bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Napraví Blackhawks loňský neúspěch a vrátí se zpět do play-off?

7. září 2018, 18:00

Jiří Sameš

Chicago Blackhawks loni prožili nejhorší sezonu za posledních deset let. Posbírat totiž dokázali pouze 76 bodů a poprvé od sezony 2007/2008 nepostoupili do play-off. Ačkoliv bylo snad každému jasné, že tento tým už nebude patřit mezi nejlepší, zřejmě nikdo nepředpokládal, že skončí na posledním místě Centrální divize a na třináctém místě Západní konference.

Začátek sezony 2017/2018 přitom vyšel Hawks velmi dobře. Z prvních šesti zápasů totiž zapsali bilanci 4-1-1. 17. prosince, po 33 odehraných zápasech, pak mužstvo mělo na svém kontě díky bilanci 17-11-5 39 bodů, přičemž mu patřilo sedmé místo v konferenci.

Jenže krátce po Vánocích bylo zle. 28. prosince umístilo Chicago svého startujícího brankáře, Coreyho Crawforda, na listinu zraněných hráčů a s týmem šlo náhle všechno z kopce. V lednu sice ještě svěřenci Joela Quennevillea vyhráli šest z 12 zápasů. Následně však zaznamenali osm porážek v řadě a rázem bylo po nadějích na postup do vyřazovacích bojů.

„Sezonu jsme začali slušně a bojovali o pozice v play-off. Poté se to ale pokazilo. Nehráli jsme na takové úrovni, na jaké bychom měli hrát,“ řekl Quenneville na tiskové konferenci po skončení sezony.

„Jsme organizace, která má vysoká očekávání. Ta jsme ale letos nenaplnili, takže je to velké zklamání,“ přidal se generální manažer Blackhawks Stan Bowman.

Právě Crawfordův výpadek byl hlavní příčinou poklesu formy týmu z Windy City. Třiatřicetiletý Kanaďan se totiž před zraněním držel na špici brankářských statistik – průměr obdržených branek 2,27, procentuální úspěšnost zákroků 92,9. Žádný z jeho čtyř náhradníků pak nedokázal jeho kvality nahradit.

Za neúspěšnou sezonou Černých jestřábů však stála i slabá produktivita kapitána Jonathana Toewse či odchod produktivního forvarda Artěmije Panarina.

Ze světa statistik

Ještě než si řekneme něco o změnách v podání Blackhawks během letní přestávky, podívejme se, jak si tým vedl v minulé sezoně ve statistikách.

Na začátek zopakujme umístění v tabulce – sedmé místo v Centrální divizi, třinácté místo v Západní konferenci (76 bodů). Hawks dokonce získali o bod méně, než ve zkrácené sezoně 2012/2013. Na poslední postupovou pozici pak ztratili propastných 19 bodů.

Vstřelit se hokejistům Chicaga loni podařilo 229 branek (o 15 méně, než v předchozí sezoně), inkasovat zase zvládli 256 branek (o 43 více než v předchozí sezoně). S rozdílem ve skóre -28 skončili v lize na 20. místě.

Bídně si tým počínal také ve speciálních formacích. Přesilovou hru měl čtvrtou nejhorší (16,0%), hra v oslabení obsadila 20. místo (79,1%).

Dobrý počin nezaznamenali Černí jestřábi ani v úspěšnosti vyhraných vhazování (49,3%, 21. místo), počtu hitů (1376, 30. místo) nebo počtu zablokovaných střel (1199, 17. místo).

Jejich bilance doma byla 18-18-5, bilance venku pak 15-21-5.

Šli po zkušenostech

Navzdory neúspěšné sezoně mají Blackhawks za sebou celkem klidné léto.

Novými tvářemi týmu se stali tři hokejisté – brankář Cam Ward, obránce Brandon Manning a útočník Chris Kunitz.

Ward strávil předchozích třináct let své kariéry v Carolině Hurricanes. V roce 2006 se mu zde podařilo vyhrát Stanley Cup a také získat Conn Smythe Trophy, trofej pro nejužitečnějšího hráče play-off. Čtyřiatřicetiletý brankář podepsal s Černými jestřáby roční smlouvu na 3 miliony dolarů.

„Cam má hromadu zkušeností. Ve své kariéře odchytal více než 600 zápasů. Vždy je příjemné, když máte někoho takového v týmu,“ řekl Bowman o Wardovi.

Velké zkušenosti má také Kunitz, který je dokonce čtyřnásobným vítězem Stanley Cupu.

„Nemůžete vyhrát pohár pouze s mladíky nebo zase pouze s veterány. Důležité je mít mix,“ podotkl Bowman.

Kunitz působil minulou sezonu v Tampě Bay Lightning, přičemž si zde připsal v 82 zápasech za 13 branek a 19 asistencí celkem 29 kanadských bodů.

Čtěte také: Chicago šlo po zkušenostech. Z trhu získalo Warda s Kunitzem

Osmadvacetiletý Manning pak loni prožil ve Philadelphii Flyers nejlepší sezonu v kariéře. Osobní maximum totiž zaznamenal v brankách (7), asistencích (12) i kanadských bodech (19). Nastoupil přitom mimochodem „jen“ do 65 zápasů.

Mezi hráči, kteří klub opustili, byli obránce Jordan Oesterle a útočníci Anthony Duclair, Vinnie Hinostroza, Tomáš Jurčo, Patrick Sharp. Poslední jmenovaný mimochodem ukončil v šestatřiceti letech svou patnáctiletou kariéru.

Stihne Crawford začátek sezony?

Crawford loni prožíval jednu z nejlepších sezon své kariéry, než jej, jak už bylo výše uvedeno, Blackhawks umístili na konci prosince na listinu zraněných hráčů. Brankářovy zdravotní potíže byly označeny jako „zranění v horní polovině těla“ a připravily jej o zbytek roku.

Ačkoliv klub stav zkušeného gólmana nikdy blíže nespecifikoval, jednalo se zřejmě o zranění hlavy. Od jeho posledního zápasu už mimochodem uplynulo více než devět měsíců.

„Právě teď se cítím docela dobře, ale ještě nejsem na 100 procentech,“ přiznal Crawford koncem července.

„Je těžké říci, jestli stihnu začátek sezony, ale je to možné. Za poslední měsíce jsem urazil velkou cestu a existuje poměrně dobrá šance, že se to povede,“ dodal ještě.

Crawfordův návrat do brankoviště by byl pro Chicago opravdu velkou vzpruhou. Opory týmu v poli už totiž nejsou nejmladší – Duncan Keith 35 let, Brent Seabrook 33 let, Patrick Kane 29 let, Toews 30 let. Zároveň jejich produktivita už také není to, co dříve bývalo.


Tip na umístění

Blackhawks pravděpodobně nebudou opakovat loňskou „mizérii“ a v příští sezoně se zlepší. Otázkou je ale o kolik. Pokud totiž chtějí zabojovat o návrat zpět do bojů o Stanley Cup, budou potřebovat, aby se brankář Crawford vrátil po zranění ve skvělé formě.

Týmová vizitka

První sezona v NHL: 1926/1927

Nejlepší play-off: Výhra Stanley Cupu 1934, 1938, 1961, 2010, 2013, 2015

Nejlepší základní část: Sezona 2009/2010 (112 bodů)

První volba v draftu 2018: Adam Boqvist, O (8. celkově)

Hlavní opory týmu: Corey Crawford, Duncan Keith, Patrick Kane

Čtěte také: Dlouhé volno? Nechci! Kane touží po dalším úspěchu

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.