hokejového fajnšmekra, si v 16 zápasech připsal jen dva přesilovkové body (asistence). Za Minnesota Wild jich přitom nastřádal před překvapivou výměnou hned 18.

Důrazný Kanaďan, jehož proslavily teče a dorážky, nepřispěl k jedinému potrestání soupeřova vyloučení. Zato Letci z Philadelphie se od něj v této sezoně dočkali pěti přesilovkových gólů a tří přihrávek. V minulosti pak, stejně jako Granlund, byl coby člen speciálního komanda ještě úspěšnější.

V play off, stejně jako všichni ostatní Predátoři, mlčeli (Simmonds stihl před zraněním jen dva mače). GM David Poile se každopádně za jejich příchod zatím moc kasat nemůže, třeba se ale oba borci Nashvillu vyplatí v budoucnu.

V budoucnu, v němž začnou hokejisté z Tennessee soupeřovy fauly svými trefami konečně trestat. Jenže jak toho dosáhnout? Najde Laviolette tu správnou cestu? Vždyť na ni své chlapce nepřivedl za celou sezonu, tápali v základní části a pak i ve vyřazovacích bojích.

"Zkusil jsem všechno. Přeházel jsem formace, upravil jsem systém, jakým jsme přesilovky hráli, zkoušel jsem různé vychytávky. Ale prostě to nestačilo," mrzí Laviolettea. Nutno podotknout, že letos doplácel na častá zranění (alespoň 80 zápasů zvládlo jen pět hráčů), ničemu neprospěla ani slabší forma Subbana, kterou dokumentovalo i vyhlášení nejpřeceňovanějším mužem v NHL.

Přesto měl Laviolette k dispozici natolik kvalitní materiál, že nejhorší přesilovka v základní části a tristní bilance z play off jsou neoddiskutovatelným propadákem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.