bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Panthers po třech letech chtějí do play-off. Zvítězí nabitá ofenzíva nad děravou obranou?

13. září 2018, 19:30

Petr Sumbal

Florida se už pár let snaží zařadit mezi pravidelné účastníky play-off, to se jí ovšem zatím nedaří. Po povedené sezóně vždy přicházejí velká očekávání a následně výsledkový i výkonnostní propad. Za posledních deset let se Panthers podívali do vyřazovacích bojů všehovšudy dvakrát, pokaždé rovnou po vítězství v Atlantické divizi, jenže další rok pak vždy přišel okamžitý sešup. Aktuálně byla Florida bez play-off už dva roky, minulá sezóna ale už byla příslibem, na divokou kartu jí díky fantastickému závěru nakonec chyběl jediný bod. Pokud se vše sejde jak má, Florida by v nové sezóně v bojích o Stanley Cup chybět neměla.

Florida před několika lety zahájila přestavbu,  přivedla mladé hráče, na jejichž růst dohlížel mimo jiné také legendární Jaromír Jágr. Ten už v klubu dávno není, ale i díky něj už tehdejší mladící úspěšně vyrostli v aktuální tahouny mužstva. Loňské týmové produktivitě šéfovali Aleksander Barkov, Vincent Trocheck a Jonathan Huberdeau, mladá letka, která toho má ještě hodně před sebou, ale zároveň už má dostatek zkušeností na to, aby tým táhla k výšinám.

Finský letec na bruslích se zázračnýma rukama Aleksander Barkov loni vystřihl svou zatím životní sezónu, překonal své bodové maximum o plných devatenáct bodů na 78 bodů a skončil na 25. místě kanadského bodávání celé NHL. A to je mu stále teprve třiadvacet. Pokud by jeho progres měl pokračovat, Florida by se jistě nezlobila. Barkov má určitě potenciál umístit se v nejlepší desítce bodování ligy.

Dalším útočníkem, který v loňské sezóně prodělal značný výkonnostní skok směrem kupředu byl jen o dva roky starší Trocheck. Ten se zlepšil dokonce o 21 bodů na celkových 75 a poprvé v kariéře se ve vstřelených brankách přehoupl přes třicítku (31). Teď už jen stačí doufat, že se nejednalo o pouhý výkřik do tmy, ale o trvalý kvalitativní posun.

Třetím výše zmíněným tahounem mužstva byl Jonathan Huberdeau. I tomu je 25 let, a také on si vytvořil bodový rekord. Po předchozí promaroděné sezóně, kdy odehrál pouhých 31 utkání, se dal zdravotně do kupy, odehrál plnou porci 82 utkání a dosáhl na 69 kanadských bodů.

Útočná kvalita ve znamení vyrovnanosti

Už jen z výše uvedeného je celkem zjevné, že právě v útoku se skrývá největší síla Panthers. A to zejména v jeho vyrovnanosti. V Panthers se rozhodně nemusí bát toho, že když jedné hvězdě zvlhne na určitou dobu střelecký prach, půjde to s nimi okamžitě z kopce. Produktivita je totiž rozložena mezi vícero hráčů, Florida byla v uplynulé sezóně jediným týmem s čtyřmi hráči nad 65 bodů a 27 branek. Kromě již probrané trojky se na tom podílel ještě Rus Jevgenij Dadonov. A to ještě v létě mužstvo posílil další útočník Mike Hoffman.

Právě Hoffman je největší posilou, kterou dokázala Florida do svého kádru během letního období získat a měl by se stát posledním dílkem do skládačky jménem postup do play-off. Hoffman v posledních třech letech v dresu Ottawy vždy zaznamenal minimálně padesát bodů, ale v létě se musel pakovat, poté co se jeho partnerka dostala do sporů s ženou Erika Karlssona. Florida si může jen mnout ruce, protože byla ze všech nejrychlejší a spolehlivého střelce a solidního tvůrce hry pro sebe získala.

Všichni klíčoví hráči naopak na Floridě zůstávají, českého fanouška může sice mrzet odchod kanonýra Radima Vrbaty, ale Florida může být v klidu, protože odchovanec Mladé Boleslavi stejně odehrál v minulé sezóně jen 41 utkání a nasázel pouze pět branek. Jeho ukončení kariéry tak Panthers nikterak bolestivě nezasáhne.

V brankovišti to vázne. Procitne konečně Reimer?

Ofenzívu tedy mají na Floridě vyřešenou skvěle, horší to ale je s obranou složkou mužstva. První obranný par by i v novém ročníku měli plnit Keith Yandle a Aaron Ekblad. Ač je dělí desetiletý věkový rozdíl, výborně si na ledě sedli a navíc zdatně pomáhali i směrem do ofenzívy. Dál už to ale tak hvězdné není. V loňské sezóně defenzíva Panthers dovolila průměrně soupeřům 34,6 střely na zápas, což je třetí největší číslo v rámci celé ligy. Do obrany přišli vypomoct Julian Melchiori z Winnipegu a Bogdan Kiselevič z CSKA Moskva, stejně ale obrana Floridy alespoň na papíře zrovna neprostupně nevypadá.

S tím souvisí další trn v patě, který Floridu může trápit. A tím jsou brankáři.  Také v nové sezóně budou gólmanské duo tvořit Roberto Luongo a James Reimer s tím, že není úplně jasné, kdo z nich by měl být jedničkou. Luongo sice loni dokázal předvést solidní úspěšnost zákroků 92,9 procent, ale také je mu už 39 let a věk nezastaví. V posledních dvou letech se potýkal se zraněními a naložit na něj zodpovědnost v podobě čísla jedna by byl od Floridy velký risk.

A pak je tu ještě James Reimer. Už vyzrálý třicetiletý brankář, který by se měl právě nyní nacházet ve výkonnostně nejlepších letech. Jenže Reimer zatím o svých kvalitách fanoušky Floridy nepřesvědčil. Loni měl úspěšnost zákroků jen 91,3 procent a téměř tři inkasované branky na zápas. Na Floridě tak musí doufat, že se Kanaďan letos konečně chytne, bez kvality v brankovišti totiž na případný úspěch můžou pomýšlet jen těžko. Pokud by znovu nepřesvědčil, Panthers by se nejspíše museli poohlížet o nějakém jiném jméně.

Play-off ano, ale víc zatím ne

I přes výše zmíněné nedostatky je Florida horkým uchazečem na play-off, zejména pokud naváže na skvělý finiš minulého ročníku, kdy vyhrála 25 z posledních 35 zápasů. Důležité bude ale udržet zdravého Luonga nebo dostat do formy Reimera.

Hlavními uchazeči na postup z Atlantické divize budou i letos Tampa Bay, Boston a Toronto. Florida by ale znovu mohla atakovat čtvrté místo a tentokrát už i dosáhnout na vytouženou divokou kartu, o kterou bude bojovat ještě i s týmy z Metropolitní divize. Pokud si trojka Barkov, Trocheck a Huberdeau minimálně udrží svou úroveň produktivity a jestli do ofenzivních plánů ideálně zapadne i Hoffman, Florida by si účast v play-off i přes slabší obranu měla vystřílet. Na větší úspěch to ale zatím nevypadá, zejména kvůli nejasné situaci v brankovišti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.