bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přestoupil a získal pohár, Marián Gáborík si nyní užívá pozici v Los Angeles

19. prosince 2014, 10:30

Martin Schwarz

Minulou sezónu uskutečnil přestup, na který asi jen tak nezapomene. Ale ne ve špatném slova smyslu, naopak. Marián Gáborík nebyl často nasazovaný v týmu Columbus Blue Jackets, a tak se vydal na západní stranu Ameriky. Do organizace Los Angeles Kings zapadl nad očekávání dobře, ke všemu velmi rychle. Na konci ročníku oslavil s ostatními spoluhráči Stanley Cup a pochvaloval si týmovou pohodu. Chce s Králi uspět v honbě za stříbrným zázrakem znovu i tentokráte. Zadaří se mu?

Slovenský hrdina předvedl všem (nejen hokejovým fanouškům a odborníkům), že změna je život. Co víc, nebýt jeho rozhodnutí působit za nyní dvojnásobného vlastníka Stanleyovy trofeje, na triumf nejvzácnější nadále čeká. Putování po Východní konferenci rodákovi z Trenčína nevyšlo, navzdory faktu, že ještě během sezóny 2011/2012 za New York Rangers válel a ve dvaaosmdesáti duelech dlouhodobého dějství nastřádal úctyhodných šestasedmdesát kanadských bodů (41 branek a 35 asistencí). Jenže o rok později byl v úplně opačném náladovém rozpoložení. Při ročníku 2012/2013 nastoupil do hry za Rangers jen ve 35 případech základní části, v nichž ale stačil získat slibných devatenáct bodíků.

Oproti předchozímu sezónnímu období tedy neodehrál ani polovinu utkání, nejvyšší síly Rangers uskutečnily rozhodnutí o jeho výměně do nedalekého Columbusu. Nový domov měl pro Gáboríka znamenat novou naději. Kdyby ale realita nebyla daleko horší než předtím v trikotu Jezdců. I zranění byla příčnou, proč Marián vyrukoval za Blue Jackets jen čtyřiatřicetkrát. Tím pádem opět o dost méně, než jakou dávku za jeden rok (nepočítáme-li play-off) býval zvyklý přijímat. Na jaře 2014 ale někdo shůry rozhodl, že jeho trápení na nějakou dobu skončí, forvard se šikovnou střelou zápěstím a výbornými bruslařskými schopnostmi restartoval hokejovou kariéru.

Byl poslední den přestupního období při sezóně 2013/2014. Liga i široká veřejnost čekaly, zda některý z klubů neuskuteční tolik očekávaný velký trejd za minutu dvanáct. Když na poslední chvíli média zveřejnila jméno Marián Gáborík, mnozí se podivovali. Los Angeles jej vyměnilo za Matta Frantina a volbu ve druhém kole draftu 2014, navíc s podmíněnou volbou ve třetím kole. Jestliže vedení Králů chtělo dát Gáboríkovi alespoň nějaký čas na adaptaci do prostředí plného novot, pak talentovaný Slovák předvedl, že není potřeba. Za Kaliforňany nastřádal do konce základní sezóny šestnáct bodů a to nejlepší teprve na fanoušky v černobílém čekalo. Slovák si brzké play-off střelecky podmanil.

Stal se jedním z důvodů, proč Kings na závěr ročníku dřímali podruhé za tři roky Stanley Cup ve svých rukou. Výtečných čtrnáct zásahů během vyřazovacích bojů jej vyneslo do pozice nejlepšího snajpra v kláních o stříbrný grál. Překonal tak i jedince, jako jsou Patrick Kane, Sidney Crosby nebo Jonathan Toews. Celkové bodování play-off sice ovládl jeho slovinský spoluhráč Anže Kopitar, ale Marián Gáborík skončil na čtvrté příčce. S předchozím působením za barvy Columbusu naprosto nesrovnatelná porce pohody, nemyslíte?

V nyní hraném ročníku reprezentoval Gáborík Los Angeles dvacetkrát (počítáno do 17. prosince 2014), po utkání na ledě St. Louis Blues držel na kontě jedenáct bodů (sedm branek a čtyři přihrávky). Dvě z nich pak dopravil přímo do sítě brankáře Bluesmanů Jakea Allena. Ačkoliv nakonec ani jeho dva příspěvky na body nestačily. Kings ale několikrát předvedli, že jim stačí předvádět jen mírně nadprůměrně výkony v základní části k tomu, aby pak při bojích v play-off nabídli příznivcům ten nejlepší možný styl hokeje. Pokud Marián Gáborík na jaře roku 2015 dokráčí společně s obhájci Stanley Cupu ve vyřazovací části zase pořádně daleko, moc se tomu nepodivujme.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.