bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Dallas dluží fanouškům velkou omluvu, pomoci má kouč z univerzity

10. září 2018, 18:32

Jakub Hromada

Stars byli před loňskou sezónou řazeni do role jednoho z největších favoritů Západu, parta okolo Seguina, Benna a Radulova měla ovládnout centrální divizi, ale místo toho jen bojovala o divokou kartu, která jim nakonec o tři body utekla.

Jako favorit byli označeni po právu. Přišel Ben Bishop, Alexandr Radulov, Martin Hanzal a další. Tým se celou sezónu pohyboval ve středu tabulky západní konference, občas byl na postupových pozicích, občas zase ne. Proto se čekal zásah při trade deadline, jenže generální manažer nebyl spokojen s nastavením trhu a nikoho nepřivedl.

„Náš tým se mi líbí takový, jaký je. Kdybychom mohli dostat nějakého zkušeného hráče, asi bychom to udělali, ale ne za tak vysokou cenu. Vstoupili jsme do trhu, abychom zjistili, jaké jsou ceny hráčů, ale pro nás byly nepřijatelné,“ komentoval Nill tichou situaci Stars při deadline.

Je zřejmé, že Dallas chce zapomenout na předešlý ročník a začít od znova. Tým kvalitu má, oproti loňsku přišla velká změna jen na postu trenéra. Kena Hitchcocka, který z funkce odstoupil, nahradí bývalý trenér Univerzity z Denveru Jim Montgomery. 

Do pole přišel z CSKA Valerij Ničuškin, Roman Polák, Blake Comeau a Anton Chudobin. Tým naopak opustili Greg Pateryn (Minnesota), Antoine Roussel (Vancouver), Brian Flynn (St.Louis) či Dan Hamhuis (Nashville).

Dokáže elitní formace dotáhnout tým do play-off?

V první lajně se představí na 99 % trojice Benn-Seguin-Radulov. Tito tři loni táhli Dallas za úspěchy, ale sami na to nestačili. Produktivita zbylých tří formací bylo nejspíš to, co stálo za absencí Hvězd v play-off. Elitní trojice dohromady nasbírala 229 bodů, kdežto zbylé tři jen 208. Z obrany pak výrazně pomáhal jen John Klingberg, jenž zaznamenal skvělých 67 bodů, a Esa Lindell s 27.

Uvidíme, zda nový kouč tuto formaci rozdělí, aby pomohl s produktivitou ostatním lajnám. Nabízí se například ruské spojení Radulov-Ničuškin. Již v březnu se rozhodl bývalý trenér Hitchcock odtrhnout Radulova do druhé formace. „Nemyslím si, že v této době dokáže tým vyhrát jen s jednou formací. Proto jsem se rozhodl takhle,“ obhajoval rozdělení elitní řady.

Vrací se Ničuškin, na debut se připravuje Heiskanen

Mladý Rus byl draftován jako desátý v pořadí v roce 2013, ihned nastoupil do NHL a už v osmnácti letech si zahrál na Olympijských hrách. Další rok ale odehrál v NHL jen osm zápasů kvůli zranění a začalo se bavit o návratu do své rodné země. Ten přišel nakonec až po dalším roce, podepsal dvouletou smlouvu s CSKA Moskva. Sám ale avizoval, že by se rád jednou vrátil, návrat přichází po dvou letech. 

„Není to ten samý hráč, který opouštěl Dallas před dvěma lety. Je zkušenější, více tvoří hru, celkově je na úplně jiné úrovni,“ pochvaloval si jeho vývoj jeho agent Mark Gangler.

Klingbergovi by měl pomoct s bodovým přínosem z modré čáry Miro Heiskanen. Trojka loňského draftu strávil rok ve finské nejvyšší soutěži ve službách IFK Helsinky. Nastoupil do třiceti zápasů a připsal si 23 bodů. Stal se i nedílnou složkou finské reprezentace. Nejprve odehrál juniorské mistrovství, poté nastoupil za tu seniorskou na Olympiádě, EHT i na světovém šampionátu. Teď je připraven na další level.

Zkušená brankářská dvojice chce podávat stejné výkony

Ben Bishop má za sebou první rok dvouleté smlouvy v Dallasu, loni naplňoval očekávání a jeho výkony měli úroveň. Mohly být lepší, ale s úspěšností zákroků 91,6 % mohl být spokojený. Náhrada Kariho Lehtonena na pozici jedničky tedy byla úspěšná.

V této sezóně ho doplní Anton Chudobin, který doslova zářil v Bostonu. Všichni si jeho výkony pochvalovali, skvěle kryl záda Raskovi. Do brány naskočil jedenatřicetkrát a i jeho úspěšnost zásahů přesáhla 91 %. Nyní ho čeká nová výzva v podobě roční smlouvy se Stars.

Do play-off s odřenýma ušima

Žádný velký rozdíl oproti minulé sezóně se asi očekávat nedá. První formace bude opět dominovat, podpoří je Klingberg a Heiskanen. Poperou se o post divoké karty, což bude nejspíše znamenat, že se v prvním kole utkají jedním z dvojice Nashville/Winnipeg.  

Týmová vizitka

První sezona v NHL: 1993/1994

Nejlepší play-off: Výhra Stanley Cupu 1999

Nejlepší základní část: 1998/1999 (114 bodů)

První volba v draftu 2018: Ty Dellandrea, C (13. celkově)

Hlavní opory týmu: Jamie Benn, Tyler Seguin, John Klingberg

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.