bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Blues získali kvalitní posily, vrátí se zpět do play-off?

25. září 2018, 19:05

Jiří Sameš

St. Louis Blues se povedl start do minulé sezony na jedničku. Na konci úvodního měsíce totiž tým měl na svém kontě po 13 zápasech bilanci 10-2-1, přičemž vévodil tabulce Západní konference. Bluesmanům vyšla celkově první polovina základní části velmi dobře. V té druhé ale začali svěřenci Mikea Yea ztrácet půdu pod nohama a nakonec překvapivě do play-off vůbec nepostoupili.

„Bohužel jsme letos udělali krok zpět. Začátek se nám sice povedl skvěle, poté se ale všechno pokazilo,“ řekl po skončení sezony na tiskové konferenci generální manažer Blues, Doug Armstrong.

Ještě na konci ledna patřilo hokejistům St. Louis v tabulce konference čtvrté místo. Následující měsíc ale mužstvo vyhrálo ze 13 zápasů pouze čtyřikrát a náhle se propadlo až na desátou pozici, tedy pozici nezajišťující play-off.

„Přestali jsme dávat góly a začali jsme se zhoršovat ve všech aspektech hry. Soupeřům se tak proti nám hrálo snadněji,“ vysvětloval kouč Yeo.

„Zodpovědnost za to ale máme my, trenéři. Něco takového bychom neměli dopustit. Spíše bychom měli najít nějakou jinou cestu, která by vedla k úspěchu,“ doplnil.

Bluesmani i přes neúspěšnou druhou polovinu sezony bojovali o vyřazovací boje až do poslední možné chvíle. Ve vůbec posledním zápase základní části se představili na ledě Colorada Avalanche. V přímém souboji o poslední volnou pozici v play-off ale s Avs prohráli 2:5.

Loňská neúčast ve vyřazovacích bojích byla pro St. Louis mimochodem první od sezony 2010/2011.

Ze světa statistik

Ještě než si řekneme něco o letní přestávce v podání Blues, podívejme se, jak si tým loni vedl v těch nejdůležitějších statistikách.

Pro začátek tu máme umístění z loňské sezony – páté místo v Centrální divizi, deváté místo v konferenci, 94 bodů. Oproti předcházející sezoně si Bluesmani pohoršili o pět bodů.

Vstřelit se jim loni podařilo pouze 226 branek, což je zařadilo až na 24. místo v lize. Co se obdržených branek týče, bylo ale zase St. Louis šesté nejlepší – inkasovalo jich celkem 222.

Ve speciálních týmech bylo mužstvo velmi slabé. Přesilová hra totiž obsadila až předposlední, třicáté místo (15,4%). Hra v oslabení byla zase až jako osmnáctá nejlepší (79,7%).

V dalších statistikách si ale Blues vedli poměrně slušně. Rozdali 1893 hitů (deváté místo), zablokovali 1278 střel (šesté místo) a úspěšnost vyhraných vhazování měli 50,6% (12. místo).

Na závěr uveďme bilanci doma (24-17-0) a bilanci venku (20-15-6).

Získali velmi kvalitní posily

Snad všem muselo být jasné, že Bluesmani udělají v týmu před novou sezonou změny. Tak se také stalo a během letní přestávky patřili mezi vůbec nejaktivnější celky. Posílit se jim přitom podařilo hned o čtyři velmi kvalitní útočníky – Tylera Bozaka, Patricka Maroona, Davida Perrona a Ryana O’Reillyho. Novou tváří se pak stal ještě také brankář Chad Johnson.

Bozak a Perron podepsali s mužstvem jako volní hráči hned první den volných přestupů. Oba si přitom vysloužili dlouhodobé kontrakty na celkem 15, respektive 16 milionů dolarů.

„Tyler je kvalitním hokejistou. Je to pravák, který sbírá body, takže nám určitě pomůže i na přesilovce. David je taktéž velmi produktivní. Bylo nám líto, když jsme jej ztratili v rozšiřovacím draftu. Nyní jsme ale za jeho návrat moc rádi,“ uvedl Armstrong.

