bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Anaheim čeká jedna z posledních šancí na Stanley Cup

1. září 2018, 19:00

Šimon Rogner

Anaheim prožil sezónu plnou zranění a období, kdy vypadal postup do play off téměř jako utopie. Kačeři se ale po návratu klíčových hráčů vzchopili a pošesté v řadě vybojovali účast v bojích o Stanley Cup. Jejich mise v nich však skončila po pouhých čtyřech zápasech, a tak trochu předznamenala, co může vypadat jako predikce příštích sezón. Ducks sice stále jsou kvalitním týmem se zkušenými útočníky, talentovanými obránci a jedním z nejnadanějších brankářů v celé lize, jenže čas je neúprosný a příští ročník může být pro kalifornský klub jednou z posledních šancí, jak zaútočit na Stanleyův pohár.

33, 33 a 34 let. Ryan Getzlaf, Corey Perry a Ryan Kesler. Není těžké odhalit, že Ducks mají jednoho ze svých největších soupeřů v čase. Tím druhým jsou zdravotní problémy, které v minulém ročníku trápily oba dva klíčové centry a které generálního manažera Boba Murrayho donutily na konci listopadu výměnou za obránce Samiho Vatanena z New Jersey přivést Adama Henriquea.

Ten se ihned stal centrem první lajny a pomohl svým novým spoluhráčům překonat těžké období. Anaheim nakonec zakončil základní část s 44 výhrami a 101 body na druhém místě Pacifické divize a pátém místě Západní konference. Popáté v řadě tak Ducks překonali hranici 100 bodů a v play off vyzvali třetí tým z divize San Jose.

Před začátkem série byli spíše favorizováni svěřenci Randyho Carlylea, ale ti nejenže očekávání nenaplnili, ale naprosto selhali, neuhráli ani jednu výhru a vypadli už po pouhých čtyřech duelech se skóre 4:16.

Defenzivně patřil Anaheim v základní části k elitě – s průměrem 2,55 inkasovaných branek byl třetím nejlepším – a to i přes fakt, že inkasoval sedmý nejvyšší počet střel za zápas – 33,1. Směrem dopředu byli Ducks 18. nejlepší v počtu branek (2,82) a pátí nejhorší v počtu průměrně vyslaných střel na branku soupeře (30,2).

Stejný trend pokračoval i ve speciálních formacích. V oslabení patřili Kačeři opět na špici – viz 83,2% úspěšnost a páté místo – přesilovka byla naopak se 17,8 % devátá nejhorší. Na závěr ještě procentuální úspěšnost na vhazování: 51,3 % a deváté místo.

Velké ryby? Ne, spíše doplnění jádra

Kdo však čekal, že klubový management zareaguje na rychlé vyřazení velkými změnami, ten se mýlil. Ne že by se Murray a spol. nesnažili – údajně některé významné volné hráče obvolali – ale cena byla podle Murrayho příliš vysoká.

Největšími změnami v kádru jsou tak příchody útočníků Briana Gibbonse (1 rok, 1 milión dolarů) a Cartera Rowneyho (3 roky, 3,4 miliónů) a obránců Lukea Schenna (1 rok, 800 tisíc) a Andreje Šustra (1 rok, 1,3 miliónů).

Kromě nich budou dres kalifornského klubu nově oblékat také brankář Jared Coreau, obránce Andy Welinski a útočníci Anton Rödin, Kevin Roy, Corey Tropp a Ben Street. Kufry si naopak balili Michael Limbas (Minnesota), Nicolas Kerdiles (Winnipeg), J.T. Brown (Minnesota), Zac Rinaldo (Nashville) a Derek Grant (Pittsburgh).

Nejdůležitějšími činy léta tak zřejmě byly nové smlouvy pro některé stávající hráče kádru – Adam Henrique se dohodl na novém pětiletém kontraktu s celkovou hodnotou 29,25 miliónů, Ondřej Kaše se upsal na další tři roky, během nichž dostane vyplaceno 7,8 miliónů, a jednička v brance John Gibson prodloužil na maximum osmi let a 51,2 miliónů.

K novému závazku se upsal rovněž obránce Brandon Montour (dva roky, 6,775 miliónů) a útočník Kalle Kossila. V době vydání článků byl naopak bez smlouvy stále útočník Nick Ritchie (RFA), ale dá se předpokládat, že se obě strany do tréninkového kempu dohodnou.

Komentář k Tweetu: Brandon Montour i Ondřej Kaše se v létě dohodli na bridge smlouvách.

Silná obrana, ale nejistý útok

Anaheim tak zůstává ve víceméně stejné sestavě jako v loňské sezóně s tím rozdílem, že bude spoléhat na zdravého Getzlafa a lépe hrajícího Perryho. Velice nejistá je ovšem situace u Ryana Keslera. Hlavní obranný centr Ducks odehrál loni po návratu ze zranění 44 utkání základní části a všechny čtyři zápasy play off, ale podle nedávných zpráv kanadské televizní stanice Sportsnet by mohl kvůli zdravotním problémům vynechat celou nadcházející sezónu.

Téměř stejný osud, jaký nyní hrozí Keslerovi, potkal loni rovněž čtyřiatřicetiletého forvarda Patricka Eavese. Ten nastoupil do prvních dvou zápasů, ale poté, co mu lékaři diagnostikovali postvirální syndrom, se odebral na marodku, na níž strávil zbytek ročníku. Na blížící se sezónu už by měl být připraven, je nicméně otázkou, jak a jestli vůbec se vrátí do formy.

I proto budou Ducks opět potřebovat svoje defenzivní řady. Ať už jde o Johna Gibsona či jeho skvěle hrajícího náhradníka Ryana Millera nebo o výtečnou obranu vedenou Camem Fowlerem, Hampusem Lindholmem, Joshem Mansonem a Brandonem Montourem doplněnými prospekty Jacobem Larssonem a Marcusem Petterssonem a nově příchozí dvojicí Schenn – Šustr.

Neméně klíčové budou příspěvky mladých pušek, mezi nimiž kouč Carlyle bude kromě Ondřeje Kašeho počítat zejména s prospekty Samem Steelem, Troyem Terrym a Maxem Jonesem, kteří doplní veterány Getzlafa, Perryho, Andrewa Cogliana (a případně Keslera) a mladší, avšak už zkušenější ročníky Jakoba Silfverberga a Rickarda Rakella (34 gólů v minulé sezóně).

Anaheim bude opět velmi pravděpodobně patřit mezi nejlepší defenzivní týmy celé ligy, ale bude to právě produktivita útoku, která rozhodne o jeho osudu. Mezi zámořskými novináři se názory na postup Getzlafa a spol. do play off různí, autor tohoto článku však konferenčnímu finalistovi z let 2015 a 2017 v nejslabší ligové divizi věří. Pokud však Kačeři nepředvedou ve vyřazovacích bojích při jedné z posledních šancí své silné generace skutečně heroický výkon, nemají na postup přes silné celky z Centrální divize nárok.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.