bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Hon na Tavarese nedopadl, získali Karlssona. Dočkají se Sharks Stanley Cupu?

24. září 2018, 19:00

Martin Schwarz

Organizace San Jose Sharks přes léto ambicemi na posilování nešetřila. Snažila se zlákat ofenzivní hvězdu Johna Tavarese a ruského raubíře Ilju Kovalčuka. Ani jeden z nich nakonec dres Žraloků neoblékne. Jenže generální manažer Doug Wilson na poslední chvíli vytáhl eso z rukávu a ulovil jinou obrovskou rybu – ofenzivního obránce Erika Karlssona. Kalifornský klub tak rázem poskočil mezi vážné kandidáty na zisk Stanleyova poháru.

Pojďme hezky popořadě. San Jose patří mezi tým pravidelně postupující do play-off, mimo nejlepší osmičku Západní konference nezůstalo ani v minulém ročníku. Se ziskem rovných 100 bodů obsadilo třetí místo Pacifické divize a na úvod vyřazovací části vyzvalo rivaly Anaheim Ducks. Výsledek? Sharks Kačery smazali 4:0 na zápasy a těšili se do druhého kola, až dají co proto nováčkovi z Las Vegas.

Na rozjetých Golden Knights si ovšem vylámali zuby. V sérii s pozdějším finalistou padli 2:4. Mimo jiné jim stále chyběl zkušený útočník Joe Thornton, který podstoupil operaci kolene, sezona pro něj skončila v lednu.

Ztratili řadu útočníků

San Jose sice dalo play-off sbohem poměrně brzy. Jenže i po skončení ročníku kolem něj bylo živo. Nejprve zástupci klubu jednali s navrátilcem do NHL Iljou Kovalčukem, což neuniklo zájmu médií. Když jednání nedopadla a Kovalčuk podepsal s Los Angeles, věnovali Sharks výraznou pozornost Johnu Tavaresovi. Řadili se mezi vážné kandidáty na jeho podpis, Kanaďan ale kývl na nabídku Toronto Maple Leafs. Ještě v polovině června navíc provedli kombinovanou výměnu na trase Ottawa – San Jose – Florida, jejímž hlavním předmětem byl doposud ottawský forvard Mike Hoffman (nyní patří Floridě).

A právě v tento moment oko žraločího fanouška zbystřilo. Sharks sice získali obránce Codyho Donagheyho a volbu v pátém kole draftu 2020. Navíc při následném „přeposlání“ Hoffmana k Panthers obdrželi i další draftové výběry. Přišli však o na první pohled nepříliš zajímavého, ale ve skutečnosti užitečného hráče – Dána Mikkela Boedkera.

Tým dále opustili útočníci Eric Fehr, Joel Ward, Jannik Hansen a naposledy Chris Tierney. Z obranců odešli Paul Martin a Dylan DeMelo. Doug Wilson tak zaplatil daň mimo jiné za to, že mohl podepsat jarní posilu Evandera Kanea. 

Díky přítomnosti bývalého hokejisty Buffala, jenž v devíti utkáních play-off nastřílel čtyři góly, ofenziva Sharks zřejmě neutrpí. I přesto, že musela dát sbohem a šáteček borcům ze třetí a čtvrté formace, kteří pravidelně odváděli poctivou práci a soupeřům nedali nic zadarmo. Čas teprve ukáže, jak moc budou chybět. San Jose má nicméně v zásobě dostatek útočných talentů (v létě příchozí Fin Antti Suomela či Marcus Sörensen, Kevin Labanc a Timo Meier).

Samozřejmě zůstávají tahouni Logan Couture, Joe Pavelski, uzdravený Joe Thornton, Tomáš Hertl, finský rychlík Joonas Donskoi i nenápadný Melker Karlsson.

Obrana snů?

Co ale budí největší pozornost soupeřů, je obrana. Spíše tak napůl obrana. Defenziva Žraloků se občas možná změní v útok. Tým z SAP Center má totiž na soupisce dva ze tří nejlepších ofenzivních zadáků NHL, což může v době platových stropů vypadat jako malý zázrak. Teprve 13. září Sharks odpálili přestupovou bombu. 

Do svých řad přivedli švédského mazáka Erika Karlssona a najednou se začalo mluvit o tom, že je v kalifornském městě konečně čas na Stanley Cup. Kdy jindy, když ne teď? Oběti za Karlssona však nebyly nicotné: dříč Chris Tierney, talentovaný obránce Dylan DeMelo, volba v prvním kole draftu 2020, volba ve druhém kole 2019 a dvě podmíněné volby. K tomu hokejisté Josh Norris Rudolfs Balcers.

Karlsson nejspíš na přesilové hře doplní velmi produktivního beka Brenta Burnse. A to má ještě trenér Peter DeBoer k dispozici defenzivně vyspělého Marce-Edouarda Vlasice. Pokud realizační tým Karlssonovi najde pro hru v pěti proti pěti ideálního parťáka a propojí Švédovu sílu s převážně mladým a nebezpečným útokem, začnou Žraloci kousat jako nikdy předtím. Nezapomínejme taky, že branku stráží urostlý Kanaďan Martin Jones, který své výkony šponuje rok od roku výš a výš.

Bude to ale stačit na Stanley Cup, na nějž San Jose Sharks od svého vzniku v roce 1991 pořád čekají? Do play-off by měli proklouznout bez větších potíží. Dál se uvidí. Jestli však někdy měli dle papírových předpokladů výtečnou šanci vyšplhat až na vrchol, je to právě teď.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.