Dvaatřicetiletý Bozak v minulé sezoně zaznamenal v 81 zápasech za 11 branek a 32 asistencí celkem 43 kanadských bodů. Třicetiletý Perron pak loni prožil vůbec nejlepší sezonu v kariéře, když v 70 zápasech dokázal nasbírat dohromady 66 kanadských bodů – 16 branek, 50 asistencí.

Na nové smlouvě se v St. Louis následně domluvil i Maroon. 10. července podepsal na jeden rok na 1,75 milionů dolarů. V minulé sezoně přitom v dresech Edmontonu Oilers a New Jersey Devils do statistik zapsal v 74 zápasech celkem 43 kanadských bodů – 17 branek, 26 asistencí.

Snad největší radost ale měli fanoušci Blues z příchodu two-way forvarda O’Reillyho. Toho tým získal díky výměně s Buffalem Sabres.

„Ryan je na pozici centra skvělým hokejistou. Vyhrává vhazování, můžete s ním počítat jak na přesilovku, tak i do oslabení. Pro hokej má navíc momentálně nejlepší věk,“ pochvaloval si Armstrong.

O’Reilly odehrál loni 81 zápasů, přičemž zaznamenal za 24 branek a 37 asistencí celkem 61 kanadských bodů. V úspěšnosti vyhraných vhazování mimochodem obsadil v lize druhou příčku (59,98%), jen těsně za Antoinem Vermettem (60,00%).

Čtěte také: Pietrangelo je spokojen s posilami. Teď jsme silnější, hlásí

Za příchod O’Reillyho museli Blues obětovat kromě dvou voleb v draftu také útočníky Patrika Berglunda, Vladimíra Sobotku a Tagea Thompsona. Společně s nimi pak tým ještě během léta opustili brankář Carter Hutton (podpis smlouvy v Buffalu) a útočník Scottie Upshall.

Dokáže Allen podávat konzistentní výkony?

Jednou z hlavních příčin loňského nepostupu Blues do play-off byly nevyrovnané výkony brankáře Jakea Allena. Ten totiž v 59 zápasech zaznamenal bilanci 27-25-3, průměr obdržených branek 2,75 a procentuální úspěšnost zákroků 90,6.

„Jako brankářská jednička musím určitě podávat vyrovnanější výkony. Vím, že jsem dobrým gólmanem. Jen musím své výkony stabilizovat a více si věřit. Výhry a body pak budou pro náš tým přicházet snadněji,“ řekl Allen.

Osmadvacetiletý Kanaďan chytal nevyrovnaně zejména ve druhé polovině loňské sezony. Od 1. ledna měl totiž na svém kontě bilanci 9-13-1, průměr obdržených branek 2,99 a procentuální úspěšnost zákroků 89,6.

„Věřím, že Jake bude letos chytat lépe. Loni sice nevyhrál tolik zápasů, kolik bychom potřebovali, ale kluci v poli mu k tomu také moc nepomohli,“ sdělil Yeo.

Lépe si pak bude chtít vést v nadcházející sezoně rozhodně také hvězdný útočník Vladimir Tarasenko. Šestadvacetiletý Rus loni zvládl v 80 zápasech za 33 branek a 33 asistencí „pouze“ 66 kanadských bodů. 

Tip na umístění

Blues mají ve své divizi dva velmi silné soupeře – Nashville Predators a Winnipeg Jets. Na oba tyto týmy zřejmě stačit nebudou, obsadit by ale klidně mohli třetí pozici. S návratem zpět do play-off se určitě počítá. 

Týmova vizitka

První sezona v NHL: 1967/1968

Nejlepší play-off: Prohra ve finále Stanley Cupu 1968, 1969, 1970

Nejlepší základní část: Sezona 1999/2000 (114 bodů)

První volba v draftu 2018: Dominik Bokk, Ú (25. celkově) 

Hlavní opory týmu: Alex Pietrangelo, Brayden Schenn, Vladimir Tarasenko

Čtěte také: Ačkoliv Blues během léta mocně posilovali, budou jejich výsledky záležet zejména na Allenovi

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.